Belangstelling voor vak sanitair-installateur groeit

Geplaatst op 10 maart 2023 door Redactie

Nederland kampt al jaren met een tekort aan sanitair-installateurs (loodgieters). Op Wereld Loodgieters Dag (zaterdag 11 maart) vestigt Techniek Nederland de aandacht op een beroep met enorme carrièrekansen. "Loodgieter heeft nog altijd een wat ouderwetse klank, maar dat is volledig ten onrechte." zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. "De loodgieter van vandaag is een moderne, technisch onderlegde vakman of vakvrouw. Dit vak is springlevend en jongeren zien dat ook. De opleidingen voor sanitair-installateur krijgen méér inschrijvingen."

Wachten op een badkamer of wc

Ondanks het aantrekkelijke loopbaanperspectief wordt het tekort aan sanitair-installateurs steeds voelbaarder. Wie een badkamer of wc wil laten plaatsen, krijgt al gauw te maken met wachttijden. Hetzelfde doet zich voor bij problemen met de waterleiding of de riolering. Terpstra: "Een erkende installateur, die lid is van Techniek Nederland, zal er alles aan doen om in noodgevallen snel ter plaatse te zijn. Maar ook installatiebedrijven zitten te springen om goede vakmensen."

Extreme buien

De sanitair-installateur is het eerste aanspreekpunt als er iets mis is met de waterleiding of de riolering. Maar ook voor de hemelwaterafvoer is de sanitair-installateur de aangewezen persoon. Door klimaatverandering komen extreme buien steeds vaker voor. Het belang van het beroep zal dus de komende jaren alleen maar toenemen. "Wat het vak zo aantrekkelijk maakt, is dat je als loodgieter bijna altijd de redder in de nood bent", zegt Terpstra. "Of je nu bij strenge vorst de gesprongen waterleiding repareert of je komt een verstopping van de afvoer verhelpen, je wordt met open armen ontvangen."

De digitale sanitair-installateur

Sanitair-installateurs zijn en blijven onmisbaar voor het installeren, onderhouden en repareren van sanitaire voorzieningen. Maar ze worden daarnaast betrokken bij het voorkomen en verhelpen van legionellabesmettingen in leidingen en bij het verduurzamen van woningen. Bovendien werkt de de sanitair-installateur steeds meer met digitale hulpmiddelen, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van badkamers.

Gedegen opleiding

Technische installaties in woningen en grote gebouwen worden steeds complexer. De moderne sanitair-installateur is dan ook een goede opgeleide, veelzijdige vakman of vakvrouw. Het beroep wordt interessanter en dat is ook te merken aan de belangstelling voor technische. Terpstra: "Het tekort aan technische vakmensen is groot, maar er zijn lichtpuntjes. Het aantal jongeren dat kiest voor een technische beroepsopleiding groeit. Ook zien we veel zij-instromers het installatievak binnenkomen. Dat is goed nieuws, maar nog niet voldoende om de uitstroom te compenseren waarmee we te maken hebben als gevolg van de vergrijzing. Er liggen dus héél veel kansen voor jonge mensen om het de komende jaren te gaan maken in dit beroep. En of je jezelf dan loodgieter noemt of sanitair-installateur, mag je zelf weten."

***
5 vragen over de sanitair-installateur

1. Is sanitair-installateur een uitstervend beroep?

De de sanitair-installateur (loodgieter) zorgt ervoor dat het toilet, de badkamer en alle leidingen die daarbij horen, probleemloos werken. Maar de moderne sanitair-installateur ontwerpt ook badkamers, zorgt voor legionellaveilige waterleidingen én is betrokken bij het duurzaam maken van woningen en gebouwen. Steeds vaker doet hij of zij dat met slimme, digitale hulpmiddelen. Er zijn te weinig sanitair-installateurs, terwijl er steeds méér werk voor ze is. Kortom: de sanitair-installateur is belangrijker dan ooit.

2. Zijn er nog wel jongens en meisjes die sanitair-installateur willen worden?

Gelukkig wel. Sterker nog: de belangstelling neemt weer toe. Het aantal studenten dat kiest voor een technische beroepsopleiding groeit. Steeds meer jonge mensen beseffen dat je als sanitair-installateur een interessante en aantrekkelijke carrière tegemoet gaat. Ook het aantal zij-instromers dat kiest voor dit vak groeit.

3. Sanitair-installateur, verdient dat een beetje?

Er is steeds meer waardering voor het beroep van sanitair-installateur. Ook financieel. De moderne, goed opgeleide sanitair-installateur verdient een uitstekend salaris.

4. Waar kun je leren voor sanitair-installateur?

Om sanitair-installateur te worden heb je een technische opleiding nodig op minimaal MBO2-niveau. Meestal is dat de opleiding monteur gas, water of warmte. Er zijn ook specifieke opleidingen. Dat kan een cursus zijn, maar ook deeltijd- of avondonderwijs. Voor zij-instromers zijn er speciale trajecten bij regionale opleidingsbedrijven.

5. Wereld Loodgieters Dag, waar is dat voor nodig?

Als sanitair-installateur (loodgieter) doe je belangrijk werk. Voor je klanten én voor de maatschappij. Je werkt aan gezondheid, veiligheid, energiebesparing én comfort. Helaas blijft dat soms een beetje verborgen. Daarom zet Techniek Nederland op Wereld Loodgieters Dag het beroep in de schijnwerpers.


Reacties

A.Sanders

14 maart 2023 om 12.41 uur

Ben het eens met HR Van Zoonen zijn reactie het is mooi omschreven voor het installatie vak maar het echte loodgieters vak met de ambachtelijke werkzaamheden verdient ook veel aandacht en is nu een vergeten vak onderdeel aan worden het meredeel die in het loodieters vak komt werken is onder geschikt weinig kennis en weinig praktijk ervaring in ambacht werken gezien de ter korten de lange wachtlijsten zou wenselijk zijn om hier meer in te stimuleren ook dit valt onder installatie techniek of wordt installatie techniek algemeen loodgieters in toekomst op gedeeld in groepen? en geen alrounder meer.

Wim van Zoonen

14 maart 2023 om 09.38 uur

Prachtige ontwikkelingen en heel mooi omschreven maar de connectie met het echte loodgieters vak mis ik. Ook in het echte loodgieters vak is een hele grote behoefte aan vakbekwaam personeel. Veel panden en dan vooral in oude binnensteden zijn voorzien van zinken goten, hemelwater afvoeren en vergaarbakken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook dit vakonderdeel vraagt om aandacht.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement