Algemene vergadering KNX Association zet KNX IoT-technologie centraal

Geplaatst op 03 mei 2019 door Redactie

KNX is helemaal klaar voor de volgende fase van zijn succesverhaal: de focus op het Internet of Things. Als toekomstbestendige standaard verbindt KNX IoT de uitgebreide portefeuille van geïnstalleerde KNX-componenten en -systemen met de wereld van IoT. Hierdoor is het mogelijk om de vele verschillende apparaten en systemen, thuis en op kantoor, met elkaar te verbinden, zowel lokaal als op afstand.

De KNX IoT-oplossing zorgt ervoor dat het huidige KNX ecosysteem koppelbaar wordt aan de meest uiteenlopende, nieuwe systemen op de markt, maar creëert ook ruimte voor geavanceerde configuraties, aanpassingen en wensen van de klant. Het gebruikmaken van standaarden maakt de waarde van de KNX-producten groter. Zo kan de vakman op lange termijn ondersteuning garanderen in een IoT-wereld die voortdurend in beweging is.

Voor milieubewuste mensen creëert KNX IoT nieuwe mogelijkheden op het gebied van energiebeheer en maakt het combinaties en koppelingen mogelijk in sectoren als transport, elektriciteit, hernieuwbare energie, energieopslag, smart grids en warmte-uitwisseling. Op deze wijze ontstaat een totaalaanpak voor meer energie-efficiëntie in de smart city van de toekomst.

Focus verleggen

Om al deze ontwikkelingen volmondig te ondersteunen besloot de algemene vergadering van de raad van bestuur van KNX eerder dit jaar de focus volledig te leggen op veilige transmissie en eenvoudige inbedrijfname via IoT. Daarmee werden de plannen goedgekeurd om de ontwikkeling van KNX IoT-technologie centraal te zetten. De leden van de raad van bestuur van KNX waren het unaniem eens: de natuurlijke evolutie van KNX is KNX IoT.

De bestuursleden legden in hun toelichting de nadruk op het feit dat IP en digitalisering hun opmars maken in alle aspecten van ons leven. KNX Association wil daarin het voorbeeld geven door KNX IoT-fabrikanten en system integrators te voorzien van de nodige technologieën en expertise, in de vorm van een robuuste, toekomstgerichte en veilige oplossing.

Reacties van bestuursleden

Zo stelde Martin Herms, managing director van Albrecht Jung GmbH & Co. KG, dat “de vooruitzichten voor KNX zeer goed zijn; de techniek heeft de interesse van investeerders en bouwers over de hele wereld. Nu we eindelijk aan de basisvoorwaarden van de lancering van KNX Secure producten voldoen, willen we de oplossingen zo snel mogelijk aanbieden.”

Harald Horst, product marketing director van ABB Smart Buildings business Duitsland, en managing director van ABB Solar GmbH Emmendingen, merkt op: “Het is onze topprioriteit om KNX IoT-toepassingen aan te sturen en zo de globale trend in de richting van digitalisering te stimuleren.”

Adalbert M. Neumann, ceo van Busch-Jaeger Elektro GmbH, is er ook op gebrand om de trend van de digitalisering een duw in de rug te geven en zei: “De focus zal liggen op het ontwikkelen van IoT-componenten en het aanbieden van digitale diensten om het leven van onze klanten nóg gemakkelijker te maken.”

Volgens Christian Feltgen, managing director van Gira Giersiepen GmbH & Co. KG., “zal de volgende grote stap een IoT-interface zijn die standaard is tussen alle fabrikanten, die geen speciale gateway nodig heeft en eenvoudig te implementeren en te gebruiken is door IT- en servicebedrijven buiten de wereld van KNX."

De topprioriteit voor Sietze Jongmann, VP en R&D manager bij Osram Digital, is ervoor te zorgen dat de IoT-connectiviteitsplannen samenvloeien en niet uit elkaar groeien. “KNX IoT kan een grote revolutie ontketenen in de huidige 'IoT-chaos'", merkt hij op. "Maar de tijd dringt en we moeten begrijpen wat de sleutelfactoren zijn voor de belangrijkste bijdragers van KNX met het oog op de concurrentie uit Azië. Ook hier is standaardisatie tegenover ruimte voor differentiatie een belangrijk topic."

Oliver Borchmann, global vice president Development of Home/Building Automation bij Schneider Electric, licht toe: "Ik kijk uit naar een naadloze en eenvoudige integratie van KNX producten met de wereld van IoT."

Jean-Christophe Krieger, global offer management director voor KNX Home and Building Automation bij Schneider Electric, dringt aan op “het verkrijgen van de resultaten van de KNX IoT-werkgroepen, zodat we de fabrikanten in staat kunnen stellen om KNX IP-producten en oplossingen voor residentiële en commerciële gebouwen te ontwikkelen. We moeten onze partners en eindklanten ook waardevoorstellen doen en hen de voordelen bieden van een overstap naar IP.”

Hans-Joachim Langels van het KNX Competence Center voor Siemens AG verwacht dat “KNX verder zal evolueren en zijn belangrijkste troef van interoperabiliteit zal uitspelen voor een echt Internet of Things. Een IoT dat geen speciale cloudoplossingen nodig heeft voor woning- en gebouwtoepassingen."

Thomas Sell, chief sales office van Theben AG, is het daar volmondig mee eens en voegt eraan toe: "Samen kunnen we een 'slimme' toekomst bouwen. Nu moeten we de volgende stap zetten naar een webinterface, semantiek en webservices in combinatie met KNX IP Secure. Interoperabiliteit is cruciaal: KNX moet meer openstaan voor externe toegang, aanvullende diensten en toepassingen, vooral in de energiesector."

Volgens Johannes Hauck, director of New Business & Regulatory Environment Corporate Strategy, Innovation & Business Development voor Hager Group, "is de KNX standaard al jaren wereldwijd een gevestigde waarde als succesvol en toonaangevend systeem voor gebouwenautomatisering. Met KNX IoT spelen we in op een van de belangrijkste trends in de digitalisering van technologie voor gebouwen. Zo is KNX klaar voor de toekomst met nieuwe transportniveaus, open interfaces en een nieuwe generatie apparaten. Op die manier hebben we alles in huis om het succesverhaal van KNX voort te zetten."

Voor Alexander Burgbacher, managing director van Insta GmbH, is KNX IoT ook de bevestiging dat het KNX systeem in de juiste richting evolueert met bewezen interoperabiliteit. Hij voegt eraan toe: "De rol van de gebruiker wordt versterkt en zijn individuele mogelijkheden krijgen meer variatie. We zullen deze ontwikkelingen actief ondersteunen."

Franz Kammerl, product management voor Siemens en President van KNX Association, concludeert: "De volgende belangrijke stap voor KNX is het finaliseren van de systeemspecificatie voor KNX IoT, met daarin de definitie van de semantische principes voor interoperabiliteit met een duidelijke focus op interworking tussen de verschillende toepassingsgebieden. Mijn topprioriteiten voor 2019 zijn KNX IoT als technische focus, het toepassingsgebied van gedecentraliseerde energiesystemen aanpakken en de fabrikanten tegemoetkomen die in dit gebied actief zijn."

KNX zet geweldige prestaties neer

Door de stijgende populariteit van het Internet of Things (IoT) heeft KNX, 's werelds toonaangevende standaard voor intelligente netwerken voor gebouwen, vorig jaar nieuwe records gevestigd. In 2018 wist de KNX standaard zijn leiderspositie te handhaven in de wereld van slimme gebouwen. De organisatie heeft meer dan 470 toonaangevende fabrikanten van producten uit 44 landen en ondersteund door zowat 80.000 gecertificeerde partners (installateurs en system integrators) in 190 landen. In een jaar tijd steeg het aantal KNX-gecertificeerde producten van 7.000 naar 8.000, het grootste aantal sinds de oprichting van de associatie in 1990. Bovendien werd er op maandbasis een recordaantal ETS-softwarelicenties verkocht in vergelijking tot de vorige jaren.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement