Populariteit warmtepomp neemt snel toe

Geplaatst op 31 januari 2023 door Redactie

Afgelopen jaar plaatsten installateurs bijna 100.000 warmtepompen. Dat is een stijging van 37% in vergelijking met 2021. De populariteit van de warmtepomp neemt dus snel toe, maar de cv-ketel is nog altijd het meest geïnstalleerde verwarmingstoestel. In 2022 werden er maar liefst 440.000 verkocht, 2% meer dan in 2021. De verkoop van warmtepompen groeide vorig jaar zowel procentueel als in aantallen sneller dan die van cv-ketels. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (gepubliceerd door Installatie.nl) en het Trendrapport Warmtepompen.

Verkoopstijging van cv-ketels is logisch

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is niet verbaasd over de cijfers. ‘Door de hoge gasprijs is verduurzamen nog nooit zo lonend geweest. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de vraag naar hybride warmtepompen enorm toegenomen. En een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel; logisch dus dat ook de verkoop van cv-ketels toeneemt.’

Tot 20% besparen met een hr-ketel

Volgens Terpstra kiezen mensen er óók voor om stap voor stap te verduurzamen. Het vervangen van de cv-ketel is zo’n stap. ‘Vervang je een oude cv-ketel door een nieuwe, energiezuinige hr-ketel, dan bespaar je al gauw 10% tot 15% op het gasverbruik.’ Als de installateur de balans tussen de cv-ketel en de radiatoren optimaal afstelt (‘waterzijdig inregelen’), kan de besparing oplopen tot 20%. Een combinatie van hr-ketel en hybride warmtepomp levert een besparing op tot wel 60% op het gasverbruik.

2026: verplichte combinatie van cv-ketel met hybride warmtepomp

Vanaf 2026 zijn huiseigenaren bij vervanging van hun cv-ketel verplicht om minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Naar verwachting zal de verkoop van hybride warmtepompen dan nog sneller gaan groeien. Terpstra: ‘We zetten alles op alles om de branche hiervoor klaar te stomen. We zorgen dat er de komende tijd veel monteurs van hybride warmtepompen bij komen. Ook komen er overal in het land trainingslocaties.’ Om de massale overstap naar hybride warmtepompen mogelijk te maken, heeft de brancheorganisatie afspraken gemaakt met onder meer de overheid en de industrie, in de vorm van het Actieplan hybride warmtepompen.

Minder cv-ketels op langere termijn

De komende jaren verwacht Techniek Nederland nog dat de verkoop van cv-ketels vergelijkbaar zal zijn met die van dit jaar. Op de langere termijn zal het aantal cv-ketels in ons land gaan dalen. Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer, terwijl ook in de bestaande bouw steeds meer woningen aardgasvrij worden gemaakt. Die woningen krijgen een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.


Reacties

Huub Jansen

7 februari 2023 om 17.22 uur

Groene waterstof maken we met wind- en zonne-energie (eventueel kernenergie) en moeten we eerst inzetten daar waar elektriciteit onmogelijk is, zoals in de luchtvaart (vliegtuigen), scheepvaart (boten), zwaar transport (trucks, agrarische voertuigen) en industrie (waar elektrificatie niet goed mogelijk is). We gaan pas echt grote hoeveelheden waterstof maken als we veel wind- en zon vermogen hebben gerealiseerd in Nederland (wind met name op zee) en er daardoor meer en meer momenten zullen komen dat invoeden op het elektriciteitsnet niet mogelijk is (aanbod van elektriciteit moet elektriciteitsvraag volgen; de spanning en frequenties mogen niet oplopen). Dan komen de momenten dat waterstofgas gemaakt zal gaan worden van het overschot aan elektriciteit. Waterstofgas zal zeker niet heel goedkoop zijn (eerst maken met duurzame elektriciteit en met een rendement van ca 75% omzetten naar waterstofgas). Het is ook veel logischer, kosteneffectiever en duurzamer om elektriciteit direct in te zetten voor verwarmen en warm water in woningen met warmtepompen met een rendement (COP) van 300% (tapwater) tot 500% (Ruimteverwarming). Via de tussen stap waterstofgas wordt duurzame elektriciteit eerst met 75% omgezet in waterstofgas en gaat de waterstofketel met een rendement van 90% er warmte van maken (totaal rendement ca 65%-70%). Elektriciteit direct gebruiken is veel beter. En inderdaad: waarschijnlijk moet de subsidie op warmtepompen hoger en de financieringsmogelijkheden worden verruimd. Wat heel jammer, volstrekt onverwachts en onbegrijpelijk is, is dat de overheid de energiebelasting (incl de oude opslag duurzame energie) op elektriciteit voor 2023 heeft verhoogd van 8,14 ct/kWh naar 15 ct/kWh (incl btw). Echt onbegrijpelijk als je elektrische warmtepompen en elektrisch rijden wil stimuleren.

J.Helsdingen

2 februari 2023 om 13.19 uur

Hoe gaan de mensen na 2026 dit betalen als nu al zo veel mensen geld te kort komen. Wordt het geen tijd dat snel met waterstof gaat ontwikkelen ,kan men gewoon de cv ketel met aanpassing blijven gebruiken.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement