Doorbraak elektronisch berichtenverkeer bij vastgoedonderhoud

Geplaatst op 31 oktober 2016 door Redactie

Naar aanleiding van de eerste fase van de KOVRA-pilot is inmiddels een aantal woningcorporaties gestart met elektronisch berichtenverkeer met hun leveranciers. Doordat gegevens niet meermalen handmatig hoeven te worden ingevoerd is een tijdsbesparing mogelijk van maar liefst 60%, die de leverancier voorheen kwijt was met het verwerken van onderhoudsopdrachten en de woningcorporatie met het verwerken van gereedmeldingen en facturen bij niet-planmatig onderhoud.

Uitgerekend is dat woningcorporaties jaarlijks in totaal 3,5 miljoen opdrachten verstrekken voor niet-planmatig onderhoud. Door het elektronisch berichtenverkeer is een totale kostenbesparing in de keten mogelijk van meer dan 100 miljoen euro per jaar. Met de pilot wordt aangesloten op een breder programma van VERA-NetwIT en KOVON gericht op procesoptimalisatie en ketensamenwerking tussen woningcorporaties, aannemers, co-makers en toeleveranciers op het gebied van onderhoud om een forse efficiency-slag te maken. De elektronische berichten sluiten naadloos aan op de SALES-berichten van Ketenstandaard Bouw en Installatie.

In de pilots hebben 4 woningcorporaties en hun leveranciers de ontwikkelde berichtenstandaard getest voor de meest voorkomende onderhoudsopdrachten en de bijbehorende terugmeldingen en facturen. Vanaf 1 juli jl. zijn de tot nu toe vastgestelde standaardberichten beschikbaar en worden gedurende een half jaar geen aanpassingen meer doorgevoerd. Dat is ook voor andere woningcorporaties aanleiding om te starten met elektronisch berichtenverkeer. In de volgende fasen van de KOVRA-pilot zullen de berichten ook worden getest voor de minder voorkomende procesvarianten en zal aandacht worden besteed aan de kwaliteit van verwerking van de elektronische berichten bij de woningcorporaties. De pilot is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Bouwend Nederland, GS1 Nederland, NetwIT, Ketenstandaard en de pilotdeelnemers.

Op woensdag 23 november a.s. organiseren Ketenstandaard, KOVON en VERA een event in het congrescentrum 'De Werelt' in Lunteren, van 9.00u-14.00u. Tijdens dit event, “Doorbraak elektronische communicatie bij onderhoud: winst voor de hele keten", delen de pilotdeelnemers ervaringen met elektronische berichtuitwisseling met de bezoekers. Tijdens de informatiemarkt en workshops wordt door 15 softwarepartners gedemonstreerd hoe woningcorporaties, aannemings- en onderhoudsbedrijven, installateurs en schilders met hun huidige applicaties gebruik kunnen maken van het elektronisch berichtenverkeer.