Monumentale boerderij met moderne installatie

Geplaatst op 28 oktober 2022 door Redactie

Een goede hydraulische balans in installatie met gescheiden circuits

Een langgevel woonboerderij uit 1740 in Erp is voorzien van hydraulisch balanceren, lucht- en vuilafscheiding in één compacte unit. Spirotech biedt met de installatie van deze SpiroCross namelijk de mogelijkheid om een gecombineerd verwarmingssysteem met radiatoren en vloerverwarming te verbinden met een hybride monoblok lucht-water warmtepomp van 8 kW van Atlantic en een cv-ketel. Een moderne installatie in een historische boerderij.


De SpiroCross is in deze typisch Brabantse monumentale langgevel woonboerderij toegepast omdat de warmtepomp vrij ver van de cv-ketel zit. Dat komt onder meer doordat het een langgerekt pand is en daardoor lange leidingen heeft. Hierdoor zijn extra pompen nodig voor de circulatie. De bewoners van de boerderij hebben voor een hybride warmtepomp gekozen om in het voor- en naseizoen energie te besparen en op deze manier ook te besparen op het gasverbruik. „De warmtepomp verwarmt de woning bij een buitentemperatuur van boven de 4 °C. Onder de 4 °C springt de cv-ketel bij”, vertelt Jan de Vries, bewoner van de boerderij. „De boerderij is van de binnenkant gemoderniseerd, goed geïsoleerd en voorzien van balansventilatie. Het warmteverlies is dus beperkt. Dat moet uiteraard eerst allemaal goed op orde zijn voordat je een warmtepomp installeert, anders heeft het geen zin.”

Drie in één

Hydraulisch balanceren, lucht- en vuilafscheiding zijn belangrijk in een verwarmingssysteem. Bij de SpiroCross zijn deze drie functies in één unit gecombineerd. Dit bespaart niet alleen op de montage- en onderhoudskosten maar ook op de aanschaf. De unit heeft vier aansluitingen in plaats van acht, wat zou gelden als er losse onderdelen geïnstalleerd zouden moeten worden.

„Het warmteverlies is dus beperkt. Dat moet uiteraard eerst allemaal goed op orde zijn voordat je een warmtepomp installeert, anders heeft het geen zin.”

De SpiroCross kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie van verwarmings-, koel- en procesinstallaties worden toegepast. De unit is met name in te zetten in een kleine cascade of een gecombineerd systeem, zoals in de boerderij waarbij de pomp van de warmtepomp niet genoeg vermogen heeft en het verlies te groot is door de lange afstand.

Weinig opvoerhoogte

„De warmtepomp heeft te weinig opvoerhoogte in de pomp om voldoende water over de radiatoren en de vloerverwarming te krijgen, omdat de leidingen lang zijn”, zegt De Vries, die zelf behoorlijk technisch onderlegd is. „De SpiroCross zit tussen de warmteopwekkers, de warmtepomp en de cv ketel, en het afgiftesystemen, de vloerverwarming en de radiatoren. Om het water goed te laten circuleren gaat vanaf de warmtepomp het water naar de SpiroCross en vandaar naar de vloerverwarming en de radiatoren. Aan beide kanten zorgen pompen voor de goede circulatie.”

Constante lage drukval

De SpiroCross is gemaakt van messing. Aan de ene kant zitten twee aansluitingen voor de ketel en de warmtepomp en aan de andere kant twee aansluitingen voor de radiatoren en de vloerverwarming. De SpiroCross kan de primaire en secundaire kant van elkaar scheiden. „De pompen aan beide kanten hebben zo geen last van elkaar”, legt De Vries uit. „Hydraulisch balanceren, lucht- en vuilafscheiding zijn belangrijk in een verwarmingssysteem. Als de balans gevonden is, dan is er bijna geen menging van retour- en aanvoertemperatuur.”

„De SpiroCross zit tussen de warmteopwekkers, de warmtepomp en de cv ketel, en het afgiftesystemen, de vloerverwarming en de radiatoren.”

De temperatuur blijft dus behouden. Dat is het voordeel van de SpiroCross. „Zo zijn er twee verschillende circuits die maken dat de pompen elkaar niet kunnen beïnvloeden’, aldus De Vries. „De SpiroCross houdt dus de pompen gescheiden. Aan beiden kanten zit een circulatiepomp in het systeem om de weerstand te overbruggen en om voor voldoende debiet te zorgen. Aan de bovenkant zit de luchtafscheider en aan de onderkant de vuilafscheider met een magneet die aan de buitenkant van de behuizing is geklemd en de magnetische vuildeeltjes afvangt.”

Spirobuis

In de SpiroCross zit een gedraaide buis, de Spirobuis, met koperdraadjes. Die zorgen voor stilstaand water boven in de SpiroCross, zodat belletjes kunnen opstijgen en via een vlotter en een ventiel naar buiten afgevoerd kunnen worden. Om het vuil goed af te scheiden zit er een magneet om het huis heen, die eenvoudig vast te klikken is. Zo worden magnetische vuildeeltjes sneller afgevangen. Deze vuildeeltjes worden via een kraantje aan de onderkant afgevoerd. Dit moet eens in de zoveel tijd gebeuren.

„Als de balans gevonden is, dan is er bijna geen menging van retour- en aanvoertemperatuur.”

Spirotech leverde al een luchtafscheider en een vuilafscheider. In de Cross zijn deze twee samengebracht. Ook had het bedrijf al een SpiroCross zonder magneet. De nieuwe uitvoering heeft een magneet erbij voor het nog sneller afvangen van magnetische deeltjes. De SpiroCross heeft een compact ontwerp en geringe inbouwhoogte dankzij de Spirobuis.

Uitgebreid getest

Spirotech heeft de SpiroCross ontwikkeld met behulp van Computational Fluid Dynamics. De unit is uitgebreid getest op diverse installaties in de praktijk en op de eigen TÜV-gecertificeerde test- en meetopstelling.

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement