‘Het Eilandje’ wordt nieuwe kloppende hart van Antwerpen

Geplaatst op 26 juli 2016 door Redactie

Met de herinrichting van het gebied rond de oude haven van Antwerpen wordt een nieuwe impuls gegeven aan eigentijds wonen, werken en recreëren. Met onder meer een promenade aan het water, veel aandacht voor groen en zes torens met appartementen, winkels en kantoren. Het project Westkaai ging een aantal jaren geleden van start en begint steeds meer vorm te krijgen. Totaalinstallateur H.Ek uit Den Bosch realiseerde de W-installatie in Toren 3. Een om meerdere redenen niet alledaags, maar wel heel mooi project voor H.Ek. Toren 3 heeft 71 appartementen en 2 penthouses.

Hoogstandje

John van de Sande, commercieel directeur bij H.Ek: “Installatietechnisch een hoogstandje gelet op de bijzonder strenge eisen met betrekking tot temperatuur, geluid en binnenklimaat. Maar ook vanwege de andere manier van bouwen. Systeembouw waarbij in lagen de installaties zijn verwerkt en waarbij vanuit de zogeheten tellerruimte onderin de toren middels twee schachten alle leidingen, voor water, gas en elektra, afzonderlijk naar ieder appartement lopen. Dat heeft nogal wat gevolgen voor de hoeveelheid buis, koppelingen, enzovoorts. Qua meters buis is er bijvoorbeeld sprake van een verdubbeling ten opzichte van een soortgelijk project in Nederland: meer dan 150 meter per appartement.”

“Installatietechnisch een hoogstandje gelet op de bijzonder strenge eisen met betrekking tot temperatuur, geluid en binnenklimaat.”

Voor het installatiewerk gebruikte H.Ek buizen en toebehoren van HENCO. John van de Sande: “Kijk, de leidingsystemen van HENCO zijn zeer beproefd en dat is altijd van belang, maar bij dit project wellicht nog meer. Aangezien alle leidingen in de schachten achter elkaar zitten, moet je er toch niet aan denken wat voor problemen je krijgt indien er sprake zou zijn van een lekkage. In dit project is alles uitvoerig getest en werkt alles perfect. Ook op dit terrein verwacht de klant kwaliteit en dat levert HENCO. Zij zijn al jaren een betrouwbare partner die niet alleen kwalitatief hoogwaardige producten levert, maar die ook meedenkt en met oplossingen komt.”

Zekerheid

H.Ek installeerde wel maar is niet verantwoordelijkheid voor de installatie. “Ook dat werkt hier anders dan bij ons in Nederland. Het studiebureau ELD heeft het ontwerp gemaakt en is eindverantwoordelijk. Maar daar hoort nog wel iets bij. In België geldt dat er voor ieder product dat bij zo’n project wordt gebruikt een Belgische keur op moet zitten. Plat gezegd: als bij de oplevering blijkt dat er bijvoorbeeld een koppeling is gebruikt waar geen goedkeuringssticker op zit, dan moet je het weer afbreken. Het is evident dat een en ander veel tijd in het voortraject kost, maar heeft als groot voordeel dat er zekerheid over de kwaliteit van het product bestaat. De klant weet, tot in detail, wat hij koopt en komt nooit voor verrassingen te staan.”

“Als bij de oplevering blijkt dat er bijvoorbeeld een koppeling is gebruikt waar geen goedkeuringssticker op zit, dan moet je het weer afbreken.”

En dan is nog een ander verschil nl. de aandacht voor de technische ruimte. “In ons land moet de technische ruimte vaak worden ‘weggewerkt’. Hier is veel aandacht voor de techniek die je maakt en dat mag gezien worden. Veel zichtwerk en ook dat maakt dit een leuk project.”

H.Ek

Totaalinstallateur H.Ek kan bogen op drie decennia ervaring en de focus ligt op seriematige woningbouw (nieuwbouw, renovatie, transformatie). In ons land voert H.Ek jaarlijks installatietechnische werkzaamheden uit bij 1500 woningen. Bij H.Ek werken 150 mensen. Het bouwen verandert en H.Ek verandert mee. John van de Sande: “Bouwlogistiek en prefabricage zijn speerpunten waarin wij ons onderscheiden. Dat heeft alles te maken met terugdringen van de montagetijd op de bouw.

Als we het dan hebben over het logistieke deel dan betekent dat de samenwerking met diverse partijen waaronder de logistieke dienstverleners steeds intensiever wordt. Hoe minder transportbewegingen, hoe beter. Van en naar de bouw, maar ook op de bouw. Daar slagen we steeds beter in. Bij dit verhaal hoort ook de toename van de prefabricage. Een voorbeeld: geprefabriceerde panelen met leidingen en aansluitingen voor water, gas en elektra …het leidt tot een enorme tijdwinst, minder afval en reductie van faalkosten. Binnen H.Ek zijn we daar voortdurend mee bezig. Creatief en innovatief bezig blijven.” Met deze visie werd onlangs de productiecapaciteit bij H.Ek voor het prefabriceren verdubbeld zodat wij onze klanten nu en in de toekomst nog beter kunnen bedienen.