Vandaalbestendig sanitair met een mooi design

Geplaatst op 07 december 2022 door Redactie

‘Elegantie en functionaliteit verenigd in mat zwart sanitair’

„We slaan een belangrijke brug tussen architectuur, design en functionaliteit van kranen, toiletten en accessoires voor de utiliteit”, zegt Ton van Dorst, technisch-commercieel adviseur van Delabie. „We hebben elegantie en functionaliteit verenigd onder andere in de nieuwe mat zwart verchroomde Binoptic elektronische kraan, de Black Binoptic. Deze kraan heeft in 2021 de Red Dot Design Award gewonnen in de categorie ‘Product Design’.”

„We hebben de serie zwarte producten voor utiliteiten ontworpen omdat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan sanitair in openbare gebouwen”, laat Van Dorst weten. „We gaan over het algemeen niet mee met trends omdat sanitaire producten in publieke ruimten voor een langere periode gebruikt worden, vergeleken met producten in de residentiële sector. Maar het zwart design van het Black Binoptic-assortiment is tijdloos.” De elektronische Black Binoptic kranen en andere sanitaire producten in mat zwart design worden vooral toegepast in openbare ruimten zoals musea, restaurants, kantoren en luchthavens. „Ze zijn vandaalbestending en ook heel geschikt voor intensief gebruik”, vertelt Van Dorst. „Dit is namelijk een belangrijke vereiste voor sanitair in utiliteiten.”

Hygiënisch

„Mooie en hygiënische sanitaire ruimten vormen het visitekaartje voor het bedrijf”, aldus Van Dorst. „Architectuur en design worden steeds belangrijker in de utiliteit. Maar we verliezen daarbij niet de specifieke vereisten van de kraan uit het oog. Kranen moeten immers hygiënisch, ecologisch, vandaalbestendig, makkelijk schoon te maken en makkelijk te onderhouden zijn.

„Voor het Black Binoptic-assortiment hebben we de Red Dot Design Award 2021 gekregen in de categorie ‘Product Design’.”

De messing kranen zijn zwart verchroomd. Chroom is een duurzaam materiaal omdat het oppervlak glad is, goed bestand is tegen krassen, en hierdoor eenvoudig gereinigd kan worden. Aangezien vuil zich niet snel vasthecht, blijft de kraan langer mooi.” De Binoptic heeft ook een gladde binnenkant, een beperkte waterinhoud in het kraanlichaam en een antistagnatie elektroventiel, wat er allemaal voor zorgt dat er geen stilstaand water ontstaat. Verder beschikt de kraan over een antibacteriële periodieke spoeling. Deze spoeling vindt elke 24 uur na het laatste gebruik plaats en voorkomt waterstagnatie in de leidingen. De kraan vereist overigens geen manueel contact, waardoor opnieuw de hygiëne wordt gewaarborgd.

Waterbesparend

„De Binoptic elektronische kranen zijn ook waterbesparend”, laat Van Dorst weten. „Vergeleken met een traditionele mechanische kraan besparen ze tot 90 procent water. Ze hebben een beperkt debiet van 3 liter per minuut, dat aangepast kan worden naar 1,4 liter per minuut. Ter vergelijking: een traditionele mechanische kraan heeft een debiet van minimaal 9 liter per minuut.

„De Binoptic elektronische kraan heeft een beperkt debiet van 3 liter per minuut, dat aangepast kan worden naar 1,4 liter per minuut.”

Bezoekers die gebruikmaken van deze kraan, laten het water stromen tijdens het inzepen van de handen, wat leidt tot verspilling. Bij de Binoptic elektronische kraan stopt het water direct als de handen verwijderd worden uit het detectieveld. Deze gefaseerde levering van het water in combinatie met het lage debiet, dragen zowel bij tot de water- als energiebesparing.”

Complete serie

Delabie heeft een complete serie accessoires ontworpen om sanitaire ruimtes te verfraaien. Dit omvat onder andere kledinghaken, toiletborstelhouders, toiletrolhouders, zeepverdelers en handendrogers die in combinatie met toiletten, urinoirs en wastafels het totaalplaatje compleet maken. De sanitaire toestellen zijn vervaardigd uit RVS 304 met afwerking in mat zwart Teflon. „Teflon of PTFE is een materiaal dat bestand is tegen chemische producten en heeft een beperkte grip, waardoor vuilresten zich moeilijk kunnen vasthechten. Hoe gladder het oppervlak van het product, hoe eenvoudiger het kan gereinigd worden”, zegt Van Dorst.

Zelfsluitend toiletsysteem

De Tempoflux 3 voor inbouw is een zelfsluitende toiletkraan met bedieningsplaat in elegant zwart en kan perfect gecombineerd worden met de zwarte toiletten en accessoires. „Het is een toiletsysteem met directe spoeling, en dus zonder reservoir”, legt van Dorst uit. „Hierdoor ontstaat er geen kalkaanslag en vuilophoping in de sanitaire installatie.

„Door niet langer een reservoir te gebruiken, wordt waterverspilling voorkomen. Het reservoir is immers de belangrijkste bron van lekkage bij het toilet.”

Aangezien het systeem direct is aangesloten op het waterleidingnet, hoeft er geen reservoir bijgevuld te worden na het spoelen. Hierdoor kan meteen een volgende spoeling geactiveerd worden en hoeft de gebruiker niet te wachten. Bovendien is het systeem met directe spoeling uitermate geschikt voor ruimten met hoge bezoekfrequentie dankzij de korte spoeltijd van 7 seconden. Door niet langer een reservoir te gebruiken, wordt waterverspilling voorkomen. Het reservoir is immers de belangrijkste bron van lekkage bij het toilet.” De Tempoflux 3 toiletkraan is snel en makkelijk te installeren: instellen en onderhoud kan makkelijk vanaf de voorkant, de installateur hoeft niet de technische ruimte in.

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement