Alleen de eerste plek is goed genoeg!

Geplaatst op 06 juli 2021 door Redactie

Ambitie. Dat moet je hebben als ondernemer, als bedrijf … wie verder wil moet vooruitkijken en inspelen op de behoeftes uit de markt. Bij Wasco weten ze dat als geen ander. Deze landelijk opererende technische groothandel is toonaangevend als het gaat om verwarming en, als het aan Jeroen van Drunen (Business Manager Airconditioning & Onderdelen bij Wasco) en Stijn Lieshout (Campagne Marketeer) ligt over niet al te lange tijd ook nummer één als het gaat om airconditioning.

In 2014 werden de eerste stappen in de wereld van de airconditioning gezet, door het wereldmerk Haier op te nemen en te distribueren. Een paar jaar geleden nam Wasco het succesvolle Aircovent over, gespecialiseerd in o.a. airco-installatiemateriaal en gereedschap. Daarmee werd de tweede stap gezet op weg naar invulling van deze ambitie. De derde stap: de exclusieve distributie van het split- en multi-split assortiment van A-merk Daikin. De volgende stap is gezet door Aircovent en Wasco te integreren. “Samen blijven focussen, samen die nummer 1 positie bereiken en behouden, daar gaat het om. De markt groeit sterk, mede door de klimaatverandering, de enorme mate van isolatie van woningen waardoor de warmte er niet makkelijk meer uit gaat en de wens naar meer (klimaat)comfort. Maar ook omdat steeds meer mensen de enorme voordelen van een airco zien en ervaren. We praten al lang niet meer over alleen koelen maar juist ook over verwarmen. Die combinatie maakt de moderne en veelzijdig inzetbare airco perfect voor tal van toepassingen, ook voor een gasloze woning. Zeker in een tijd waarin steeds meer mensen thuiswerken. En dat ook zullen blijven doen, en dan toch zeker het liefst in een behaaglijke omgeving.”

Kansen

De rol van de installateur in dit verhaal is evident. Jeroen van Drunen: “De vraag naar onder meer airco’s blijft toenemen en dat betekent dat er voor onze klanten kansen liggen om meer handel te genereren. Dat vraagt ook om kennis van zaken, weten waar je over praat …” Wasco draagt daar haar steentje aan bij middels het WasCollege, waar installateurs opgeleid worden. Bijvoorbeeld als het gaat om F-gassen.

“Opleiden en kennis overdragen, daar ligt de sleutel tot het succes.”

Stijn Lieshout: “Wij investeren, de installateur investeert en daar worden we uiteindelijk allemaal beter van. Steeds meer klanten zien Wasco als een partner waarmee je samen optrekt. Van ontwerpfase tot en met de aftersales service ondersteunen wij onze klanten. Niet voor niets heeft Wasco inmiddels zeven koeltechnische adviseurs in dienst.” Inmiddels is net de 1000e installateur bezig zijn F-gassen certificaat te halen op het WasCollege, om maar eens een getal te noemen. “Tja, dan mag je toch concluderen dat we ook op dat terrein prima bezig zijn. Opleiden en kennis overdragen, daar ligt de sleutel tot het succes.”


Ambitie

Ambitie. Of het nu gaat om opleiden (zowel in- als extern), het uitbreiden van het assortiment, het distributiecentrum in Apeldoorn … het spat er vanaf. Met 34 vestigingen altijd dicht bij de installateur en met een zeer breed assortiment aan airconditioning producten op voorraad. Met op die vestigingen deskundige medewerkers die de taal van de klant spreken en 60-minuten bezorgservice voor spoedgevallen.

”De rol van groothandel als voorraadbeheerder zal ook in de koeltechniek steeds groter worden.”

Vandaag bestellen: de volgende dag om 07.00 uur ophalen of gewoon laten bezorgen waar jij dat wilt. Jeroen van Drunen denkt dat de rol van groothandel als voorraadbeheerder ook in de koeltechniek steeds groter zal worden. “In de verwarmingsbranche zie je al dat de magazijnen bij de installateurs kleiner worden of zelfs helemaal verdwijnen. Wij verwachten dat dat ook voor airconditioning gebeurt. En dat is ook niet zo vreemd. Het logistieke kunstje is ingewikkeld maar daar zijn wij goed in. Let wel, zoals eerder gezegd moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je zelf voldoende expertise in huis hebt. Anders gaat dit niet werken. Kijk, wat voor ons geldt, geldt ook voor de installateur: je moet naar het totale pakket, het complete plaatje, kijken. Inclusief service en aftersales.”

Lat

Nummer één groothandel in airconditioning worden: Wasco legt de lat hoog. Jeroen van Drunen: “Ik ben er van overtuigd dat we dat gaan halen. Door samen op te trekken met onze partners, kennis te delen en die dingen te doen waar onze klant behoefte aan heeft … een mooie combinatie van kennis, kunde en enthousiaste mensen. Dat werkt, echt!”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement