Europese norm voor gesloten gasverwarmingstoestellen herzien

Geplaatst op 28 februari 2022 door Redactie

De Europese norm NEN-EN 613 ‘Gesloten gasverwarmingstoestellen type B11, type C11, type C31 en type C91’ is herzien en onlangs gepubliceerd. De norm vervangt de vorige versie uit 2000.

NEN-EN 613 beschrijft de minimumeisen en bepalingsmethoden voor de constructie, veiligheid, markering en voor energiezuinigheid. Na 22 jaar was het nodig om de norm aan te laten sluiten bij de huidige techniek.

Wijzigingen

De belangrijkste wijziging ten opzichte van de vorige versie uit 2000 is, dat de norm nu ook van toepassing is voor C31 en C91 toestellen (toestellen met verticale uitmonding). Eerst werden alleen C11 toestellen (met horizontale uitmonding) beschreven. De rendementsklassen zijn geschrapt. En daarnaast sluit de bepaling van het thermisch rendement beter aan bij de werkelijke installatie van dit type gastoestellen, waarbij gebruik wordt gemaakt van langere concentrische kanalen. Verder zijn diverse onjuistheden in de omrekening van de NOx-emissie (stikstof) verbeterd.

De norm is teruggebracht van 139 pagina’s naar 82 pagina’s. Dit kon door voor veel items te verwijzen naar andere normen die van toepassing zijn en door verouderde methoden te schrappen.

Bron: NEN

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement