‘Als we renoveren, dan pakken we het meteen goed aan’

Geplaatst op 26 mei 2021 door Redactie

Luxe van thuis op de camping

„Als ik mijn 5 sterren voor de camping wilde behouden, dan moest er wat gebeuren met het oudste van de drie sanitairgebouwen”, vertelt Geert Hoekjen, eigenaar Camping Noetselerberg in Nijverdal. „Het sanitair was gedateerd en aan vervanging toe. Ik wil de mensen op de camping de luxe geven die ze thuis gewend zijn. Als we gaan renoveren, wil ik het meteen goed aanpakken, dacht ik. Ik herinnerde me een camping in Oostenrijk waar we twee jaar geleden waren. Daar zag ik bij de douches een drukknopsysteem. Dat wekte mijn interesse. Inmiddels had ik ook al wat producten van Delabie gezien. Ze zijn trendsetter op het gebied van sanitair voor de utiliteitsmarkt.”

Geert Hoekjen belde met Delabie Benelux en kreeg Erik Gerrits, technisch-commercieel adviseur Delabie, aan de lijn. „Geert legde mij uit wat hij in Oostenrijk had gezien, en met dat verhaal in het achterhoofd ben ik aan de slag gegaan”, zegt Gerrits. „Ik heb verteld wie we als Delabie zijn en wat we kunnen leveren voor de utiliteitsmarkt. In het toiletblok zijn nu alle kranen bij de douches, toiletten en wastafels voorzien van mechanische of elektronische zelfsluitende kranen. Dit zijn onder andere de Tempoflux 2 TC toiletkranen met directe spoeling voor installatie in een technische ruimte, en de Tempomatic 4 elektronische wastafelkranen. Deze laatste dragen bij aan een goede hygiëne, enerzijds omdat de kraan niet aangeraakt hoeft te worden, anderzijds door de antibacteriële periodieke spoeling. De kranen geven en waterbesparing van 90 procent.”

Sterk en hygiënisch

Bij de meeste doorspoelsystemen zit er een grote kunststof plaat, maar die wil nog wel eens stuk gaan. „De drukknop van het directe doorspoelsysteem, dat rechtstreeks op de waterleiding aangesloten wordt, is veel steviger en sterker”, laat Hoekjen weten. „De kans is veel kleiner dat deze beschadigd raakt. Op de camping wordt het sanitair intensief gebruikt en het moet tegen een stootje kunnen.

„Geert legde mij uit wat hij in Oostenrijk had gezien, en met dat verhaal in het achterhoofd ben ik aan de slag gegaan.”

Niet iedereen is immers even voorzichtig. Een ander voordeel van directe spoeling is dat er geen waterreservoir is. Dit geeft een krachtige doorspoeling. Dat is hygiënischer en geeft minder kans op waterstagnatie en verstoppingen. Bovendien is er geen stilstaand water, met kans op bacterievorming, in het reservoir, en je hoeft niet met de volgende doorspoeling te wachten tot het reservoir weer vol is. Verder is het makkelijk te onderhouden door het kalkwerende mechanisme.”

Legionellapreventie

Bij de 5 sterrencamping moet niet alleen het sanitair goed zijn en overeenkomen met het aantal staanplaatsen. „Er moet ook een goede privacy zijn in de douches en de toiletten”, geeft Hoekjen aan. „Veiligheid staat eveneens voorop. Daar draagt het legionella-preventiesysteem aan bij. De elektronische kranen van de douches en de wastafels worden vaak niet allemaal even intensief gebruikt. Zeker niet in een rustige periode. Het legionella-preventiesysteem spoelt 24 uur na het laatste gebruik automatisch door. Dat is dus niet op een vast tijdstip, maar als de kraan 24 uur niet is gebruikt.”

Optimaal comfort

„We willen de gasten optimaal comfort bieden, zoals ze dat thuis ook hebben”, laat Hoekjen weten. „De laatste jaren kiezen de mensen thuis voor meer luxe in de badkamer. Dat willen wij hen hier ook bieden. Bij de douches kunnen de gasten de temperatuur zelf bepalen bij de mengkraan. De een wil wat warmer douchen dan de ander. En het is afhankelijk van het seizoen. In het voor- en najaar is een warme douche heerlijk. In de zomer is een verfrissende wat koudere douche lekker. De temperatuur is individueel in te stellen en is thermostatisch geregeld.”

Toiletafzuiging

Het sanitair, zoals de toiletpotten en de wastafels, is eveneens door Delabie geleverd. „Geert heeft zelf de afzuiging voor de toiletten bedacht”, vertelt Gerrits. „De waterleidingen voor het doorspoelen gaan door de muur, TC-montage, naar de technische ruimte die erachter zit. Dat biedt voordelen voor de service, alles is makkelijk te bereiken en de monteur kan rustig zijn werk doen, zonder dat de gasten het merken.

„Op de camping wordt het sanitair intensief gebruikt en het moet tegen een stootje kunnen. Niet iedereen is immers even voorzichtig.”

Het afzuigsysteem van de toiletten zit daar ook bij in. Geert heeft een T-stukje in de leiding gemaakt en de geur wordt via het spoelsysteem afgevoerd met behulp van een ventilator. Hij heeft ook een afvoersysteem voor afval gemaakt. In de toilet- en doucheruimte zitten rvs-luikjes die ook in de serviceruimte uitkomen. Het afval komt daar in plastic zakken uit. Deze kunnen snel en eenvoudig verwisseld worden.”

Waterbesparing

Omdat de spoeling van de toiletten rechtstreeks op de waterleiding is aangesloten hebben de toiletten ook minder onderhoud nodig en besparen ze water. Er zijn geen vlotters meer die niet werken en geen plastic drukknoppen en platen die kapot kunnen gaan. Ook zijn lekkende toiletspoelingen verleden tijd. Een lekkend toilet verliest per jaar zo’n 200 kub water”, zegt Hoekjen.

Begeleiding installateur

„De kracht van ons systeem is dat we de installateur begeleiding geven bij het aanleggen”, geeft Gerrits aan. „De waterleiding gaat via de technische ruimte door de muur naar de drukknop. Het is niet echt heel veel anders dan bij leidingen in de muur, maar het heeft even uitleg nodig. Onbekend maakt onbemind.

"De waterleidingen voor het doorspoelen gaan door de muur, TC-montage, naar de technische ruimte die erachter zit. Dat biedt voordelen voor de service.”

We willen en kunnen de installateur goed begeleiden vanaf het ontwerpstadium, naar montage en het geven van aftersales service. Als het nodig is komen we naar de bouw om uitleg te geven. Dat voorkomt veel faalkosten. Onze producten zijn eenvoudig te installeren met de gangbare gereedschappen die elke monteur in de bus heeft.” Delabie geeft tien jaar garantie op de elektronische kranen.


Internationaal bedrijf

Delabie, afkomstig uit Frankrijk, is actief in een groot aantal landen. De producten worden uitgevoerd naar meer dan 90 landen. Delabie-kranen besparen water, maar het bedrijf houdt zich op meerdere terreinen bezig met waterbeheer. Het bedrijf besteedt een deel van de jaarlijkse winst aan watervoorzieningsprojecten om zo de armste en meest geïsoleerde bevolkingsgroepen van water te voorzien. Dit gebeurt in de vorm van lokale micro-projecten in Afrika, met boringen, waterputten en sanitaire voorzieningen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement