De drie pijlers van ATAL

Geplaatst op 28 oktober 2016 door Redactie

ATAL BV in Purmerend is opgericht in 1994. Samengevat is de organisatie specialist in meet- en registratieoplossingen voor de HVAC-professional, zoals installateurs en facility managers, aldus directeur Marcel Dix. Maar ATAL biedt daaromheen nog veel meer.

Breed assortiment oplossingen

“Onze bedrijfsactiviteiten steunen op een drietal pijlers” vertelt Marcel Dix. “De eerste van die drie is de verkoop van producten als instrumentatie en sensoren. Dat doen we grotendeels in de markt van verwarming en installatie, in die hoek hebben we veel klanten. De focus van ATAL ligt op de Benelux, daar realiseren wij zo’n 80% van onze omzet; daarnaast vindt er via distributiekanalen ook nog export van onze producten plaats in diverse Europese landen en Azië.”

Het assortiment apparatuur dat ATAL voert, bestaat o.m. uit CO2-sensoren, -regelaars en –meters (voor het realiseren van een optimaal binnenklimaat), dataloggers en -recorders, monitoring systemen, portable meetinstrumenten, warmtebeeldcamera’s, bewakings- en metingapparatuur voor legionellapreventie, sensoren voor temperatuur, R.V., druk, luchtsnelheid en talloze andere doeleinden. Daarnaast biedt ATAL indien gewenst de mogelijkheid van customization en systeemintegratie voor klantspecifieke meetapplicaties.

“Aantrekkelijk voor de gebruiker dat kosten van de Cloudfaciliteiten gering zijn”

“Wij bedienen met onze apparatuur en diensten van oudsher HVAC-professionals als installateurs, facility managers en technisch adviesbureaus; maar ook scholen, arbodiensten en andere instanties maken voor hun meetwerkzaamheden gebruik van onze instrumenten. Onze aanpak is te allen tijde volledig klant- en oplossingsgericht.”

Meetgegevens in de Cloud

Marcel Dix: “De tweede belangrijke activiteit is hosting en Cloudbeheer van meetgegevens: het zichtbaar en toegankelijk maken van meetdata via internet. Op dat gebied bieden we talloze meetoplossingen, zowel bedraad als draadloos. De oplossingen concentreren zich op meetapplicaties die zich afspelen in het binnenklimaat of kritische comfortcondities. Hierbij bieden we onder meer alarmering en uitlezing van data, door middel van smartphone en tablet: de gebruiker kan zien wat er loos is in het betreffende vertrek. Door deze diensten wordt de IT-branche voor ons steeds belangrijker. Voor datacenters en server-ruimtes zijn deze monitoringoplossingen uiterst effectief. Maar wij monitoren ook koel- en vrieskasten op afstand, bijvoorbeeld bij ziekenhuizen, GGD-en en apothekers die daar o.a. vaccins bewaren; temperatuurcontrole via de lokale ethernetaansluiting.

“Drie afzonderlijke hoofdactiviteiten die perfect in elkaar haken”

Dit soort specifieke applicaties is binnen ATAL sterk in opkomst. Wat het zo aantrekkelijk maakt, is onder meer het feit dat de kosten van de Cloudfaciliteiten gering zijn – het verdienmodel zit voor ons namelijk in de verkoop van de apparatuur.”
Zo biedt de Wireless Probe serie diverse draadloze zenders en ontvangers die voor een breed uiteenlopend aantal meetapplicaties kunnen worden ingezet (in laboratoria, scholen, kantoren, magazijnen, archieven en productiehallen). De componenten kunnen worden geconfigureerd via de Windows software, die eveneens de meetwaarden kan presenteren en analyseren. Voor deze serie heeft ATAL ook een Cloudoplossing beschikbaar, zodat meetgegevens altijd en overal kunnen worden geanalyseerd, beheerd en/of gedeeld.

Verhuur en kalibratieservice meetapparatuur
“De derde tak is de verhuur van meetapparatuur en serviceverlening, zoals onze vakkundige kalibratieservice” legt Marcel Dix uit. “Die verhuur is opgekomen ten tijde van de economische crisis. In die periode bleek menigeen moeite te hebben met de aanschaf van apparatuur; het opzetten een verhuursysteem was toen een uitstekend alternatief. Het was een kwestie van meedenken, op een creatieve en effectieve manier inspelen op de behoefte die leeft in de markt – dat is dan ook wat wij als ATAL altijd doen. De verhuur van meetapparatuur is succesvol gebleken en blijft een belangrijk onderdeel van onze activiteiten. Binnen het concept bieden wij een breed scala van meetapparatuur, met naast reguliere instrumenten als losse datarecorders en warmtebeeldcamera’s bijvoorbeeld ook geluidsmeters en apparatuur voor stroommeting.”

ATAL maakt het mogelijk om de meetinstrumenten voor een korte of langere termijn te huren. Voor een installateur kan dat een oplossing zijn in geval van een omvangrijk meetproject, maar ook als meetinstrumenten slechts incidenteel nodig zijn.
“We hebben het dan wel over een drietal hoofdactiviteiten, maar ze haken stuk voor stuk perfect in elkaar. Ze vullen elkaar aan en passen alledrie heel goed in ons oorspronkelijke pakket. Daarmee kunnen we realiseren wat we willen bereiken: het totaal kunnen ontzorgen van onze klant.”



Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement