De kracht van een Smart Building zit in de data

Geplaatst op 15 juni 2016 door Redactie

Dankzij het Internet of Things zullen over enkele jaren wereldwijd waarschijnlijk zo'n 50 miljard apparaten met het internet verbonden zijn. Dat is een inmiddels bekende voorspelling van Cisco. Die enorme toename in het aantal 'connected' apparaten is vooral te danken aan de zakelijke systemen die aan netwerken worden gekoppeld. Er komen steeds meer sensoren in gebouwen die allerlei informatie bijhouden en dit online verzamelen. “Nu is al heel veel mogelijk, maar veel gebouwen zijn er nog niet klaar voor”, zegt René Vrij, Director Sales bij Forehand. Dit Rotterdamse bedrijf is ooit begonnen als leverancier van bekabelingsystemen en inmiddels uitgegroeid tot een totaalleverancier van alles wat met datanetwerken en devices te maken heeft.

René Vrij houdt zich dagelijks bezig met Smart Buildings. "Je hebt nu eigenlijk twee werelden: de facilitaire ICT, ook wel gebouwmanagement genoemd, en je hebt de kantoorautomatisering. En we zien die twee steeds dichter bij elkaar komen. Dat is de verandering die op dit moment in de markt gaande is", aldus Vrij. Ieder product dat je in een gebouw gaat gebruiken daar zit een IP-adres aan en wordt tegenwoordig ook gevoed via je datanetwerk (Power over Ethernet, PoE). Een voorbeeld daarvan is een netwerkcamera die geen 220-Voltstekker meer heeft, maar wordt gevoed vanuit het netwerk. En al die producten zijn allemaal gemanaged en draaien allemaal op een IP-platform. Binnen een gebouw kunnen zoveel producten IP-gerelateerd zijn, dat het een op zichzelf staande ICT-omgeving aan het worden is.

“Er komen steeds meer sensoren in gebouwen die allerlei informatie bijhouden en dit online verzamelen.”

“Toch zullen kantoren altijd wel producten houden die uitsluitend op 220 Volt werken”, denkt Vrij (denk maar aan een printer). Maar volgens Vrij kan 90 procent van de producten binnen je kantoorpand anders worden gevoed. "Wij wijzen bedrijven nu op het feit dat het binnen kantoren allemaal gaat naar één universeel netwerk voor de twee werelden."

Forehand probeert bij nieuwe kantoorpanden al heel vroeg in het ontwerpproces betrokken te zijn en praat daarbij onder andere met de architect, de aannemer en de gebruiker. Bij al bestaande bedrijfspanden gaan we om de tafel zitten met de eindgebruiker en vragen we wat ze in het gebouw gaan doen aan automatisering en intelligentie. "Dan zie je al een platform ontstaan waarin al de WiFi samen zit met de camera's, toegangscontroles, oproepsystemen enzovoorts. Al die data-koppelingen zijn er nu al."

Voordelen van 'smart'

Wat beweegt bedrijven om 'ja' te zeggen tegen een Smart Building? “Op de korte termijn levert een smart building vooral een lager energieverbruik op”, vertelt Vrij. Op de lange termijn gaat het meer over facilitaire besparingen. "Dit betekent minder installatie- en onderhoudspartners, lagere onderhoudskosten en dus lagere operationele kosten, efficiënter gebruik van middelen, lager stroomverbruik en meer flexibiliteit om mee te veranderen met toekomstige gebruiksbehoeften."

"De vraag is dus: hoe slim maak je die vierkante meter, en wat levert het mij op?"

“De voordelen van smart building zijn vaker juist indirect”, legt Vrij uit. Hij geeft een concreet voorbeeld waarmee een bedrijf in een smart building kosten kan besparen. "Als een gebouw weet welke ruimtes er overdag gebruikt zijn, hoeft de schoonmaker 's avonds alleen die ruimtes te reinigen, en niet de rest van het pand. Het systeem meldt automatisch aan het schoonmaakbedrijf hoeveel ruimtes er schoongemaakt moeten worden, zodat het schoonmaakbedrijf weet hoeveel mensen die moet sturen." Dat is een indirecte besparing op onderhoudskosten door middel van slimme technologie.

Maar ook de zonwering of de verlichting in gebouwen wordt steeds slimmer. Waarom moeten de lampen bij zonnig weer net zoveel licht geven als bij donker weer, is een vraag die met smart systemen opgelost kan worden. "Als je een vergaderruimte wilt reserveren voor bijvoorbeeld tien man en de zon schijnt, dan zal het systeem je adviseren om een ruimte aan de noordkant te boeken, omdat er dan minder gekoeld hoeft te worden. Ook dat levert weer een indirecte besparing op. Bovendien weet het gebouw wanneer het licht in een bepaalde ruimte uit kan. Het systeem kan ook besluiten om de laatste tien minuten niet meer bij te verwarmen, zodat er niet tot het einde volop gestookt hoeft te worden. Zo slim kan je een gebouw al maken."

Beperking

Voor die slimheid in verlichting en verwarming is echter wel veel onderzoek nodig. Er wordt druk gewerkt om verlichting en armaturen te produceren die volledig IP en PoE gevoed zijn. De uitdaging is dat de huidige standaarden gebonden zijn aan bepaalde grenzen. Een beperking is bijvoorbeeld de lengte van de kabel en het vermogen dat je over het netwerk stuurt. Power over Ethernet kent als grens 15 Watt. De Power over Ethernet+ standaard gaat tot ongeveer 27 Watt. En er wordt nog gewerkt aan nieuwe standaarden waarbij het vermogen omhoog kan tot 100 Watt.

“De voordelen van smart building zijn vaker juist indirect”

Bovendien is het van belang om bij de inrichting van een gebouw te weten hoeveel apparaten er door PoE gevoed worden, omdat dit meer warmte in de kabels genereert waardoor de netwerkkabels kunnen verouderen. Daarom kiezen we steeds vaker voor een iets duurder 'shielded netwerk' waarop Forehand een garantie geeft van 25 jaar. 


Wat levert het op?

De hoogte van de investering en de terugverdientijd zijn erg verschillend bij smart buildings. Wat zeker is, is dat de vierkante meterprijs steeds meer afhankelijk is van de slimheid van die vierkante meter. "De vraag is dus: hoe slim maak je die vierkante meter, en wat levert het mij op?", zegt Vrij. "De vastgoedpartner heeft volgens hem baat bij slimme oplossingen, omdat daarmee de prijs per vierkante meter stijgt. Voor de onderhoudspartij betekent een smart kantoor dat er minder onderhoudskosten hoeven te worden gemaakt. En de gebruiker van het pand wil vooral een netwerk dat toekomstvast, stabiel en van hoge kwaliteit is. "Het is dus voor iedere discipline anders waar de voordelen zitten."

“De ware kracht van een Smart Building zit vooral in de manier waarop het wordt beheerd”, besluit Vrij. "De grote kracht komt voort uit data-analyse. Bedrijven krijgen straks zoveel data binnen van al die systemen (luchtbehandeling, luchtkwaliteit, lichtinval etc.) en die data moet leiden tot nieuwe inzichten en acties."

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement