Bescherm de warmtepomp tegen vorst

Geplaatst op 29 april 2022 door Redactie

Een vorstbeveiligingsklep laat leidingen automatisch leeglopen wanneer de temperatuur bijna het vriespunt bereikt, en beschermt zo het circuit tegen ijsvorming: dé oorzaak van veelvuldige schade en storingen bij warmtepompen.

Monoblock systeem

Bij een warmtepompsysteem met een monoblock, staat de unit buiten en worden er dus ook buiten leidingen geplaatst. Om deze reden loopt de hele installatie bevriezingsgevaar en moet er gedacht worden aan vorstbeveiliging. Vaak wordt er gekozen voor elektrische warmtetracing. Het nadeel hiervan is dat deze niet zal functioneren wanneer de stroom uitvalt. Een Caleffi vorstbeveiligingsklep, die ervoor zorgt dat de leidingen bij bevriezingsgevaar automatisch leeg lopen, biedt hierbij uitkomst.

Werking

Wanneer de geïntegreerde temperatuursensor aangeeft dat de watertemperatuur in de leiding 3 °C bereikt, zorgt het thermostatisch element van de vorstbeveiligingsklep ervoor dat de sluiter opengaat en de leidingen leeglopen. Zo wordt eventuele schade aan de warmtepomp en de leidingen voorkomen. Wanneer de watertemperatuur terug omhoog gaat, sluit de klep weer.

Naast zijn compacte afmetingen en eenvoudige installatie is deze serie ook onderhoudsarm en universeel inzetbaar. Hij kan namelijk in elk systeem met een warmtepomp geïnstalleerd worden.

Het is al met al een kleine investering die veel erger kan voorkomen. Better safe than sorry….