Aansprakelijkheid

Geplaatst op 12 december 2016 door Redactie

Als u werkt maakt u fouten. Maar ook als u niet werkt kunt u aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld: U vergeet een leiding af te doppen…..

Klinkt een beetje dom en dat is het natuurlijk ook. En daarom is een aansprakelijkheidsverzekering (AVB) strikt noodzakelijk. Juist voor dat nalaten of die domme gedragingen waardoor u aansprakelijk kan worden gesteld. Feitelijk beschermt u met deze verzekering uw eigen vermogen.

Net als andere verzekeringen keert de AVB niet altijd uit. Een beetje vreemde eis voor de dekking is juist dat u aansprakelijk moet zijn. De schade moet door uw schuld zijn veroorzaakt. Soms voelt u zich wel schuldig maar bent u niet aansprakelijk. U wilt de klantrelatie niet op het spel zetten en u wilt graag de schade betalen. Een goede aansprakelijkheidverzekering en verzekeraar keert dan vaak toch nog uit.

Uw leveringsvoorwaarden beperken vaak uw aansprakelijkheid. Zorg dat u ze heeft en dat u ze tijdig verstrekt.
Vaak ontstaat er discussie over de aard van de schade. Meestal moet er ‘iets beschadigd’ zijn. Als u een radiator in een verkeerde ruimte plaatst, is dat erg vervelend maar er is geen schade. Geen dekking dus.
Wist u dat de zgn. opzichtclausule schade aan gehuurde, geleende, bewerkte en andere goederen die u onder u heeft, niet dekt? Tenzij u dit expliciet wel meeverzekert.
Schade aan uw eigendommen is ook niet verzekerd. U kunt uzelf niet aansprakelijk stellen.

Heel belangrijk is uw hoedanigheid op de polis. Kijk dat eens na. Staat daar wat u feitelijk doet of verhuurt u incidenteel uw gereedschap en wat materieel? Dat willen wij graag weten!
Kijk ook uit bij het helpen van een collega. Vallen deze werkzaamheden onder de dekking van uw polis? Juist als u zich op een wat vreemder terrein begeeft neemt de kans op schade flink toe. Had u van de zomer een vakantiekracht? Dekt uw AVB werkgeversaansprakelijkheid?

Een belangrijke uitsluiting is de schade die door of met motorrijtuigen is veroorzaakt. Een motorrijtuig is bijna ieder voertuig dat zich uit zichzelf, anders dan op rails, kan verplaatsen. Dus ook dat scootertje dat in de schuur staat en die trekker, heftruck en stapelaar. Dit gaat erg ver. De schade door een op een auto gemonteerde kraan wordt als schade door een motorrijtuig gezien!

De AVB kent verschillende rubrieken die expliciet in de polis moeten worden opgenomen. Denk daarbij aan opzicht, personeel, milieu, brandgevaarlijke werkzaamheden en dergelijke.
Jaarlijks vragen wij u uitdrukkelijk of u ons nog iets te melden heeft.

De AVB is geen wettelijk verplichte verzekering, maar als er één verzekering is die u MOET hebben dan is het deze.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement