Altijd op zoek naar arbeidstijd besparende apparatuur

Geplaatst op 30 november 2016 door Redactie

“Op een van mijn zakenreizen naar China, waar ik in 30 jaar honderden fabrieken heb bezocht, vond ik op een beurs in Shanghai een kleine accu-ijzervlechtmachine. Daarvoor waren er al diverse aanbieders van machines die een kopie waren van de Japanse marktleider. De fabrikant vond het geen probleem dat ik de machine een nachtje meenam.”

Ontdekkingsreis

Aan het woord is Jan Hilbrink van importeur/distributeur TTCOM Europe. “In mijn hotelkamer maakte ik de machine open – een ingesleten gewoonte. Toen zag ik dat dit geen kopie was van de toenmalige marktleider uit Japan, die wel een technisch goede machine voor de ijzervlechter had gemaakt, maar voor het bevestigen van vloerverwarmingsbuis waren die krachten en twee motoren niet nodig. Hier was een slim mens op intelligente wijze aan het ontwerpen geweest. Hoe was het anders mogelijk met 50 onderdelen hetzelfde te bereiken als met de 220 van de Japanse machine, één motor i.p.v. twee en gelukkig één sensor i.p.v. zes.

“De monteur houdt een hand vrij, waarmee hij zelf de slang kan afrollen”

Hierdoor woog de machine ook slechts 850 gram, een derde van het gewicht van andere vlechtmachines. Je stopt er een rol draad in en er komt een bijna gelijk uitziende vlechtverbinding uit. Nog veel interessanter was het geringe draadverbruik. Minder dan de helft van de marktleider en haar kopiemachines. Hier zagen we toekomst in.”

De volgende dag bestelde hij bij de fabrikant vijf machines en liet ze naar Nederland sturen. Vervolgens moest hij uitvinden of installateurs en montageploegen hier ook enthousiast voor konden worden gemaakt. Hij vond enkele montagebedrijven bereid om de machine te testen. Hierdoor kreeg TTCOM veel informatie over wat goed was of juist veranderd zou moeten worden. Jan Hilbrink: “Maar het lichte gewicht, geringe draadverbruik en geluid waren al een schot in de roos.” De fabrikant paste de machine aan, waardoor deze sterker, bedrijfszekerder en professioneler werd.

Innovatieve FIVEA

“In tegenstelling tot andere aanbieders in Nederland kozen wij ervoor niet rechtstreeks aan de installateur te verkopen, maar gebruik te maken van de vloerverwarminggroothandels waar onze doelgroep dagelijks zijn inkopen doet. Het kostte wel tijd om de groothandel te overtuigen van de mogelijkheden en verkoopkansen van de FIVEA machine. ‘Er is nooit vraag naar’ zei men. Logisch, de installateur wist immers niet dat hij bestond.” Maar 24 maanden onvoorwaardelijke garantie gaf klanten vertrouwen. En als de klant binnen die periode een voordelige servicebeurt afneemt, wordt de garantietermijn met 12 maanden verlengd. Bovendien krijgt iedere koper de gratis 2 uurs service op locatie: bij een storing lost TTCOM kosteloos binnen 2 uur zijn probleem op, door reparatie ter plekke of een leenmachine. 

“Een lichtgewicht vloerverwarming-vlechtmachine met uitstekende accu’s”

“Het viel ons op dat installateurs met twee mankrachten of meer vloerverwarming aanlegden” vervolgt hij. “Het zou dus een geweldige besparing zijn als dat door één man zou kunnen worden gedaan. Om dit te bereiken moest er iets bedacht worden zodat die tweede man niet nodig was en elders zou kunnen worden ingezet. Met een simpele aanpassing aan de bek van de FIVEA realiseerden we dat in één beweging de mat waarop wordt gewerkt, samen met de verwarmingsbuis kon worden opgepakt om de verbinding te leggen. De monteur hield nu een hand vrij, waarmee hij zelf de slang kon afrollen. Hierdoor werd het mogelijk binnen 3 tot 5 dagen de aankoop van de FIVEA vlechtmachine terug te verdienen. Inmiddels was er ook een RVS verlengstok ontwikkeld. Door de speciale vloerverwarmingsbek en het lichte gewicht van de machine werd het met die stok mogelijk makkelijk staande het werk te doen.”

Vloerverwarming-vlechtmachine

Niettemin waren er nog steeds wensen om de machine verder te professionaliseren en storingvrij te maken. Samen met de fabrikant is TTCOM erin geslaagd in 18 maanden alle mogelijke storingspunten te elimineren. Een eventueel achterblijvend stukje draad in de machine kan bijvoorbeeld simpel, door het wegnemen van een klein deel van de behuizing, verholpen worden. “Uiteindelijk werd de machine op 23 onderdelen verbeterd of gewijzigd” vertelt Jan Hilbrink. “De productie startte afgelopen juni en aflevering van de reeds bestelde machines vonden eind van die maand al plaats. Door nu gebruik te maken van Samsung cellen in de accu’s is de levensduur aanzienlijk verlengd. Omdat de FIVEA nog altijd met één motor werkt, blijkt het intelligente ontwerp hierdoor ook de levensduur te verdubbelen. De Samsung 4.0 Ah accu hoeft slechts om de dag worden opgeladen.

Uiteindelijk hebben we nu een lichtgewicht vloerverwarming-vlechtmachine met uitstekende accu’s. De machine is snel, kan zich nooit vastknopen en door het geringe draadverbruik hoef je minder vaak een rol te wisselen. Een rol draad is dan ook voldoende voor een groep.”
Om de FIVEA machine ook binnen het bereik van de ZZP’er te brengen is ook een uitvoering met een 2.0 Ah Samsung accu beschikbaar.

“Van Slooten BV in Amersfoort was een van de eerste installateurs die overging op de FIVEA RT 308-B. De afgelopen vijf jaar hebben de machines en de service naar tevredenheid gewerkt. De medewerkers profiteerden van deze comfortabele manier van werken en het leverde ook nog tijdwinst op, aldus Hans Gerritse, directeur van installatiebedrijf Van Slooten BV. Inmiddels zijn de oude machines ingeruild en hebben wij nieuwe FIVEA RT 308-C + geleverd.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement