Altijd kijken naar het totale plaatje!

Geplaatst op 25 april 2023 door Redactie

Masterwatt levert Dynamis Monoblock warmtepomp voor woonhuis in Heeze

In een tijd waarin de vraag naar zonnepanelen en warmtepompen zo’n beetje is geëxplodeerd, is het vooral zaak om met beide benen op de grond te blijven staan. Iedereen roept er iets over en iedereen vindt er uiteraard ook iets van. De energietransitie, verduurzamen … belangrijke ontwikkelingen, maar waarbij bij het bedenken van oplossingen niet altijd, met name in het voortraject, even goed wordt nagedacht. U wilt een warmtepomp? Natuurlijk, we komen eraan. Zo kan het niet en zo moet ook niet. Voor ieder project, iedere woning is en blijft maatwerk het devies.

Onlangs installeerde Dennis van de Ven van het gelijknamige installatiebedrijf in Heeze een Masterwatt Dynamis Monoblock 8 kW lucht-water warmtepomp met 300 liter boiler en een 100 liter buffervat. Een mooie All-electric oplossing voor een woning aan de Oudemolen in Heeze. Maar daar ging natuurlijk wel het een en ander aan vooraf.

Aanvulling

De eigenaar/bewoner heeft al een paar jaar zonnepanelen op het dak. De cv-installatie was eigenlijk nog niet eens zo heel oud, maar de bewoner wilde graag nog één keer een grote slag maken. Dennis was vanwege eerdere werkzaamheden al in beeld en kreeg de opdracht om met een plan te komen. Om zo helder mogelijk in beeld te krijgen wat de mogelijkheden en uiteraard de daarbij behorende kosten van een warmtepomp waren, vroeg Dennis Jakob de Groot van Verduurzaam je woonhuis om mee te denken. Ze werken al langere tijd samen, waarbij de expertise van Jakob als ervaren adviseur een uitstekende aanvulling is voor de projecten van Dennis. Jakob: “Je praat over zaken als isolatiewaarde, het afgiftesysteem maar ook over de plek waar de buitenunit moet komen.

“Wij zijn groot geworden met het elektrisch verwarmen, elektrische radiatoren, ketels en doorstroomboilers en daar zijn warmtepompen bijgekomen.”

Vermogen, capaciteit, comfortbehoefte … en dan uiteraard kijken waarom welke warmtepomp het meest geschikt zou zijn.” Dennis vult aan: “De vraag is natuurlijk enorm groot en dat zal voorlopig niet veranderen. Maar wij zijn een klein bedrijf en dat wil ik, na elf jaar zelfstandigheid, ook graag zo houden. Vakwerk leveren, altijd netjes en zorgvuldig werken en aandacht voor je klant hebben, echte aandacht.” We nemen een kijkje bij de woning en het moet gezegd: het ziet allemaal keurig uit. Zowel de buitenunit als ook binnen in de technische ruimte waar de boiler en het buffervat staan. En dan met een oprechte glimlach zegt Dennis: “Wij komen als installateur eigenlijk het dorp niet meer uit. Mooi toch?”

Combinatie

De techniek gaat wel verder maar in essentie verandert er niet zoveel. Bijna tegelijkertijd geven Dennis en Jakob aan dat zij al jaren met warmtepompen bezig zijn. Ze houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. “We hebben niet zitten wachten, maar in de pioniersfase gelijk zaken opgepakt. En daar plukken we nu de vruchten van.” Remco Mathon, rayonmanager Zuidoost-Nederland schuift aan.

“Het mooie is dat Masterwatt alle warmtepompen uit voorraad kan leveren.”

Hij kende Jakob onder meer via een project in deze regio met elektrische ketels. Een goed gesprek tussen alle betrokkenen leidde in december al tot de installatie van de eerste warmtepomp van Masterwatt via deze installateur. Nu dus de tweede en de derde staat op de planning. Remco Mathon: “Wij zijn groot geworden met het elektrisch verwarmen, elektrische radiatoren, ketels en doorstroomboilers en daar zijn warmtepompen bijgekomen. Kijk, het gaat om het kunnen bieden van een totaaloplossing. Oplossingen die vaak gevonden worden in de combinatie van een aantal producten. Op dat vlak onderscheiden wij ons. Ander voordeel: de warmtepompen worden geproduceerd in Polen door Kospel, een betrouwbare Europese fabrikant. En het mooie is dat Masterwatt alle warmtepompen uit voorraad kan leveren.”

Regels

Los van de warmtepomp of de installatie benadrukken alle drie het belang van de korte lijnen en de meerwaarde van het prettig en efficiënt kunnen samenwerken. Dennis: “Persoonlijk contact, net als met je klant. Daar win je het mee.” Jakob vult aan: “Als ik Masterwatt bel krijg ik iemand aan de telefoon of ik word snel teruggebeld. Dat zie je ook wel eens anders.” Remco: “Integrale oplossingen bedenken met respect voor ieder zijn discipline. Altijd kijken naar het totale plaatje. Opbouwend, kritisch meedenken, daar hebben alle partijen wat aan. Dit project is daar weer een mooi voorbeeld van.” Nog even naar de energietransitie met als belangrijke vaststelling: we zijn op de goede weg, maar er moet nog heel veel gebeuren en dan gaat het onder meer over onder bouwkundige zaken maar ook over de enorme bak aan regels. Met soms elkaar tegensprekende regelgeving en dat zou toch anders moeten kunnen!

Tekst: Bob de Jong

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement