90 kilometer vloerverwarmingsleiding in vernieuwd Thialf

Geplaatst op 09 januari 2017 door Redactie

Thialf en vloerverwarming, aan deze combinatie denk je niet direct als je het hebt over het onbetwiste schaatscentrum van de wereld. “Dat klopt”, beaamt Bert van Loenen, directeur van Thermagas Nederland. “In eerste instantie denk je aan koeling, ijs, wereldrecords en topprestaties. Het schaatsseizoen is inmiddels in volle gang en records worden weer gebroken, maar ook in de voorafgaande periode waarin het Thialf in Heerenveen compleet is vernieuwd zijn topprestaties geleverd, maar dan met name op energie-technisch gebied!”

Warmtebouw Utrecht heeft met een ongelofelijk grote inspanning de complete installatie voor de ijsvloer vervangen. Alle warmte uit de ijsinstallatie wordt benut. Samen met een warmtepomp en bodemenergie vormt dit het kloppend hart van een duurzaam en gasloos Thialf. “Natuurlijk is de ijsvloer het hart van het schaatscentrum, maar daarnaast is er veel meer gebeurd in het Thialf. Om het bestaande stadion is een nieuwe ring gebouwd, de zogenaamde omloop. In deze omloop zijn diverse ruimten gesitueerd zoals een nieuwe entree, kantoren, kleedruimten, perskamer, fitnessruimten en diverse hospitality ruimten. In al deze ruimten is door de professionele vakmensen van Thermagas, in opdracht van Warmtebouw Utrecht, vloerverwarming aangebracht. Ook de projectbegeleiding hiervoor is door ons verzorgd”, vertelt Van Loenen.

Topprestaties op het hoogste niveau

Het programma van eisen voor het nieuwe Thialf was niet alleen gericht op de realisatie van de snelste laaglandschaatsbaan ter wereld, maar ook op het voldoen aan zeer hoge energieprestatie-eisen. Vloerverwarming van Thermagas was dan ook een logische keuze. “Onze vloerverwarming is niet alleen energiezuinig, maar ook goed regelbaar. Zo is ook het middenterrein, waar de schaatsers zich voorbereiden op de wedstrijd, voorzien van vloerverwarming. Topsporters hebben van alles het beste nodig om tot topprestaties te komen. Dat verwachten ze van het ijs, het stadion en alle voorzieningen en faciliteiten er om heen” zegt Van Loenen.

Sterk in maatwerk

Er zijn in het Thialf door Thermagas 47 vloerverwarmingsverdelers geplaatst, totaal voorzien van 463 groepen. Maar liefst 90 kilometer vloerverwarmingsleiding is gebruikt om een en ander te realiseren.
Thermagas wil graag een partner zijn voor de professionele installateur. “Het leveren van maatwerk vloerverwarming en vloerkoeling én het ontzorgen van de installateur is een belangrijke kracht van Thermagas.

“Er zijn in het Thialf door Thermagas 47 vloerverwarmingsverdelers geplaatst, totaal voorzien van 463 groepen.”

Elk gebouw is anders, dus dat betekent dat niet voor elk gebouw dezelfde installatie kan worden ontworpen. Maatwerk is dus noodzakelijk om voor elk project de meest optimale oplossing te bieden en dit te vertalen naar het juiste systeemontwerp. Door bijvoorbeeld de grote verscheidenheid aan componenten, zoals Espace verdelers en de vele leverbare systeemoplossingen, is Thermagas in staat dit te realiseren.” Van Loenen vervolgt “Wij zijn sterk in het leveren op maat.

“Onze vloerverwarming is niet alleen energiezuinig, maar ook goed regelbaar.”

In de huidige tijd worden grote projecten vaak gefaseerd uitgevoerd. Zo ook in Thialf met een doorlooptijd van ruim anderhalf jaar met een tijdelijke onderbreking van het schaatsseizoen in 2015. Om de installateur te ontzorgen is het daarom van belang dat de materialen op het juiste moment geleverd worden.

Maar ook bij kleinere opdrachten zijn “just-in-time” leveringen belangrijk. Onze service gaat verder dan het leveren van vloerverwarmingssystemen. Voor de meeste projecten worden – in opdracht van installateurs – onze professionele vakmensen ingezet voor het adequaat en vakkundig monteren van de systemen. Ook de projectbegeleiding wordt dan door ons verzorgt.”

Thialf uniek project

“Thialf was voor ons een bijzonder project”, aldus Van Loenen. “Wij zijn er trots op dat wij in opdracht van Warmtebouw Utrecht aan dit unieke project hebben mogen meewerken. Ons werk zit er op, in november heeft de oplevering plaatsgevonden. Het is nu de beurt aan onze schaatsers. Er zullen nog veel records worden gebroken op de perfecte ijsvloer van het nieuwe Thialf!”

 

Lees hier ook over het project van KE Fibertec. Zij leverden voor het nieuwe Thialf het textiele ventilatie systeem KE-DireJet®.