Bedrijven in de techniekbranche kunnen doorwerken ondanks avondklok

Geplaatst op 25 januari 2021 door Redactie

Het kabinet kondigde woensdag 20 januari coronamaatregelen aan. Dit doen ze om een derde coronagolf te voorkomen. Hierbij is ook besloten om vanaf zaterdag 23 januari een avondklok in te voeren en duurt tot tenminste 10 februari 04:30 uur.
Branchevereniging Techniek Nederland is veheugd dat de technieksector wel gewoon door kan blijven werken na 21 uur.

Alle vormen van werk – afgezien van werk in nu nog geopende winkels zoals supermarkten - zijn uitgezonderd van deze avondklok dus ook installatiebedrijven. Wel hebben werknemerstwee verklaringen nodig om door te mogen werken:

  • Ten eerste een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijv. werkkleding is niet voldoende.
  • De tweede verklaring ‘Eigen verklaring avondklok’ vul je als werknemer zelf in. Deze moet de werknemer iedere (werk-)dag dan zelf updaten en bij zich hebben. 

Rijksoverheid heeft hiervoor standaardformulieren beschikbaar gesteld via hun website: www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Naast de avondklok adviseert het kabinet het maximum aantal bezoekers per huishouden per dag terug te brengen van twee naar één. Ook deze aanscherping heeft géén invloed op de technieksector. Het gaat puur om de privé-situatie. Dus met twee personen een wasmachine installeren of een CV-ketel kan nog steeds. Bij alle werkzaamheden in de techniekbranche blijft het bestaande protocol leidend, daar verandert niets aan.

Werkgevers krijgen een stevige verantwoordelijkheid voor het correct omgaan met de uitgifte van de formulieren die werknemers moeten kunnen laten zien als zij straks na 21.00 uur nog op straat zijn. Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “We hadden als werkgevers natuurlijk al de verantwoordelijkheid om de afspraken die we in het protocol hebben gemaakt goed in praktijk te brengen. Daar komt nu deze extra verantwoordelijkheid bij. We moeten ons allemaal goed aan de regels houden. In de eerste plaats natuurlijk om verdere verspreiding van het virus en een eventuele derde golf door de Britse variant te voorkomen. Maar ook om door te mogen blijven werken. We zijn dankbaar voor de ruimte die het kabinet onze sector biedt. Die ruimte willen we niet kwijtraken!

Bron: Techniek Nederland

 

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement