Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Geplaatst op 12 mei 2023 door Redactie

Zo efficiënt mogelijk een stabiel en comfortabel binnenklimaat voor Eetcafé Westgaag in Maasdijk

Elke horecagelegenheid kent gedurende de dag pieken en rustige momenten. Ook heeft een gemiddelde locatie vaak verschillende energieopwekkers en afgiftesystemen. Eetcafé Westgaag in Maasdijk is geen uitzondering en kent deze problematiek dus ook. Om te zorgen dat het comfort op elk moment in orde is, hebben ze alleen een goede regelstrategie nodig. Het grote voordeel is dat dit eetcafé de verschillende warmtepompen en afgiftesystemen met één regelsysteem, namelijk evohome van Resideo, zorgeloos onder controle kan houden.

Bij binnenkomst in het gezellige, bruine eetcafé aan de rand van het grote Transportcentrum en bedrijventerrein in de gemeente Westland krijgen de bezoekers – hoofdzakelijk werknemers en chauffeurs van bedrijven in de buurt – meteen een huiskamergevoel. De warme inrichting en het comfortabele meubilair maken dat je er heerlijk zit voor een kop koffie of een borrel, maar ook ontbijt, lunch of avondmaaltijd. “Dit eetcafé is van ’s ochtends 5.30 uur tot ’s avonds laat geopend. Alleen op zon- en feestdagen is dit eetcafé gesloten”, zegt Bertus Hut, eigenaar van Installatiebedrijf Hut Techniek. “Dat betekent dat het comfort eigenlijk altijd hetzelfde moet zijn. En omdat het grootste deel van dit café vloerverwarming heeft, passen we geen nachtverlaging toe. De nachtperiode is daar gewoon te kort voor.”

Verwarming en (top)koeling

De eigenaar van Eetcafé Westgaag wil zo energiezuinig het klimaat beheersen en heeft daarvoor alle vertrouwen in de voorstellen die Bertus Hut hem voorlegt. “Het is zijn wens om dit eetcafé zo efficiënt mogelijk van een stabiel en comfortabel binnenklimaat te voorzien. Een aantal jaar geleden hebben we daarom de cv-ketels al vervangen door twee Carrier warmtepompen. We hebben wel een cv-ketel laten hangen, die nu als back-up dient en eventueel tijdens zeer koude periodes als piekvoorziening kan bijspringen”, vertelt Hut. “In het eetcafé ligt overal vloerverwarming, verdeeld over twee circuits. Ook de keuken heeft vloerverwarming, maar ook luchtverwarming.

“Een belangrijk voordeel van evohome vind ik dat we de verschillende componenten en circuits draadloos kunnen koppelen.”

Op het dak staat een luchtbehandelingskast die ook via de warmtepompen wordt gevoed met warmte in de winter en koude in de zomer. Ook de vloeren gebruiken we in de zomer om het restaurant van topkoeling te voorzien. Het doel is heel nadrukkelijk om hier een constante ruimtetemperatuur van circa 20 °C te houden. Daarvoor heeft de vloerverwarming een vrijwel permanent aanvoertemperatuur van 23 °C en een retour van 22 °C. Dit is dus een bijzonder kleine Delta T, van 1 °C, met als voordeel dat de warmtepompen met een zeer hoge COP werken. Het energiegebruik is daardoor relatief laag.”

Vloerverwarming als buffer benutten

De verschillende zones – drie vloerzones en de luchtverwarming in de keuken – worden aangestuurd door een evohome Touch van Resideo. “Voor mij is dit de ideale regeling. Ik kan hiermee ‘lezen en schrijven’”, zegt Hut. “Ik heb de warmtepompen eraan gekoppeld en via opnemers in de ruimte zorg ik dat het hele systeem zeer stabiel en rustig kan blijven werken. Omdat we geen nachtverlaging toepassen en de zaak vrijwel permanent open is, hoeven de eigenaar en zijn medewerkers ook niets aan de instellingen te wijzigen. Als ze toch iets willen wijzigen, kan dat natuurlijk, maar vaker bellen ze mij. Ik kan dit volledige systeem op afstand via de app van Resideo bedienen en beheren. Mocht de ruimtetemperatuur niet goed zijn of als er een storing is, dan zie ik dat direct. Misschien nog wel eerder dan de mensen van Eetcafé Westgaag zelf.” Op het dak van het restaurant liggen zonnepanelen die Hut Techniek via een smart grid-constructie heeft ingeregeld. “Dit betekent dat, als er veel zon is, we de vloer als buffer gebruiken. In de winter, in het voor- en najaar warmen we de vloer zoveel mogelijk met zonne-energie op, zelfs iets extra als er veel zon is, zodat we in de avond en ’s ochtends vroeg de warmte in deze buffer benutten en niet direct de warmtepompen op hoog vermogen hoeven aan te zetten.”

Serre draadloos gekoppeld

“Een belangrijk voordeel van evohome vind ik dat we de verschillende componenten en circuits draadloos kunnen koppelen. Dat kwam de afgelopen maand weer eens goed van pas”, zegt Hut. Zeer recent, enkele weken terug, heeft Eetcafé Westgaag een nieuwe serre in gebruik genomen die het afgelopen najaar is aangebouwd. “Om die serre te verwarmen en te koelen hebben we een extra warmtepomp van Midea geïnstalleerd.

“Het zijn gewoon hele duidelijke en begrijpelijke regelingen, ook voor de klant.”

De serre heeft een redelijk groot vloeroppervlak dat volledig van vloerverwarming is voorzien. Met de Midea lucht/water-warmtepomp houden we de vloer op een constante temperatuur van circa 21 °C. Daarnaast hebben we tussen de ingang van het eetcafé en de serre een luchtgordijn opgehangen. Daarmee zorgen we dat de mensen in het eetcafé geen last hebben van koudeval of vervelende trek, op het moment dat de verwarming in de serre niet aan staat maar mensen wel van het eetcafé naar de serre of omgekeerd willen lopen.”

Heel duidelijk en begrijpelijk

Hut heeft zowel de vloerverwarming als het luchtgordijn in de serre aan evohome gekoppeld. “Door het plaatsen van het draadloos relais BDR91 van Resideo bij zowel de warmtepomp als het luchtgordijn kunnen we deze opwekkers als vijfde en zesde circuit met evohome aansturen. Ik ga zelfs nog een zevende circuit aan de regeling toevoegen”, vertelt Hut, “want ook de zes warmtestralers die recent in de serre zijn opgehangen, kan ik via een extra BDR91 binnen de regeling van evohome integreren en daardoor ook aan- en uitzetten.” Voor Bertus Hut is evohome de ideale regeling voor bijna elk project. Of het nu gaat om een restaurant, een bedrijfspand, een sportcomplex of een woning. “Ik zit al zo’n 50 jaar in dit vak en gebruik al ongeveer net zo lang de Honeywell Home producten. Het zijn gewoon hele duidelijke en begrijpelijke regelingen, ook voor de klant. Dat vind ik toch wel het allerbelangrijkste.”

Tekst: Esmée Keldermans

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement