5 BIM trends in de installatiebranche

Geplaatst op 17 mei 2017 door Redactie

“De installatiesector verandert nooit, bouwen is bouwen” horen we nog wel eens. Het tegendeel is waar. Veel trends waar consumenten mee in aanraking komen, gaan de werkzaamheden van installateurs, modelleurs of adviseurs ook beïnvloeden. Hoe dit eruit gaat zien? Niets is zeker, maar dit zijn de trends die we in 2017 kunnen verwachten.

Virtual Reality (VR) staat op professioneel vlak op het punt om door te breken. Een interessante variant hierop is Mixed Reality. Neem de Microsoft Hololens: een bril waardoor de werkelijke omgeving samensmelt met virtuele beelden, hologrammen. Hiermee beleef je virtuele realiteit ineens in je eigen woonkamer, op je bureau, op kantoor of buiten op de bouwplaats. Tijdens de SUM (Stabicad User Meeting) demonstreerden we een aantal mogelijke toepassingen om te zien welke levensvatbaar zijn in de installatiebranche.

Zo toonden we een 3D model van een technische ruimte, een 3D model van een Remeha-cascadeopstelling, gegenereerd uit echte productdata, en lieten we zien hoe de technologie ook bij een product in werking van pas zou kunnen komen. Doordat de hologrammen op ware grootte schaalbaar en verrijkt met informatie zijn, bieden ze prachtig inzicht in verschillende scenario’s.

2. Slim ontwerpen

Installateurs kunnen prefab sets naar wens coderen met de prefab-functionaliteit van Stabiplan.
Een andere trend is prefab. Bouwplaatsen worden steeds kleiner, goedgeschoold personeel schaarser en veiligheidseisen strikter. Prefab vergroot voorspelbaarheid, consistentie en herhaalbaarheid en helpt installateurs efficiënter te werken. Installateurs kunnen prefab sets naar wens coderen en profiteren van het feit dat steeds meer handelingen geautomatiseerd worden, zoals het genereren van prefab sheets en het plaatsen van tags.

Ook dankzij goede BIM-bibliotheken zoals MEPcontent.eu, zijn engineers ervan verzekerd dat de content altijd is gecontroleerd door de fabrikant en dat het alle up-to-date informatie bevat die nodig is voor het (bestel)proces, zoals artikelnummers en prijzen. Dit zorgt voor een soepele flow van informatie, van ontwerp en bestelling tot montage op de werkplaats.

3. ‘On demand’ tools

Slinkende budgetten vragen erom dat BIM engineers op een slimme, efficiënte manier ontwerpen. Goede software is hiervoor essentieel. Maar verschillende projecten vragen om verschillende functionaliteiten in je software, ook hier wordt flexibiliteit steeds belangrijker. Het ‘on-demand’ model zoals we dat thuis gebruiken voor bijvoorbeeld Netflix zal steeds meer gaan doordringen in de ontwerpsoftware. Software, updates en support zijn inbegrepen in een maandelijks bedrag, en hierdoor volledig aan te passen aan jouw behoeften.

Specifieke ontwerptools, verkrijgbaar als zogenaamde ‘apps’ zullen steeds meer gaan opkomen. De functionaliteit die je op dat moment nodig hebt, snel te installeren binnen je project. Voordeel: je betaalt alleen wanneer je de app nodig hebt en niet voor allerlei pakketten. Zo kunnen installateurs eenvoudig de flexibiliteit leveren die de markt vraagt, zonder enorme kosten te maken.

4. Internet of Things

Internet of Things: alledaagse voorwerpen zijn steeds meer verbonden met het internet.

In de installatiebranche horen we steeds meer over IoT (Internet of Things): alledaagse voorwerpen die verbonden zijn met het internet. IoT is een zeer veelbelovende technologie voor de installatiesector omdat sensoren al in veel systemen aanwezig zijn. De volgende logische stap is om al deze sensoren op het internet aan te sluiten. Zodra de data online is, kan het worden opgeslagen in databases en gemonitord worden door applicaties.

Een mooi voorbeeld is de nieuwe start-up Augury. Het Augury systeem maakt gebruik van gegevens van trillingen en ultrasone sensoren in HVAC-apparatuur. Het vergelijkt actuele data met eerdere gegevens van hetzelfde apparaat, alsmede gegevens verzameld van dergelijke machines. Het platform kan de kleinste veranderingen detecteren en waarschuwen voor storingen. Deze analyse gebeurt real-time en de resultaten komen binnen enkele seconden op je smartphone binnen.

5. 5D BIM

Architecten, installateurs en adviseurs gebruiken vaak verschillende platformen die niet altijd goed met elkaar synchroniseren. Het gevolg hiervan is dat er geen ‘single source’ is die een geïntegreerd, real-time beeld geeft van ontwerp, kosten en materialen. Resultaat: tegenvallende resultaten in de uitvoer.

5D BIM brengt het kostenplaatje en benodigde materialen direct in je ontwerp. 5D-BIM is een vijf-dimensionale weergave van de fysieke en functionele eigenschappen van een project. Het voegt twee eigenschappen aan 3D BIM toe: kosten en materialen. Naast de standaard ontwerpparameters worden nu ook details zoals geometrie, esthetiek, thermische en akoestische eigenschappen meegenomen in een project. Zo kunnen engineers al in een vroeg stadium zien welk effect een beslissing heeft op de kosten van een ontwerp.

Data is king

De combinatie van deze trends biedt veel mogelijkheden voor de gehele bouwketen. Er is één grote maar: alle ketenpartners zullen BIM-technologieën moeten omarmen om te profiteren van de voordelen die BIM biedt. Daarbij zal vanaf het ontwerp tot de uitvoering gebruik moeten gemaakt worden van correcte, uniforme data en standaarden. Uit de genoemde trends wordt in ieder geval één ding duidelijk: in 2017 is data king.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement