Aardgasvrij, BENG en duurzaam bouwen op de kaart

Geplaatst op 07 maart 2018 door Redactie

Aardgasvrije gebouwen worden de norm. Alle nieuwbouw moet voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) - vanaf 1 januari 2020. Daarbij neemt de roep om circulair bouwen toe. En waar zijn dan technieken en goede praktijkvoorbeelden te vinden? U vindt ze nu letterlijk op de kaart met de nieuwe applicatie Podium duurzame gebouwen.

Duurzame, energiezuinige en aardgasvrije voorbeelden

Op tal van plekken in Nederland doen projectontwikkelaars en bouwers al goede ervaringen op met nieuwe bouwtechnieken en energetische maatregelen. Op het Podium duurzame gebouwen zijn succesvolle voorbeelden te vinden. RVO.nl ontwikkelde de webbased applicatie en inventariseerde en selecteerde duurzame, energiezuinige en aardgasvrije projecten.

Gemakkelijk voorbeelden doorzoeken

Op de applicatie staan kaarten met tientallen voorbeeldprojecten uit het hele land. Het zoeken is gemakkelijk. Selecteer een thema, zoals BENG of aardgasvrij. Zoek op een gebouwtype, zoals een rijwoning, hoekwoning, vrijstaande of portiekwoning. Of selecteer een gebruikte techniek.

Per onderdeel zijn tientallen voorbeelden opgenomen. Klikt de gebruiker op een project, dan krijgt hij meer detail informatie over de realisatie, met afbeeldingen, technische gegevens, bouwkundige kenmerken en projectbeschrijvingen.

Extra aandacht voor aardgasvrij en BENG

In de applicatie is er ruime aandacht voor aardgasvrij bouwen. Op de kaart staan goede voorbeelden van aardgasvrije nieuwbouw en renovaties. Binnen de viewer aardgasvrij is het ook mogelijk om te filteren op utiliteitsbouw of woningbouw, nieuwbouw of renovatie, referentie waarden en technieken en de manier van ruimteverwarming.

Ook is er een categorie voor BENG-woningen. Hier staan woningbouwprojecten die nu al voldoen aan de voorgenomen BENG-eisen. RVO.nl zal het Podium duurzame gebouwen nog uitbreiden met andere actuele thema’s, zoals circulair bouwen.


Reacties

P. Breet

15 maart 2018 om 19.37 uur

Wat zijn de eisen, wanneer voldoe je aan de het A-label++++, of duurzaam, of Beng? Wat moet het energie gebruik per m² of m³ in een woning zijn om binnen die labels te vallen, of zijn het ballonnen die je naar behoefte kunt opblazen? Voordat we aan de energiewisseling gaan beginnen is het nodig om eerst leren te isoleren en dat goed uit te voeren. Dan vallen veel wenswolkjes samen en kom je tot resultaten.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement