Aardbevingsbestendig wonen

Geplaatst op 25 januari 2021 door Redactie

Van aardgas naar all electric in gaswingebied Groningen

In het aardbevingsgebied Noord-Oost Groningen in Ten Boer zijn in 2019 zijn 24 bestaande woningen gesloopt en volledig herbouwd opgeleverd in 2020.

De bewonersrol

Bijzonder is dat de bewoners bij de ontwikkeling van de ‘nieuwe’ Hamplaats een doorslaggevende stem hebben gehad. De oorspronkelijk bouwvorm en inrichting is in het voorstel bewaard gebleven. Het grote verschil vind je aan de binnenkant: Van binnen is de woning ingericht naar de eisen van vandaag. Energiezuinig, aardbevingsbestendig en duurzaam.
Voor verwarming, koelen en warm tapwater zijn de woningen voorzien van een all-electric warmtepomp. Het ontwerp vroeg om een compact toestel voor zowel binnen-als buiten.

De bewoners hebben een werkende warmtepomp kunnen zien en horen. Dit gaf de doorslag bij het kiezen van de verwarmingsinstallatie.
De keuze is bepaald op basis van een kosten-efficiënte werking naast onderhouds- en bedieningsgemak.

De installatie

De toegepaste warmtepomp is een ATAG Energion M Compact 4: Een all-electric standalone lucht-water warmtepomp met geïntegreerde boiler en opslagmogelijkheid van 180L warm water.

Bij de keuze voor de warmtepomp en zo ja welke, is een juiste dimensionering de basis voor een goede installatie. Het moet duidelijk zijn hoe het afgiftesysteem in elkaar zit en wat de energetische behoefte van de woning is. Aan de hand van oa tekeningen en transmissieberekeningen wordt de installatie bepaald. ATAG biedt hierbij technische ondersteuning.

Het eindresultaat

De pre-engineering tot daadwerkelijke uitrol samen met de rol van de woningeigenaar hierin, heeft geleid tot een woning waar bewoners comfortabel en duurzaam wonen tegen lage verwarmingskosten. Een filmimpressie van De Hamplaats is hier te bekijken.


Reacties

Erik van Vliet

27 januari 2021 om 11.13 uur

Hoe is de woning aardbevingsbestendig gemaakt?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement