Luchtgordijnen op zonne-energie?

Geplaatst op 25 april 2017 door Redactie

Luchtgordijnen op zonne-energie? „Ja, dat is echt mogelijk om te laten werken”, zegt Xander van Bree, algemeen directeur van LSA Frico. „We zijn getriggerd door een installateur met de vraag of we zo’n luchtgordijn konden leveren met motoren die zonder omvormer kunnen werken op zonne-energie. De installateur bouwt een nieuw, energiezuinig pand. Hij heeft al een groot aantal zonnecollectoren op het dak van zijn nieuwe installatiebedrijf gemonteerd. Om deze optimaal te kunnen gebruiken, wil hij graag zoveel mogelijk apparaten op zonne-energie laten werken.”

„De vraag naar een luchtgordijn op zonne-energie vonden we een grote en interessante uitdaging”, vervolgt Van Bree. „Er zijn vast meer installateurs die deze vraag hebben, en tegen het probleem aanlopen om z’n luchtgordijn te vinden. We hebben intern overlegd of we zo’n luchtgordijn kunnen en willen maken. We kwamen al snel tot de conclusie dat we dit wilden én ook konden.

Bij het ontwerp moesten we wel rekening houden met wat zonne-energie betekent voor de motoren van de luchtgordijnen. Deze kunnen dan niet meer op 220 V maar moeten dan zonder omvormer op 12 of 24 V van de zonnecollectoren werken. We vonden fabrikanten die aangaven dat ze dit soort motoren konden leveren. Verder hebben we een leverancier van elektrische verwarmingselementen gebeld, die aangaf dat hij de benodigde onderdelen voor onze luchtgordijnen kon leveren. Ze kwamen we stap voor stap bij een nieuw ontwerp.”

Ervaring van 80 jaar

„Onze hele ervaring die we de afgelopen 80 jaar hebben opgedaan met luchtgordijnen kwam in beweging met het nieuwe idee voor luchtgordijnen op zonne-energie”, zegt Van Bree. „Het is een innovatief idee, maar hoe voer je het uit? Omdat er geen omvormer is, moeten de draden uit de zonnepanelen rechtstreeks aangesloten worden op het luchtgordijn.

De elektromotoren zijn speciaal bedacht voor deze toepassing. „We werken alleen met A-fabrikanten”, vertelt Van Bree. „Die worden ook door de buitenwereld geprikkeld. Vragen die niet meteen te beantwoorden zijn, zien zij ook als een uitdaging om aan te gaan.”

Met accu’s continu power

Als je een luchtgordijn rechtstreeks op de zonnepanelen aansluit, zoals de vraag van de installateur was, dan loop je tegen het probleem aan dat winkels ook ’s avonds open zijn. Dan schijnt de zon niet en is er geen daglicht meer. De oplossing was om bij het luchtgordijn ook accu’s te leveren. Hiervoor hebben we eveneens een leverancier gevonden.

In het gesprek dat we hadden, gaf hij aan dat het opslaan van zonne-energie een voor hen bekend probleem was, maar dat zij daarvoor een oplossing konden bieden.”

Milieuvriendelijke, goedkope oplossing

„Qua energieverbruik is er geen zuiniger luchtgordijn te vinden, geeft Van Bree aan. „De aanschaf is nog even een ander verhaal. Het luchtgordijn op zonne-energie is nu vooral interessant voor mensen die graag nul-op-de-meter willen en die het milieu heel belangrijk vinden en hierin willen investeren. Voor hen is deze solar-oplossing perfect.” Ook is een luchtgordijn te combineren met een warmtepomp en solar.

“Dan is er wel een omvormer nodig”, legt Van Bree uit. “Maar dat is ook een energiezuinige oplossing. Teveel opgewekte energie mag teruggeleverd worden aan het net. Dat is gunstig voor de ROI (return on investment). Tenminste volgens de huidige regels. Maar je weet niet wat een volgend kabinet gaat doen. Als er een overheid komt die meer op het milieu gaat inzetten, dan zou een ROI op korte termijn mogelijk en haalbaar zijn.”

Wat de markt van ons verwacht

„De markt verwacht van ons als LSA Frico dat we vooruitstrevend zijn en gewaagde dingen doen”, zegt Van Bree. “Dat was ook een reden om voor dit luchtgordijn te kiezen. We lopen graag voorop bij de nieuwste technieken. Buiten de gebaande paden lopen, is een zware maar uitdagende taak.

We kiezen bewust voor nieuwe technieken, die niet dicht bij ons liggen. We hebben bij de ontwikkeling van het luchtgordijn op zonne-energie gezocht naar samenwerkingsverbanden, die op het eerste gezicht niet echt logisch zijn, maar die juist verrassende resultaten leveren. We hebben heel wat nieuwe samenwerkingsverbanden opgedaan en veel nieuwe mensen gesproken. Deze ontwikkeling vonden we een gewaagde sprong, maar zeker iets om over na te denken en om mee aan de gang te gaan.”

Product profileren

Alle voorbereidingen voor het luchtgordijn op zonne-energie zijn klaar. Het luchtgordijn is gereed voor productie. Zodra een klant aangeeft, welk luchtgordijn hij wil, kan dit binnen een paar weken geleverd worden. “Het is nu het moment om met dit nieuwe, innovatieve luchtgordijn de bekendheid op te zoeken en naar buiten te treden”, aldus Van Bree.

„Misschien komen we op deze manier ook nog in contact met partijen die we nog niet kennen, maar waarmee we samen wel iets voor elkaar kunnen betekenen. Het leuke van dit traject is dat we mensen van bedrijven spreken waarvan we een paar maanden geleden nog geen idee hadden dat ze bestonden. Het verrijkt je leven enorm.”

Luchtgordijn ligt klaar op tekentafel

De luchtgordijnen op zonne-energie zijn vooral geschikt voor toepassing bij entrees bij kantoren, winkels, openbare gebouwen en ziekenhuizen. „We hebben ons nog niet verdiept in toepassingen in de industrie”, zegt Van Bree. „Daar gaan zulke grote hoeveelheden lucht door heen, dat vraagt om luchtgordijnen met een hogere capaciteit. Die is met zonne-energie nu nog lastig te halen.”

Alles ligt nu op de tekentafel. Alle benodigde componenten en leveranciers zijn bekend. “Het verwarmingselement is het meest complexe onderdeel van het luchtgordijn. Die kunnen we met een week of vier leveren. Het luchtgordijn heeft daarom een levertijd van ongeveer een maand. Bedrijven kunnen zich melden voor een bepaald type luchtgordijn.

We kunnen voor bedrijven die nul op de meter willen zeker iets betekenen op het gebied van luchtbehandeling en luchtgordijnen. Hierbij roep ik bedrijven op die een verbeterslag willen maken. Help ons en daag ons uit. Zo kunnen we de planeet goed achterlaten voor onze kinderen.”

Circulaire economie

LSA Frico werkt mee aan een circulaire economie. „Per jaar worden er per werkproces ongeveer twee verbeterpunten toegepast”, legt Van Bree uit. „Dat kunnen kleine dingen zijn, een schroefje of een popnagel. Het lijkt op het eerste oog niets, maar in de praktijk maakt het veel verschil. In het proces en in de totale levensduur kan een kleine aanpassing heel wat opleveren.

We zitten niet stil. We kijken niet alleen naar het product zelf, maar ook naar de verpakking. Daar zijn ook verbeterpunten te behalen. Onze luchtgordijnen zijn uitsluitend verpakt in karton. Er zit geen plastic meer in de verpakkingen. We denken continu na waar we mee bezig zijn en hoe we het milieu zo min mogelijk belasten. We voeren ook regelmatig gesprekken met energiemaatschappijen.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement