Adviseer consumenten goed over de aanschaf van een airco

Geplaatst op 17 augustus 2021 door Redactie

Hoewel het Nederlandse weer veel schommelingen kent, stijgen de temperaturen tijdens de zomermaanden. Huiseigenaren vragen zich op de warmste dagen af wat voor verschil een airconditioner kan maken. Het antwoord is vrij simpel: een airco kan een geheel nieuwe wereld aan comfort openen. Maar dan moet er eerst een keuze worden gemaakt uit een breed scala aan klimaatoplossingen.

Het selecteren van de juiste airco vraagt om passend advies. De oplossingen die vandaag de dag op de markt beschikbaar zijn, vertegenwoordigen specifieke kenmerken die passen bij verschillende (woon)situaties en voorkeuren. Waar moeten installateurs consumenten dan op attenderen bij het kiezen van een nieuwe airco? Martin Pennings, Service Manager bij LG Air Solution, deelt een aantal verfrissende inzichten.

Brede inzetbaarheid

Met de zomerse hitte op de loer, zijn veel eindgebruikers al gauw geneigd om voor een airconditioner te kiezen die enkel kan koelen. Een split unit airconditioner kan meerdere kamers zowel koelen als verwarmen. Waar in de zomer het huis comfortabel koel blijft, zijn de kamers behaaglijk en warm in de winter. Daardoor hoeft de verwarming niet extra overuren te draaien, wat een positieve impact heeft op de energierekening. Pennings: “Een split-airco kan een ruimte niet alleen koelen, verwarmen en ontvochtigen, maar ook de lucht zuiveren, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan het algehele binnenklimaat.”

Duurzaamheid

De impact van een airconditioner op het milieu speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de keuze van consumenten. Met behulp van energielabels en andere certificeringen wordt er meer inzicht gegeven in de prestaties en energiezuinigheid van een product. Aan het energielabel zien eindgebruikers bijvoorbeeld hoe zuinig een apparaat is vergeleken met andere apparaten van dezelfde omvang. Energielabel A+++ biedt daarin de meest zuinige optie.

Met het oog op duurzaamheid is het voor consumenten daarnaast aan te raden om te kiezen voor een airconditioner die gebruik maakt van het koudemiddel R32. Dit koudemiddel heeft een veel kleinere impact op het milieu dan bijvoorbeeld R410A. “Bij LG blijven we ons inzetten om HVAC-toepassingen te creëren die beter zijn voor eindgebruikers, het milieu en de toekomst van onze planeet”, licht Pennings toe. “De Dual Inverter Compressor is daar een goed voorbeeld van; lagere geluidsemissie en een lager energieverbruik.”

Gebruiksvriendelijkheid

Het installeren van een airconditioningsysteem is een specialistische aangelegenheid. Dit is een taak die is weggelegd voor installateurs met het juiste certificaat, vanwege het koudemiddel in de airconditioner. De installateur is op de hoogte van alle installatievoorwaarden om te zorgen dat het airconditioningsysteem optimaal kan presteren. Daar hoeft de eindgebruiker, na het kiezen van de juiste klimaatoplossing, zich in feite geen zorgen over te maken. Voor diegene staat de gebruiksvriendelijkheid namelijk veel hoger op de agenda.

Via intuïtieve (afstands)bediening, met apps en zelfs met spraakbesturing wordt het gemak voor de consument telkens weer verhoogd. Daarbij is LG de eerste in de markt met Nederlandse spraakbediening via Google Assistant. Hierdoor wordt het mogelijk om op afstand en binnen een paar seconden de temperatuur per kamer af te stemmen en te monitoren. Daarnaast laat de airconditioning het actuele energieverbruik zien en dit maakt de eindgebruiker meer energiebewust. Via ‘Energy Control’ kan het energieverbruik van de airconditioning worden aangepast.

Beste uit de test

Ten slotte is het raadzaam om ook reviews en testen te raadplegen wanneer de consument twijfelt over het aanschaffen van een airco. De Consumentenbond heeft onlangs een test uitgevoerd met 10 verschillende split-airco’s waarbij werd getest hoe goed deze koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. De LG Prestige (F09MT NSM / F09MT U24) heeft daarbij de titel ‘Beste uit de test’ ontvangen.

“De LG Prestige is breed inzetbaar, energiezuiniger en zeer gebruiksvriendelijk. Onder meer via de LG ThinQ-app en Google Assistant is de split-airco te bedienen”, vertelt Pennings. “We zijn daarom enorm trots op de titel vanuit de test van de Consumentenbond. Het kan zowel installateurs als eindgebruikers helpen tijdens het selectieproces om de klimaatoplossing te kiezen die het beste op de woonsituatie en wensen aansluit.”


Reacties

Wim Hijnen

17 augustus 2021 om 20.55 uur

Goed adviseren klinkt goed . Helaas zijn er nog (bijna)geen airco's die ook verse lucht van buiten halen om zo het CO2 gehalte op acceptabele waardes te houden. Dat zou mooi zijn als daar meer op ingezet werd. Dan heb je alles in een keer goed !!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement