Bekaert versnelt energietransitie met CO2-vrije brander

Geplaatst op 24 juni 2019 door Redactie

Bekaert kondigde in oktober vorig jaar als eerste haar nieuwe waterstofbrander aan, een unicum in hedendaagse verwarmingssystemen. Deze baanbrekende brander is de oplossing om aardgas in verwarmingsketels te vervangen door waterstof en speelt in op een trend naar CO2-vrije verwarmingssystemen.

Sinds april dit jaar wordt de waterstofbrander getest in een waterstofdemonstratieproject te Rozenburg onder leiding van netbeheerder Stedin. “De eerste veldtestresultaten van de Bekaert waterstofbrander zien er veelbelovend uit”, zegt Dirk ten Hoeve, Global R&D-manager Combustion Technology bij Bekaert. “Onze pre-mix waterstofbrander functioneert ook onder praktijkomstandigheden uitstekend en presteert qua comfort en veiligheid vergelijkbaar met die van een conventionele aardgasbrander in een cv-ketel en belangrijker nog, deze brander stoot helemaal geen CO2 uit’”. In de komende maanden wordt de waterstofbrander verder getest in Rozenburg.

De regeringsbeslissing om de productie en het verbruik van aardgas in Nederland te verminderen, heeft de energietransitie en het onderzoek naar meer duurzame oplossingen in een stroomverstelling gebracht. Bekaert is een technologische pionier op het vlak van verwarmingssystemen en zet in op de transitie naar CO2-emissieloze verwarmingssystemen.

Bekaert is wereldmarktleider in de ontwikkeling en productie van milieuvriendelijke branders en warmtewisselaars. Onze geschiedenis is rijk aan vernieuwende technologieën voor de verwarmings-industrie. In 1989 produceerde Bekaert de eerste premix-gasbranders voor combiketels. Tien jaar later introduceerden we als eerste een staalvezelmedium (Bekinit®) dat geschikt is voor zowel cilindrische als vlakke branderoppervlakken. Beide technologieën worden vaak gebruikt in de industrie.