Realtime signalering CO2-niveau klaslokalen met Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor PRO van Netatmo

Geplaatst op 17 februari 2022 door Redactie

Nu Europa met de vijfde coronagolf wordt geconfronteerd heeft de Nederlandse overheid nieuwe maatregelen voor scholen aangekondigd. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft bekendgemaakt per 1 januari 2022 eenmalig 17 miljoen euro aan subsidie beschikbaar te stellen, zodat elk klaslokaal in het basis- en middelbaar onderwijs van CO2-sensoren kan worden voorzien. Scholen die al sensoren hebben geïnstalleerd krijgen de kosten daarvan vergoed.
Franse smart home producent Netatmo biedt sinds 2021 in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Airteq de Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor PRO aan voor openbare plaatsen zoals scholen, bedrijven en restaurants.

Realtimemetingen

De Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor PRO meet in realtime essentiële data in de ruimte waarin die is geïnstalleerd, zoals de temperatuur, de luchtkwaliteit, de vochtigheidsgraad en het geluidsniveau.
Via een online dashboard, ontwikkeld door Airteq, kunnen gebruikers alle data inzien van alle Monitor PRO’s die zijn geïnstalleerd in één of meerdere gebouwen. Ze kunnen onder meer de luchtkwaliteit in realtime analyseren, notificaties naar wens instellen, en wekelijkse of maandelijkse rapporten genereren.
Netatmo biedt sinds het begin van schooljaar 2021-22 realtime signalering van het CO2-niveau. Als dit niveau boven de 1.200 ppm uitkomt, gaat een waarschuwingslampje rood branden. Scholieren, docenten of werknemers kunnen op die manier actie ondernemen als er volgens de officiële richtlijnen sprake is van een te hoge CO2-concentratie.

De Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor PRO van Netatmo wordt momenteel ingezet door diverse Nederlandse onderwijsinstellingen, waaronder de Luzac-scholen in Amsterdam, Amersfoort en Den Haag.
Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen via sales@airteq.eu.
Voor aanpassing aan publieke ruimtes levert Netatmo ook een muurbeugel die eenvoudig met schroeven aan de muur kan worden bevestigd.

Gezonde luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit kan worden beoordeeld op basis van de CO2-concentratie. CO2 is van nature in de lucht aanwezig. Doordat CO2-waarden oplopen door toedoen van mensen zijn die waarden een goede indicator voor de mate van verontreiniging binnen een ruimte. De waarden nemen hoofdzakelijk toe door de verbranding van olie en gas, alsook een gebrek aan ventilatie.
Het CO2-gehalte wordt uitgedrukt in PPM. Waarden tot 700 PPM duiden op een gezonde omgeving. Vanaf 1.000 PPM spreken we van een hoog niveau aan CO2. Het is een indicatie van te weinig circulatie van frisse lucht, waardoor individuen negatieve effecten kunnen ervaren.