Anders denken, anders doen!

Geplaatst op 19 juni 2018 door Redactie

Er gaat geen dag voorbij of we horen of lezen wel iets over de energietransitie. Het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2 moet naar beneden. Beter, slimmer omgaan met andere vormen van energie luidt het devies. Meer rendement en minder energieverbruik. Het bewustzijn is er inmiddels wel, maar het gaat uiteraard om de praktijk. Op welke manieren kunnen we de gestelde doelen halen? Eén van de manieren is samenwerking tussen fabrikanten waarbij producten onderling optimaal op elkaar zijn afgestemd. Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de Wattz-In. Een unieke samenwerking tussen Zehnder, Alklima en ABB die heeft geleid tot een plug-and-play module die op een slimme manier verschillende functies integreert. Anders denken, anders doen!

Optimale afstemming

De ontwikkeling van de Wattz-In komt voort uit het praktische probleem waar menig installateur tegen aan loopt: drie partijen die apart van elkaar een warmtepomp, een ventilatie-unit met warmteterugwinning en een omvormer installeren. Met als onvermijdelijk gevolg dat ieder onderdeel overgedimensioneerd is. Met andere woorden: minder rendement en onnodig energieverbruik. De oplossing: de Wattz-Inn module waarbij drie producten inclusief leidingwerk en kanalen perfect zijn geïntegreerd. Optimale afstemming van alle onderdelen en uitvoerig testen zorgt er voor dat de installateur alleen nog de zeer eenvoudige installatie behoeft uit te voeren. Met als grote voordelen dat de installateur veel tijd bespaart en de faalkosten tot een minimum worden beperkt.

“De ontwikkeling van de Wattz-In komt voort uit het praktische probleem waar menig installateur tegen aan loopt: drie partijen die apart van elkaar een warmtepomp, een ventilatie-unit met warmteterugwinning en een omvormer installeren.”

Een strak ontwerp en de handige voetmaat van 60x60 centimeter maken het mogelijk dat de Wattz-In altijd onopvallend in een bijkeuken, zolder of garage kan worden geplaatst. En dan hebben we nog een uitgekiend monitorings- en besturingsysteem waardoor de module als het ware meedenkt en met bruikbare adviezen over het energieverbruik komt. Met het monitoren kan een eindgebruiker zelf controleren of het lage energieverbruik van de energiemodule ook daadwerkelijk wordt gehaald. En de praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat er bij eindgebruikers een dikke glimlach op het gezicht verschijnt als hij of zij de energierekening in beeld krijgt.

Nut en noodzaak

We zeiden het al, het gaat hier om een unieke samenwerking tussen Alklima/Mitsubishi Electric (lucht-water-warmtepomp), ABB (omvormer en gateway voor monitoring) en Zehnder (de ComfoAir E ventilatie-unit met warmteterugwinning). Tot stand gekomen omdat alle betrokken partijen nut en noodzaak zien van niet alleen overstijgend denken, maar vooral doen. De Wattz-In is, afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever, samen te stellen als een soort ‘Lego-bouwdoos’. Uitermate geschikt voor nul-op-de meter woningen, maar ook toe te passen in andere woningen.

Award

Tijdens de VSK werd de Wattz-In bekroond met een Award in de categorie Energie(r)evolutie en Transitie. Met als belangrijkste argument van de jury het kolomoverstijgend denken en doen. De som is meer dan het geheel der delen. Zehnder, Alklima en ABB leveren het bewijs. Intensieve samenwerking leidt niet alleen tot technologische innovaties maar draagt in directe zin bij aan de energietransitie.

“De Wattz-In is, afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever, samen te stellen als een soort ‘Lego-bouwdoos’.”

Een mooi voorbeeld van het optimaal combineren van economisch rendement en duurzaamheid. Integreren niet als loos begrip maar als leidraad voor innovaties.

Draagvlak

Rudy Grevers, Manager Woningbouw bij Alklima/Mitsubishi Electric: “Het ontwikkelen van de Wattz-In is eigenlijk een goed voorbeeld hoe wij inspelen op een vraag uit de markt. In dit geval de installateur. Daar is het mee begonnen. Verder moet er bij dit soort trajecten waarbij je met meerdere fabrikanten aan tafel zit, sprake zijn van chemie. Je moet allemaal bereid zijn om laagdrempelig en transparant te opereren. Los daarvan zien,en daar gaat het uiteindelijk om, de opdrachtgevers zoals woningcorporaties er het nut van in. En dat geldt ook steeds meer voor de bouwers en de installateurs. Het gaat om een bewezen techniek en stuk voor stuk producten van A+ kwaliteit. Dat is mooi maar je hebt wel draagvlak nodig en dat is er.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement