Armacell BIM plug-in voor planning van technische isolatie

Geplaatst op 30 oktober 2017 door Redactie

De toekomst van de bouw is digitaal. Hoewel veel architecten en bestekschrijvers nog sceptisch zijn over deze ontwikkeling, maakt de digitalisering van de bouwindustrie grote stappen. Doordat gebouwen compleet digitaal gepland worden vanaf het ontwerp tot aan de inbedrijfstelling, het onderhoud en de sloop, zorgt 'Bouwen 4.0' voor meer zekerheid bij het plannen, procesoptimalisering, efficiëntie en duurzaamheid. Op het gebied van technische isolatie is Armacell een BIM-pionier. Het biedt nu een plug-in aan waarmee technisch isolatiemateriaal voor W-installaties digitaal gepland kan worden.

Sneller, efficiënter en altijd up-to-date

Al in 2011 introduceerde Armacell een BIM-module voor het programma Autodesk Revit ® in de VS. In 2015 was het bedrijf de eerste producent van flexibel isolatiemateriaal in het VK die BIM-objecten levert. Ze kunnen gratis gedownload worden uit de NBS National BIM Library.

Nu doet het bedrijf een volgende stap met de introductie in heel Europa van een Autodesk Revit ® plug-in voor de planning van tech¬nisch isolatiemateriaal voor W-installaties. De plug-in is volledig geïntegreerd in het programma AutoDesk Revit en levert belangrijke productinformatie voor de planning van technische isolatie.

Meer betrouwbaarheid in het planningsproces

De nieuwe Armacell plug-in is een enorme vereenvoudiging van het plannen van technische isolatie met BIM: anders dan gebruikelijk bij bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen, kan isolatie worden ontworpen voor voorzieningen die al gepland zijn. Het isolatiemateriaal is afhankelijk van de vastgelegde parameters (zoals de leidingdiameter) en moet daarom actief worden geselecteerd door de gebruiker.

Het selecteren en met de hand invoeren van gegevens uit de catalogus is niet alleen omslachtig, er bestaat ook een groot risico op fouten. Daar tegenover roept de nieuwe Armacell BIM plug-in de benodigde gegevens direct in het model op en ondersteunt de gebruiker bij het kiezen en configureren van de producten. Door het rechtstreeks exporteren uit de Armacell productdatabase kan de hele productplanning geautomatiseerd worden. Dit maakt het plannen en ontwerpen eenvoudiger en sneller voor de gebruiker. Tegelijkertijd wordt de kans op fouten verminderd.

Een slanke dataset voor complexe modellen

"Minder is meer" is het motto van Armacell bij het ontwikkelen van tools voor BIM. Het bedrijf probeert het bestand zo klein mogelijk te houden, om verdere 'inflatie' te vermijden van de modellen die zelf al erg groot zijn. Daarnaast zijn veel attributen niet relevant voor het plannen. Hoe meer het proces geautomatiseerd kan worden, des te praktischer zijn de instrumenten voor bestekschrijvers.

Het ontwikkelen en uitbreiden van de plug-in vergt veel inspanningen van Armacell, want voor alle markten zijn regelmatige updates nodig. Maar deze tool maakt het niet alleen aanzienlijk eenvoudiger voor bestekschrijvers om technische isolatie op te nemen in het BIM-model, hij zorgt ook voor een grotere betrouwbaarheid van de planning. De volgende stap wordt het verzamelen van ervaringen en feedback van gebruikers om de plug-in verder te ontwikkelen.

BIM in de facilitaire sector

Terwijl BIM snel uitgroeit tot de standaard in de adviesbureaus, hinkt de bouw sector nog achter de feiten aan. Tot dusver werken slechts een paar, voornamelijk grotere, bouwkundig adviesbureaus met 3D-modellen. Toch zou BIM vooral voordelig zijn voor het plannen van installaties, waarbij veel berekeningen moeten worden gemaakt en de afzonderlijke specialismen van elkaar afhankelijk zijn.

Voor bouwbedrijven reiken de pluspunten veel verder dan de ontwerp- en bouwfase zelf, want alle informatie over het gebouw kan ook worden benut voor de exploitatie. Dit maakt aanzienlijke besparingen mogelijk op het gebied van onderhoud en energieverbruik. Maar dit potentieel kan enkel volledig benut worden wanneer alle stappen in de waardeketen zijn inbegrepen, d.w.z. ook de planning en installatie van de werktuigbouwkundige voorzieningen.

Met BIM kunnen de W-installaties eerder dan gewoonlijk worden opgenomen in de planning. Alle relevante specialismen kunnen zo binnen het model op elkaar worden afgestemd. Met BIM is het ook beter mogelijk conflicterende belangen al in de ontwerpfase te herkennen. Dit draagt bij aan meer efficiëntie in de bouwfase, lagere bouwkosten en een kortere bouwtijd.

Tip: de Armacell BIM plug-in kan gratis gedownload worden vanaf www.armacell.eu. Er wordt een introductie van de tool gegeven in een video tutorial die hier ook te vinden is.