De evolutie van een specialisatie

Geplaatst op 28 juli 2016 door Redactie

“Wij kunnen een groot scala van zeer uiteenlopende maten leveren op het gebied van buizen en toebehoren” zegt Henk Giezen, directeur van Gizom BV in Veendam. “Daarmee onderscheiden wij ons nog altijd nadrukkelijk in de markt – nee, steeds méér zelfs. Met name de grotere maten in koper, die heeft bijna niemand meer.”

Specialisatie vanuit historie

Hij vertelt dat Gizom een groot assortiment uit voorraad kan leveren. “Wij kunnen onze producten daardoor snel leveren. Dat is van belang omdat de klant het materiaal vaak snel nodig heeft. Onze producten worden over het algemeen toegepast bij herstelwerk in grote ketelhuizen, bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Dan gaat het om producten als verdeelstukken voor warm en koud water, die wij volgens tekening montageklaar aanleveren.”

In 1892 begon de overgrootvader van de huidige directeuren van Gizom BV zijn koperslagerij in Veendam. Ondanks de groei en ontwikkeling die Gizom de afgelopen decennia heeft doorgemaakt, is het nog altijd het vertrouwde familiebedrijf van weleer.
Henk Giezen: “Die geschiedenis van het bedrijf is belangrijk om onze rol in de markt te kunnen begrijpen. Onze werkwijze is namelijk nog altijd gebaseerd op de oorsprong van ons bedrijf in 1892. Met de start van zijn bedrijf speelde mijn overgrootvader in op de destijds snel groeiende vraag naar roodkoperen leidingen. We zijn nu ruim 120 jaar verder en roodkoperen buizen, in uiteenlopende diameters, vormen slechts een onderdeel van ons huidige enorme assortiment non-ferro – zij het een sterk onderscheidend onderdeel.

“Wij leveren grote maten in koper, die heeft bijna niemand meer”

Montage en installatie van de onderdelen verzorgen wij overigens niet zelf, dat wordt door de installateur uitgevoerd. Onze aanpak wordt gekenmerkt door korte lijnen en een sterke persoonlijke betrokkenheid. Maatwerkopdrachten zijn in dat proces ons specialisme.”


De kracht van het assortiment

Gizom is een internationaal toonaangevende handelsonderneming, gespecialiseerd in non-ferro producten. Het bedrijf levert aan afnemers over de hele wereld hoogwaardige standaard- en maatwerkproducten van aluminium, koper, brons, cunifer, RVS en messing. Behalve buizen omvat het assortiment ook profielen, bochten, fittingen en verloopstukken in uiteenlopende maatvoeringen. Naast dit omvangrijke standaardassortiment levert Gizom BV zoals gezegd ook hoogwaardig montageklaar maatwerk.
“Ons team bestaat uit gemotiveerde vakmensen die zeer ervaren zijn in computergestuurd zagen, lassen, buigen, draaien en frezen. Zodoende zijn wij in staat om exact te produceren volgens de door de opdrachtgever opgegeven specificaties, volgens tekening of klantspecificatie.”
Aangezien de producten van Gizom BV specifiek worden toegepast in onder meer de apparaten-, scheeps- en jachtbouw, offshore, constructiewerk en in de (petro)chemische industrie, is het bedrijf sterk actief in de regio’s Rotterdam en Rijnmond. “Dan hebben we het dus over omgevingen die zowel gerichte als uiterst kritische eisen stellen aan de eigenschappen van het materiaal” legt Henk Giezen uit. “Aspecten als bestendigheid tegen zeewater en talloze chemische verbindingen zijn eigenschappen die onze afnemers van groot belang achten.”

“Voor een project van 32 schepen leveren wij roodkoperen buis van 76 mm voor airco, volgens tekening op maat gebogen en montageklaar”

Gizom BV levert volgens internationale kwaliteitsstandaarden zoals DIN en ASTM en desgewenst ook met certificering volgens ISO 9001:2008, Lloyds, DNV of keuring volgens klantspecificatie.

Een omvangrijk project op maat

Momenteel is Gizom BV bezig met een groot project in de scheepsbouw. Henk Giezen: “Het gaat om een project van in totaal 32 schepen, waar wij roodkoperen buis met een diameter van 76 mm voor leveren. De betreffende opdrachtgever is een bedrijf dat airconditioninginstallaties verzorgt op schepen. De roodkoperen buizen worden door ons helemaal volgens tekening van de klant gebogen en montageklaar aangeleverd. Het gaat in dit geval om uiterst secuur en gecompliceerd bochtenwerk; dat luistert heel nauw – het toppunt van maatwerk dus.”

Hij legt uit dat koper een zacht metaal is dat zich relatief eenvoudig laat bewerken. Het is niet magnetisch en een van de beste elektrische en thermische geleiders. Bovendien heeft koper een hoge corrosiebestendigheid en een antibacteriële werking, waardoor het vaak gebruikt wordt voor drinkwaterleidingen. Gizom BV levert een groot aantal producten en halffabrikaten in koper, zoals pijpen met een diameterbereik variërend van 6 tot 267 mm, fittingen, lasbochten, soldeerbodems en soldeer- en voorlaskragen. Daarnaast levert het bedrijf diverse montageklare koperen leidingdelen met bronzen flenzen en een ruim assortiment toebehoren.

“Binnen dat traject van 32 schepen moeten wij onze producten telkens per vier schepen aanleveren. Het is overigens niet alleen een arbeids- en materiaalintensieve opdracht, maar neemt ook een behoorlijk lange periode in beslag: het totale project loopt tot medio 2019.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement