Consumenten makkelijk doelwit van 'warmtepompcowboys'

Geplaatst op 24 februari 2023 door Redactie

Door het grote tekort aan installateurs krijgen steeds meer beunhazen ruimte op de warmtepompmarkt, blijkt uit navraag van BNR onder een dozijn installateurs en andere experts.

Consumenten zijn een makkelijk doelwit van deze zogenaamde warmtepompcowboys, omdat veel consumenten nog relatief onbekend zijn met met de warmtepomp.
Drie op de tien woningeigenaren weten niet wat eens wat een warmtepomp is, bleek uit eerder onderzoek onder 1.028 woningeigenaren door Milieu Centraal.

BNR besteedde woensdag 23 februari onder andere aandacht aan dit onderwerp in een radio-uitzending en op haar website. In deze radio-uitzending is aan het woord Loek Pander van de Warmtepompfabriek die zijn ervaringen toelicht.

Lees het hele artikel of luister de uitzending hier.


Reacties

Hendrik Poll

3 maart 2023 om 09.32 uur

Verstandige reacties waar ik me als energie adviseur bij aansluit. Meestal komt het erop neer dar ik bewoners adviseer om eerst aandacht te besteden aan het terugbrengen van het energieverbruik (m.n. isoleren) en de ontwikkelingen m.b.t. warmtepompen af te wachten. Zo tegen 2025 (na de verkiezingen) zien we wel hoe de vlag er bij hangt en kan men altijd nog een nieuwe cv aanschaffen.

P.Tamerus

2 maart 2023 om 09.13 uur

Exact , en niet alleen daar maar ook alle appartementen complexen (VvE's) in Nederland waar de eigenaren verwarmen met hun eigen gas gestookte combi cv ketel , meestal geplaatst in een kast! Al deze eigenaren ( VvE's)komen voor de onmogelijkheid te staan!. Ook al zijn er soms balkons moeten er hele leiding installaties door woonkamers etc. Prijzen tussen de € 7000,00 en € 12000,00 ipv van een prijs van € 1500,00 voor een zeer zuinige HR ketel op gas en straks misschien op waterstof? Ook daar komt geen doorbraak!

Peter

2 maart 2023 om 08.23 uur

2026 is dichtbij, waar blijft de warmtepomp die geschikt is voor grote steden met gestapelde bouw, kleine woningen met weinig ruimte op balkonnetjes die aan elkaar grenzen met de slaapkamer aan het balkon. Eerst een oplossing dan een verplichting lijkt me de logische volgorde. Als installateur zie ik geen oplossing, wij kunnen geen eindresultaat verplichten zonder een weg erna toe te hebben. Installateurs hebben te maken met de werkelijkheid, wij moeten het product goed werkend en naar tevredenheid van de consument opleveren. Wie komt met een echte oplossing voor deze situaties?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement