Installateurs minder optimistisch door prijsstijgingen en leveringsproblemen

Geplaatst op 02 januari 2023 door Redactie


Ondernemers in de bouwketen zijn minder optimistisch dan een half jaar geleden. Orderportefeuilles lopen terug bij architecten-, en ingenieursbureaus en bouw- en installatiebedrijven. Prijsstijgingen en leveringsproblemen liggen hier onder meer aan ten grondslag. Dit blijkt uit de Monitor Bouwketen najaar 2022. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft de Monitor Bouwketen uitgevoerd in opdracht van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, Bouwend Nederland, Koninklijke NLingenieurs en Techniek Nederland.

Prijsstijgingen en leveringsprobleem leiden tot kopzorgen

In alle schakels ervaren bedrijven in de bouwketen problemen vanwege prijsstijgingen en leveringsproblemen. Brandstof- en energiekosten zorgen voor extra kostenstijgingen. Algemeen gebruikte en specialistische bouwmaterialen zijn net als (componenten van) installaties schaars, waardoor problemen in de ontwerpfase, projectvoorbereiding en -uitvoering ontstaan. De leveringsproblemen en kostenstijgingen leiden onder meer tot aanpassen van het materiaalgebruik, uitstellen van projecten en toevoegen van aanvullende voorwaarden aan offertes en contracten.

Werkgelegenheid

Ondernemers in de hele keten van de bouw zijn minder positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid dan een half jaar geleden. In het voorjaar verwachtte nog 41% van de ondernemers mensen aan te nemen, nu is dit nog ongeveer 35%. De installatiebranche is een uitzondering. Daar verwacht nog altijd driekwart van de ondernemers meer mensen aan te nemen.

Conjunctuur per schakel in de bouwketen

Architectenbureaus

Architectenbureaus melden een gemiddelde werkvoorraad van 4,7 maanden, een daling van 1,2 maanden ten opzichte van de voorjaarsmeting. Per saldo verwacht één van de vijf ondernemers een daling van de omzet, één op de vijftig ondernemers denkt het personeelsbestand te verkleinen.

Ingenieursbureaus

De werkvoorraad van de ingenieursbureaus bedraagt 6,5 maanden, een daling van 0,3 maand ten opzichte van de voorjaarsmeting. Bijna de helft van de ondernemers verwacht een positieve omzetontwikkeling, terwijl 11% van de bureaus de komende maanden een lagere omzet verwacht. Per saldo verwacht 22% van de ingenieursbureaus meer personeel aan te nemen. Dit is een halvering ten opzichte van de voorjaarsmeting.

Bouwbedrijven

De gemiddelde werkvoorraad van bouwbedrijven is ten opzichte van de voorjaarsmeting met 0,1 maand gedaald tot 10,4 maanden. 17% van de bouwbedrijven verwacht een omzetafname in Q4, 25% verwacht een omzettoename in diezelfde periode.

Installatiebedrijven

De orderportefeuille van installatiebedrijven is met 2 maanden het hardst gedaald en komt uit op 10,5 maanden. Desondanks verwacht per saldo 45% van de installatiebedrijven een hogere omzet in het vierde kwartaal. De verwachting over het personeelsbestand is stabiel; net als in de voorjaarsmeting verwacht 70% van de installatiebedrijven meer personeel aan te nemen.

Download de monitor Bouwketen najaar 2022

Bron: Techniek Nederland

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement