Air Products en Gasunie starten met de bouw van drie nieuwe stikstoffabrieken bij Zuidbroek

Geplaatst op 27 maart 2020 door Redactie

Air Products en N.V. Nederlandse Gasunie hebben onlangs het officiёle startschot gegeven voor de bouw van drie nieuwe stikstoffabrieken bij Zuidbroek in Groningen.

De start van de bouwactiviteiten volgde op de definitieve goedkeuring van het project door minister Eric Wiebes van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. De bouw van de installaties, die medio 2022 in gebruik genomen worden, is een belangrijk onderdeel van de kabinetsplannen om de gaswinning in Groningen stop te zetten.

Als het aardgas uit de gasvelden in Groningen vervangen wordt door geïmporteerd aardgas moet de samenstelling daarvan veranderd worden, om het geschikt te maken voor gebruik in Nederland. Air Products bouwt daarom drie fabrieken voor Gasunie om de stikstof te produceren die noodzakelijk is om het geïmporteerde aardgas de eigenschappen en specificaties te geven die voor het gebruik door Nederlandse bedrijven en huishoudens vereist zijn.

“We bouwen voort op onze lange samenwerking met Gasunie en we zijn oprecht trots dat we als technologiepartner zijn aangewezen voor een project dat voor Nederland van strategisch belang is”, zei Dr. Samir Serhan, executive vice-president van Air Products. “De enorme, wereldwijde expertise van Air Products op het gebied van LNG-installaties maakt het mogelijk om voor Gasunie een fabriek te bouwen, die voldoet aan de strenge eisen met betrekking tot veiligheid, betrouwbaarheid en efficiency.”

“We hebben ons gecommitteerd aan een versnelde stopzetting van de gaswinning in Groningen”, zei Han Fennema, CEO van Gasunie. ”De bouw van deze installatie is een noodzakelijke maatregel om ervoor te zorgen, dat het aardgas uit het Groningse gasveld vanaf 2022 niet langer nodig is om de leveringszekerheid van aardgas in ons land te kunnen garanderen.”

De installaties van de stikstoffabrieken bij Zuidbroek beslaan ongeveer 12 hectare en hebben een capaciteit van 180.000 kubieke meter stikstof per uur. Deze capaciteit is meer dan 10 keer hoger dan die van de bestaande stikstoffabriek bij Zuidbroek.

Air Products heeft dankzij de eigen Liquid Natural Gas-technologie (LNG) uitgebreide, wereldwijde ervaring met winning, behandeling, transport en opslag van aardgas. Die LNG-procestechnologie en -apparatuur vormt het hart van een LNG-productiefabriek. De technologie, die ook gebruikt wordt op enkele van de meest afgelegen locaties op aarde, haalt het aardgas uit de grond en maakt het vloeibaar, waardoor het op een economisch verantwoorde manier getransporteerd kan worden. De LNG kan voor energiedoeleinden waar nodig later weer gasvormig gemaakt worden. Het grootste deel van de wereldwijde gewonnen LNG wordt geproduceerd met behulp van de technologie van Air Products.