Veel behoefte aan All-Electric Ready-oplossingen

Geplaatst op 04 mei 2022 door Redactie

‘Lucht/water warmtepomp volwaardig vervanger cv-ketel’

Het is een spannende tijd voor de bouw- en installatiebranche. Zeker nu de energietransitie in volle gang is en de prijzen voor fossiele brandstoffen alleen maar stijgen. Hiermee stijgt de behoefte aan All-Electric Ready-oplossingen, om de energierekening te drukken en duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Warmtepompexpert Alklima springt hier op in met het All-Electric Ready-concept. Geen hakken over de sloot hybride oplossing, maar door middel van een doordacht plan, via een tijdelijke tussenstap van All-Electric Ready naar All-Electric. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de stabiele werking van de Ecodan lucht/water warmtepomp die zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld heeft tot een volwaardige vervanger van de cv-ketel in nieuwbouw. Met het warmtepomptechniek All-Electric Ready concept van Mitsubishi Electric zijn er nu dus ook oplossingen voor de bestaande bouw.

Alklima is al ruim 25 jaar importeur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems. „Op de VSK 2014 hadden we een stand in de hal voor verwarming, en daar reageerden mensen nogal verbaasd op”, zegt Rudy Grevers, manager woningbouw Alklima. „We hoorden toch immers bij de airconditioning? Een lucht/water warmtepomp werd toen nog niet veel toegepast in de woningbouw. Tegenwoordig is de Ecodan lucht/water warmtepomp niet meer weg te denken. Deze lucht/water warmtepomp heeft zich in tien jaar ontwikkeld tot de volwaardige vervanger van de cv-ketel. Ook voor de gestapelde bouw is de lucht/water warmtepomp een bewezen techniek. We waren enorm blij met de koude periode in de winter van 2021. Een periode waarin zichtbaar werd dat sneeuw en lage temperaturen geen invloed hebben op de betrouwbaarheid van deze systemen. De techniek wordt ook in Scandinavische landen toegepast en functioneert daar ook prima.” Met deze techniek kan ook een prima oplossing voor de bestaande bouw worden aangereikt, waarbij door middel van het All-Electric Ready concept kan worden doorgepakt naar een All-Electric systeem.

Verduurzaming bestaande bouw

„De bestaande bouw moet voor 2050 van het gas af”, geeft Grevers aan. „De Ecodan biedt op dit gebied veel mogelijkheden. Deze lucht/water warmtepomp kan als monovalente opstelling worden geplaatst, maar ook als hybride. De focus ligt uiteraard op het maximaal terugdringen van gasgebruik. De Ecodan productlijn heeft hiervoor een programma All-Electric Ready lucht/water warmtepompen. Met deze systemen kan verwarmd en gekoeld worden zonder gasverbruik.

„Tegenwoordig is de Ecodan lucht/water warmtepomp niet meer weg te denken.”

De lucht/water warmtepomp is ontwikkeld voor de zwaarste omstandigheden. Het is dus geen ‘hakken over de sloot oplossing’, maar een volwaardige, toekomstbestendige oplossing. Bij woningen die gebouwd zijn na 2000 is gasloos prima haalbaar. Het is dus een gemiste kans om hier een klassieke hybride oplossing te plaatsen. Het is beter om hier direct voor All-Electric Ready te gaan.” Bij oudere woningen is het lastiger om te bepalen of deze gelijk gasloos gemaakt kunnen worden. Je kunt hier achter komen door de cv-ketel op een maximale aanvoer van 50 0C te zetten. In de winterperiode kan zo eenvoudig bepaald worden of de woning warm genoeg blijft en dat er overgaan kan worden op een monovalente installatie.

RES

Bij de Regionale energie strategie (RES) wordt nagedacht over vervangers van de cv-ketel. „Aan veel van de beschikbare opties kleven echter bezwaren, zoals biomassa, waarbij massale bomenkap de oplossing moet zijn voor de verduurzamingopgave”, laat Grevers weten. „Waterstof is daarnaast met name gewenst voor de zware industrie en groot transport, omdat daar simpelweg geen alternatieve voor beschikbaar zijn, maar voor de gebouwde omgeving zijn die er wel. De lucht/water warmtepomp heeft als voordeel dat er geen grondboringen nodig zijn. De overheid wil het gebruik van warmtepompen stimuleren met subsidies. Vanaf 2022 zijn de voorwaarden van de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) verbeterd en zijn er grotere subsidiebedragen beschikbaar voor lucht/water warmtepompen en het isoleren van de woning. Het subsidiebedrag is in 2022 met 50 procent verhoogd.”

Overbelasting elektriciteitsnet

„Bij All-Electric wordt vaak gezegd dat het elektriciteitsnet door gebruik van warmtepompen en elektrische auto’s wordt overbelast, maar het probleem zit juist in de duurzame opwekking van energie waardoor de grootste uitdagingen ontstaan”, vertelt Grevers. „Aanpassingen in de elektra-infrastructuur zijn daarom simpelweg vereist. Daarnaast is enige nuance op zijn plaats: als je een volledig All-Electric woning hebt, dus met een warmtepomp en een elektrische auto, dan kun je volstaan met een gewone woningaansluiting van 3 x 25 ampère.”

Smart Grid Ready

Smart Grid Ready is een geschikte combinatie met tapwater binnen de All-Electric Ready systemen. Het overschot aan opgewekte elektriciteit van de pv-panelen kan gebruikt worden om het water in de boiler te verwarmen op momenten dat de zon schijnt. Alle Ecodan systemen zijn voorzien van het Smart-Grid Ready-label. De elektrische apparaten, auto en warmtepomp in huis kunnen gebruik maken van de opgewekte elektriciteit. Ze ontlasten het net in de zomer.”

Verbouwen

„In deze tijd met de overwaarde in huizen en de lage hypotheekrente gaan veel mensen verbouwen”, geeft Grevers aan. „Er wordt nu dan ook veel geïnvesteerd in verduurzaming van de woning. Dat is nu makkelijk te doen, want je kunt hiervoor eenvoudig een hypotheek krijgen. Daarnaast is de ISDE subsidie verruimd, waardoor er financieel veel mogelijkheden zijn om stappen naar All-Electric te maken. All-Electric Ready is vaak een geleidelijk proces door bijvoorbeeld eerst de spouw te isoleren, pv-panelen aan te schaffen en voor vloerverwarming te kiezen en zo in stappen naar All-Electric te gaan.

„Het is beter om hier te gaan voor een All-Electric Ready systeem als opstap naar All-Electric.”

Iedereen kan hier zijn eigen weg in kiezen die het best geschikt is voor zijn situatie.” Met All-Electric Ready kun je met een volwaardige warmtepomp doorpakken naar All-Electric. Voor iedere situatie is er een passende lucht/water warmtepomp. Alklima heeft hiervoor drie productlijnen: de Eco-Inverter, de Power-Inverter en de Zubadan. „Je moet dan goed nadenken wat je wilt, niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn”, legt Grevers uit. „Het gevaar van de hybride weg is dat je denkt dat je voor de langere termijn klaar bent, maar All-Electric Ready is wat anders dan hybride. Hybride is een tijdelijke oplossing, want die kan niet doorgepakt worden naar All-Electric. Met All-Electric Ready kun je de sprong wel maken naar All-Electric. All-Electric is bij veel woningen toepasbaar. Bij oudere woningen is ons advies uiteraard om eerst het energieverbruik te verminderen door de woning eerst te isoleren.”

Meerwaarde met samenwerking

Alklima is een totaalleverancier. „We bieden samenwerking met meerwaarde”, zegt Grevers. „Wij adviseren en begeleiden installateurs, adviseurs, aannemers en opdrachtgevers in de bouwkolom. Uiteraard leveren we hierbij input ten aanzien van onze duurzame klimaatconcepten, maar ook op het terrein van wetgeving, SWK/Woningborg en BENG. Dit doen we via persoonlijke gesprekken, maar ook via het Alklima college.” Om de markt aanvullend te informeren over All-Electric Ready organiseert Alklima / Mitsubishi Electric op 26 april om 13.00 uur een webinar. Hierbij wordt het verschil uitgelegd tussen hybride, All-Electric Ready en All-Electric. Het webinar is interessant voor alle betrokkenen in de bouwkolom die interesse hebben in de verduurzaming van de bestaande woningbouw.

Alklima Mitsubishi Electric Living Enviroment Systems staat op de VSK, die van 17 tot 20 mei gehouden wordt in de Jaarbeurs in Utrecht.

Tekst: Carla van der Meer


Reacties

Albert Pols

5 mei 2022 om 17.19 uur

Aub prijsopgave / oplossing voor een goed geïsoleerd dertiger jaren huis. - bestaand Remeha Calenta 40C - 60/40% radiatoren/ vloerverwarming (wordt 30/70 binnen een jaar) - geluidsniveau (zo beperkt mogelijk - ruimte voor unit buiten (in te passen) - verbruik nu is circa 3000m3 gas - elektra 9000kWh incl elektrisch auto - plan om 50 pv panelen als overkapping te installeren op het perceel - doel geen gas of zeer beperkt - energielabel 'B' - bevenverdieping (kap) gelijk aan NOM Albert Pols Raadhuisstraat 112 5161 BJ Sprang-Capelle pols@nextview.nl Mob: 0653 540540

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement