Air Products bouwt drie stikstoffabrieken voor Gasunie in Groningen

Geplaatst op 20 december 2018 door Redactie

De stikstof wordt gebruikt om geïmporteerd aardgas geschikt te maken voor gebruik in Nederland

Air Products en N.V. Nederlandse Gasunie hebben op woensdag 19 december 2018 een overeenkomst getekend voor de bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek. De apparatuur levert een bijdrage aan een oplossing, die van groot belang is voor de Nederlandse energievoorziening. Air Products levert drie fabrieken voor de productie van stikstof aan Gasunie, die nodig zijn om geïmporteerd aardgas geschikt te maken voor gebruik in huishoudens en bedrijven.

De installaties die door Air Products geleverd worden, maken onderdeel uit van een oplossing voor de problemen, waarmee ons land door de winning van aardgas geconfronteerd werd. Nederland heeft vele jaren lang aardgas gewonnen uit het gasveld in Groningen. Helaas heeft de gaswinning geleid tot aardbevingen. De overheid heeft daarom besloten de winning van aardgas te verminderen en op termijn stop te zetten, waardoor er meer aardgas uit het buitenland geïmporteerd moet worden. Het buitenlandse aardgas is echter niet geschikt voor de toepassingen, waarvoor het aardgas uit Groningen momenteel in ons land gebruikt wordt.

De stikstoffabrieken die Air Products zal bouwen, bieden een oplossing voor dat probleem. Zij produceren stikstof die met het buitenlandse aardgas gemengd wordt. Daardoor voldoet het wel aan de specificaties voor Nederlands aardgas en is dan dus ook geschikt voor grootschalig gebruik. De drie fabrieken, die gebouwd worden in Zuidbroek bij de stad Groningen, produceren per uur 180.000 kubieke meter stikstof zodra ze in oktober 2021 operationeel zijn.

“We zijn er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de energievoorziening in Nederland”, zei Dr. Samir J. Serhan, executive vice-president van Air Products. “We hebben al sinds de tachtiger jaren een uitstekende relatie met Gasunie in Ommen. We zijn blij dat het bedrijf wederom een beroep op ons heeft gedaan om technologie te leveren waarmee Gasunie kan voldoen aan de eisen die aan het gas gesteld worden. Wij denken dat de keuze voor Air Products om dit buitengewoon belangrijke project uit te voeren voortkomt uit de combinatie van onze sterke concurrentiepositie en het ontwerp en de betrouwbaarheid van onze bestaande stikstoffabrieken.”

“De stikstofinstallaties zijn van groot belang voor de reductie van de gaswinning in Groningen”, lichtte Erwin Mollink, Director Large Projects bij Gasunie toe. “Uiterlijk in 2022 moet de aardgaswinning in Groningen verminderd worden tot onder het niveau van 12 miljard kubieke meter per jaar. We verheugen ons op de samenwerking met Air Products en we zullen ervoor zorgen dat de installatie op tijd op een veilige en betrouwbare manier in gebruik genomen wordt.”

“Het belangrijkste argument voor de keuze van Air Products was onze enorme ervaring in luchtscheiding. Daarmee zijn we groot geworden”, licht Paul Hoogeveen, general manager bij Air Products in Rotterdam toe. “We hebben geleerd hoe we de beste resultaten met het cryogene luchtscheidingsproces kunnen bereiken; zowel in termen van veiligheid als efficiency. Deze aspecten waren voor Gasunie van fundamenteel belang bij de keuze van ons stikstofproductiesysteem voor Zuidbroek.”

Air Products heeft met zijn technologie voor liquified natural gas (LNG) al uitgebreide ervaring in de supply chain voor aardgas opgedaan. De technologie en apparatuur van dit bedrijf vormen het hart van een productiefaciliteit van LNG. Met de technologie, die soms wordt ingezet op de meest afgelegen locaties ter wereld, wordt LNG vloeibaar gemaakt. Daardoor kan het op een economisch aantrekkelijke manier getransporteerd worden. Op de plaats van bestemming wordt het aardgas voor verbruik indien noodzakelijk weer in gasvorm omgezet. Een groot deel van de totale wereldwijde hoeveelheid LNG wordt met deze technologie gewonnen en verwerkt.

Air Products, dat al meer dan 50 jaar in Nederland aanwezig is, is actief betrokken bij de gesprekken over het toekomstige Klimaatakkoord met de Nederlandse regering en andere stakeholders. Het bedrijf brengt niet alleen zijn kennis en ervaring in op het gebied van processen en operationele bedrijfsvoering, maar kan deze belangrijke beleidsontwikkelingen ook in internationaal perspectief plaatsen. Van een operationeel standpunt uit bekeken spelen de productiefaciliteiten van Air Products in de Rotterdamse haven een kritische rol. Het bedrijf ondersteunt de efficiёnte en kosteneffectieve bedrijfsvoering van de chemische industrie en levert bovendien waterstof en zuurstof aan raffinaderijen, waarmee ze schonere brandstoffen met een laag zwavelgehalte kunnen produceren. De waterstof, die Air Products in Rotterdam produceert, wordt in diverse omliggende landen ook gebruikt voor het tanken van elektrische voertuigen, die op waterstof rijden.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement