Het is geen kwestie van kunnen, maar willen

Geplaatst op 24 februari 2016 door Redactie

Jeurgens Banket-, Biscuit- en Chocoladefabriek opende in 2015 een nieuw pand aan de Vonderweg 4 in Beek en Donk. Met een productiehal, een magazijn en een kantoorgedeelte. Een nieuw pand, dat betekent in deze tijd dat er veel aandacht is voor energiezuinig en duurzaam bouwen.

Klimaattechnisch een mooie klus voor Van Tilburg installatietechniek die voor het regeltechnische verhaal voor dit project samen optrok met Duurzame Techniek. William Christiaens, Hoofd Meet & Regeltechniek bij Van Tilburg: “Het samen optrekken leidt altijd tot een meerwaarde waardoor de opdrachtgever niet alleen meer inzicht krijgt maar ook weet dat hij tot in lengte van jaren vooruit kan.
En dat is wel zo prettig als je een nieuw pand laat neerzetten.” David Salemans, directeur Duurzame Techniek, vult aan: “Belangrijk is het integrale ontwerpen waarbij uit de diverse disciplines het maximale wordt gehaald. Advies, ondersteuning en support zoals als wij dat leveren komt alle partijen ten goede. Met daarbij de opmerking dat iedereen daarvoor wel open moet staan. Het is dan ook niet zo zeer een kwestie van kunnen maar vooral van willen.”

Monitoring

Simuleren en voortdurend monitoren. William Christaens: “Er zijn tal van vragen waarop je door een goede simulatie antwoorden krijgt en waarmee je vervolgens klimaattechnisch er berekeningen op kan loslaten. Zo krijg je inzicht in wat er aan vermogen nodig is qua warmte, koude en luchttoevoer. Het simuleren leidt er soms toe dat je met een kleinere installatie dan aanvankelijk gedacht toe kan. Het gaat om het vinden van de juiste verhoudingen. Het voortdurend toetsen van het simulatiemodel hoort daarbij en kan leiden tot het bijstellen van de installatie waardoor bij oplevering het optimale rendement wordt behaald. Dat monitoren gaat uiteraard ook door na oplevering zodat op momenten dat het nodig is er proactief gereageerd kan worden. Zo voorkom je niet alleen storingen maar gaat een installatie ook langer mee. De opdrachtgever weet precies waar hij aan toe is.”

Integrale samenwerking

Advies en ondersteuning worden voor de installateur steeds belangrijker. William Christaens: “Kijk, de tijd dat je van project naar project ging is wel een beetje voorbij. Natuurlijk moet je kwalitatief goed werk tegen een betaalbare prijs leveren, maar als het gaat om de lange termijn dan moet je kunnen meepraten vanaf het begin. En dat betekent soms dat je niet alleen als adviseur naar je opdrachtgever opereert, maar zelf ook gebruik moet maken van advies en ondersteuning. Duurzame Techniek zit er net zo in en daardoor werpt onze samenwerking voor alle partijen vruchten af. Een integrale aanpak is in dit verhaal niet alleen noodzakelijk maar vormt een belangrijke pijler om een project tot een succes te maken.”

David Salemans: “Duurzame Techniek levert diensten en producten, ondersteunt installateurs door kennisdeling en vergroot daarmee de mogelijkheden voor diezelfde installateur. De dienstverlenende en adviserende rol wordt groter. Mee kunnen en maar vooral mee willen gaan met nieuwe technieken vraagt het nodige, maar levert ook veel op. Met een goede regeling die je begrijpt heb je een tool in handen die er voor zorgt dat je als installateur zelf alles in de hand houdt. Daardoor kan de installateur beter de rol van beheerder vervullen. Het gaat niet om het product alleen, maar om het bieden van oplossingen en het denken in integrale concepten en ontwerpen. Transparantie en laagdrempeligheid zijn in dit proces van groot belang. De manier waarop wij met Van Tilburg samenwerken bewijst in de praktijk dat een en ander tot concrete resultaten leidt. Een duidelijk meerwaarde voor de installateur die vooruit wil.”
Bij het nieuwe pand van Jeurgens installeerde Van Tilburg voor het kantoor de vloerverwarming, het koelsysteem, de cv-ketel en het luchtbehandelingssysteem (gestuurd ventileren). De productiehal is geconditioneerd en wordt op overdruk gehouden. Het gebouwbeheersysteem kan op afstand (online) worden gemonitord.