Installateurs stappen over op kunststof

Geplaatst op 17 december 2015 door Redactie

Wesley Keeris Installatietechniek is bezig het Comair woonhuisventilatiesysteem van Ventilair Group te installeren bij een vrijstaand woonhuis in Heeze. Het leidingsysteem bestaat uit het flexibele Uniflexplus+ in het beton en het thermisch en akoestisch geïsoleerde Isocomplus+ tussen de units en de verdelers. „Er is voor Uniflexplus+ gekozen omdat dit materiaal makkelijk verwerkbaar is”, zegt Wesley Keeris van het gelijknamige installatiebedrijf. „Omdat het flexibel is, kunnen we makkelijk langs obstakels heen. We kunnen alle kanten op. De aanschafsprijs win je in uren terug.”

„De Uniflexplus+ flexibele slang en de Uniflexplus+ verdeelboxen zijn mooie producten om mee te werken”, vertelt Keeris. „De slang snijd je op maat af, je klikt het met het speciale kliksysteem in elkaar, en klaar.” „Met dit kunststof slangensysteem is er bovendien veel minder risico dat het misgaat, want hier komen geen deuken in”, legt hij uit. „Met het betonstorten loopt het niet vol. Het is een sterk materiaal. Het is geluidsarm, antistatisch, antibacterieel en makkelijk schoon te houden door de afgeronde vormen. Het flexibele systeem is snel en eenvoudig aan te leggen. Je kunt makkelijk om obstakels heen leggen. Dit bespaart tijd en er zijn ook minder onderdelen nodig. Zo komen we op de bouw eigenlijk nooit onderdelen te kort.” Het systeem voldoet aan de hoogste luchtdichtheidsklasse (D) volgens de Europese normen EN12237 en EN1507.

Eén huis met twee WTW-units

Het woonhuis is een moeilijk project omdat er veel glas en veel stalen balken in verwerkt zijn. Het gaat om een groot huis met drie badkamers, maar door het flexibele leidingsysteem kan het woonhuisventilatiesysteem toch snel aangelegd worden. „In het huis zijn twee Comair WTW-units opgehangen, een HRUC-E4 en een HRUC-E5”, vertelt Koen Berkers, sales representative bij Ventilair Group. „Eén unit is voor de kelder en de tweede verdieping van het woonhuis en één unit is voor de begane grond en de eerste verdieping. De unit voor de kelder en de tweede verdieping is CO2-gestuurd.”

Zowel links als rechts monteerbaar

De HRUC-E is een WTW-unit met een capaciteit van 300 m³/h (HRUC-E2), 380 m³/h (HRUC-E3), 450 m³/h (HRUC-E4) of 520 m³/h (HRUC-E5) bij 150 Pa. De unit heeft een 100 % automatische bypass en is voorzien van nieuwe generatie, extra energiezuinige, EBM-gelijkstroommotoren. Het 4-in-1 model is zowel links als rechts te monteren en heeft zowel boven- als onder aansluitingen voor de woningzijde, waardoor de installatie vereenvoudigd is. De bediening kan via een intelligente driestandenschakelaar met LED-indicatie of met een luxe digitaal bedientableau, met onder andere een klokprogramma met zes schakelmomenten per dag voor een optimale ventilatie.

Nieuwbouw en renovatie

„We hebben samen met Ventilair Group al meer nieuwbouwprojecten gedaan”, laat Keeris weten. „Maar ook voor renovatie is het Uniflexplus+ systeem ideaal om mee te werken. Je hebt dan te maken met een bestaande situatie waar het ventilatiesysteem ingepast moet worden. Niet alleen het materiaal is belangrijk. Een goede samenwerking is ook van belang. Dat je van elkaar weet waarover je praat, scheelt veel tijd. Met Ventilair Group kunnen we veel overleggen. Als ik iets vraag, wordt het snel geregeld. Zo werken wij zelf ook, dus dat verwachten we ook van een ander. Het gaat om snel kunnen schakelen en oplossingsgericht werken.”

WTW-unit buiten het huis

„Bij dit woonhuis is het uniek dat de WTW-units zich buiten het huis bevinden, in de garage naast de woning”, vertelt Keeris. „Het huis heeft geen zolder, vandaar dat het toen de garage geworden is. Een andere mogelijkheid was de kelder geweest. Het huis is helemaal onderkelderd, maar de bewoner wilde daar de WTW-units niet hebben. De warmtepomp zit wel in de kelder. Verder wordt de kelder als wijnkelder gebruikt. De temperatuur wordt daar via de airconditioning continu op peil gehouden. We hebben verder alle buizen en leidingen in het huis op zo’n manier weggewerkt dat je er ook echt niets meer van ziet.” De Uniflexplus+ flexibele slang, verdeelboxen en collectoren worden in diverse diameters geleverd. Doordoor zijn de luchtkanalen en bijbehorende componenten ook in lage hoogte gemakkelijk weg te werken.

Overgestapt op kunststof

Ventilair Group is distributeur, productontwikkelaar en fabrikant van ventilatieproducten. Het Comair woonhuisventilatiesysteem Uniflexplus+ is door hen zelf ontwikkeld en gefabriceerd. „Nederland is nog vrij traditioneel als het om de keus van materialen gaat, maar er komt verandering in”, constateert Berkers. „Voorheen werden vooral instortkokers van verzinkt staal gebruikt. Ons Comair-luchtverdeelsysteem bestaat volledig uit kunststof. Steeds meer installateurs beginnen de voordelen van kunststof te ontdekken. Wesley Keeris Installatietechniek is een van de bedrijven die helemaal op kunststof is overgestapt.” „De jongens vinden het ook veel fijner leggen”, zeg Keeris. „En het gaat ook veel sneller. Het is in een derde van de tijd te leggen, vergeleken met het conventionele systeem. Ook is het inregelen bij het opleveren veel makkelijker. Dit bespaart tijd en dus ook geld. Het gaat om de totale offerte.” Wesley Keeris is acht jaar geleden, in de crisistijd, in een schuurtje zijn bedrijf in koppelingen begonnen. Inmiddels heeft hij een groot pand, tien mensen in dienst en zes bussen op de weg.