Duurzame energieoplossingen voor sporthal Molenbroek

Geplaatst op 27 januari 2021 door Redactie

„Samen met Geerts Installaties en de gemeente Gemert hebben we een oplossing gezocht voor de energievoorziening ten behoeve van ruimteverwarming en tapwaterbereiding voor sporthal Molenbroek in Gemert”, vertelt Maikel Geerlings, General Sales manager A.O. Smith Water Products Company. „Er is gekozen voor een warmtepomp die voorziet in de ruimteverwarming en het warme tapwater voor twee sporthallen en een gedeelte van de school. Het is een mooi voorbeeld van hoe je heel duurzaam, zonder gasaansluiting, een dergelijk project kunt invullen in een groot bestaand gebouw.”

Bij dit renovatieproject is de oude installatie vervangen door een duurzame installatie. „Op deze manier kunnen we laten zien dat bestaande gebouwen ook duurzaam gemaakt kunnen worden en dat op deze manier veel energie te besparen is”, geeft Geerlings aan.

Legionellaveilig
A. O. Smith heeft alle systeemcomponenten geleverd die nodig zijn voor de installatie. Dit zijn twee grote lucht-water warmtepompen van 340 kW, de Enevator Air, en voor het voorverwarmen van tapwater een Enevator Aqua Boost van 45 kW. „Deze Aqua Boost is bedoeld om tapwater te bereiden tot de gewenste temperatuur en kan 78 °C halen”, laat Geerlings weten. „Er wordt op deze manier voldoende warm water geleverd op een veilige manier voor legionellapreventie en voor desinfecterende doeleinden.

„Deze Aqua Booster is bedoeld om tapwater te bereiden tot de gewenste temperatuur en kan 78 °C halen.”

Legionella speelde altijd al een rol, maar desinfectie is in deze tijd alleen nog maar belangrijker geworden. Ook voor andere toepassingen in onder meer ziekenhuizen is de hoge watertemperatuur die gehaald kan worden zeker van belang. De betrouwbaarheid van de installatie is goed bij alle temperaturen. De installatie kan nog voldoende warmte leveren bij een buitentemperatuur van -10 °C.”

Buffervaten

Om het systeem goed te laten functioneren is het bufferen van energie belangrijk. A.O. Smith heeft buffervaten om energie op te slaan. „Deze hebben we ook geproduceerd en geleverd”, aldus Geerlings. „Het is een totaalinstallatie waarbij we de warmtepompen, voorraadvaten, platenwarmtewisselaars en circulatiepompen geleverd hebben. Dit is allemaal nodig om in de volledige energiebehoefte op het gebied van verwarming en warmwatervraag te kunnen voorzien.”

Bedrijfsuren en rendement

„We hebben de producten zodanig gekozen dat de warmtepomp zoveel mogelijk bedrijfsuren draait”, legt Geerlings uit. „Dit is voor het rendement en de levensduur van de installatie beter. Op deze manier heeft de installatie zo min mogelijk starts en stops en het rendement wordt geoptimaliseerd.

„Het is een totaalinstallatie waarbij we de warmtepompen, voorraadvaten, platenwarmtewisselaars en circulatiepompen geleverd hebben.”

De berekeningen voor de installatie maken we zelf. We gaan met de klant aan tafel zitten om de uitgangspunten te bespreken, zoals: hoe groot is de installatieruimte, wat is het transmissieverlies, hoeveel douches moeten er komen en hoeveel leerlingen zijn er? Daar gaan we mee aan het rekenen om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen dat zowel energetisch als financieel verantwoord is. We willen immers een energiezuinige installatie bouwen voor een gunstige prijs. Voor de installateur maken we een installatieschema hoe hij alles moet aansluiten. Met dit schema gaat hij aan de slag om de installatie voor te bereiden. We leveren dus niet alleen een reeks aan producten, maar ook het bijbehorende technisch advies.”

Ondersteunen installateur

„Toen we de eerste keer bij Geerts Installaties aan tafel zaten, was dat alleen om de mogelijkheden voor tapwater te bespreken”, laat Geerlings weten. „Later, toen bleek dat we ook een compleet gamma aan warmtepompen in ons pakket hebben, kwamen daar het vraagstuk voor ruimteverwarming bij. We ondersteunen de installateur in zijn keuze. Er is veel informatie in de markt beschikbaar en dat maakt het kiezen soms lastig. We maken tanks die precies bij de installatie passen. Omdat we een eigen productie hebben, zijn we heel flexibel. De uitvoering is heel goed geweest. Bij dit soort grote projecten verkoop je niet alleen producten, maar je bent ook continu betrokken bij de uitvoering. We volgen de planning en adviseren ter plekke.”

Onderscheiden

„Wij zijn uiteraard niet de enigen die warmtepompen leveren en die mooie, fantastische producten hebben”, stelt Geerlings. „Maar door de projectbegeleiding willen we ons onderscheiden. Wij hebben de mogelijkheid om de beste oplossing aan de klant te bieden, juist omdat we een breed palet hebben. We verkopen niet alleen warmtepompen, maar ook andere producten. Zo kunnen we de beste energetische oplossing bieden en dat hoeft niet altijd een warmtepomp te zijn.”

„In Europa zijn veel verschillen op het gebied van energieregelgeving. Dat nemen we allemaal mee in onze productontwikkeling.”

 A.O. Smith is een totaalaanbieder van alle soorten energie-opwekkers. „We zijn ook producent van warmwaterapparatuur zoals gasgestookte boilers”, zegt Geerlings. „Daar kennen de meeste installateurs ons van. Maar we zijn eveneens een totaalaanbieder van warmtepompen en zonne-systemen. We kunnen op alle warmtevragen een goede oplossing bieden, zowel op energetisch als financieel gebied.” 


Voorraadhoudende warmtepomp

Het bedrijf is voortdurend bezig met innovatie, want er verandert veel op het gebied van energievoorziening. In het voorjaar van 2021 is de nieuwe Enevator Store leverbaar. Dit is een voorraadhoudende warmtepomp die relatief eenvoudig te installeren is omdat het slechts 1 unit is (monoblock). De tank en warmtepomp zijn al op elkaar aangesloten. De Enevator Store kan temperaturen bereiken tot 85°C en is een geschikte oplossing voor klein-industriële toepassingen. „Momenteel zijn we het warmtepompenpakket aan het uitbreiden”, laat Geerlings weten. „Dit is er één van. We maken een strategie welke producten waar in Europa nodig zijn en waar ze aan moeten voldoen. Want in Europa zijn veel verschillen op het gebied van energieregelgeving. Dat nemen we allemaal mee in onze productontwikkeling.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement