Green Deal voor verspreiden restwarmte

Geplaatst op 02 juni 2016 door Redactie

De provincie en het Rijk tekenden op 18 mei met de gemeente Hengelo en 5 private partijen de Green Deal over de verspreiding van restwarmte van AkzoNobel. De restwarmte verwarmt andere bedrijven en woningen. Dit bespaart energie en er komt daardoor minder CO2 vrij.

CO2 besparing van 3.100 huishoudens

Deze samenwerking maakt van het Warmtenet Hengelo een laag temperatuur warmtenet, gevoed met industriële restwarmte. Het zorgt voor warmtetransport van AkzoNobel naar onder andere het nieuw aan te sluiten innovatiecampus High Tech Systems Park. Dit levert een CO2-besparing op van 2.500 ton per jaar met groei naar 5.000 ton of meer, vergelijkbaar met het energieverbruik van 1.550 tot 3.100 huishoudens.

Bronnet

Aansluitend namen de samenwerkende partners Fudura, DWA en High Tech Systems Parkis het Bronnet in gebruik op het High Tech Systems Park. Dit is het energiesysteem dat High Tech Systems Park van duurzame warmte en koude voorziet op grote en industriële schaal. Het Bronnet maakt gebruik van lokale warmte- en koudebronnen - zoals restwarmte van AkzoNobel - om de kantoren en productiehallen te koelen en te verwarmen. Daarmee is een CO2-besparing van 700 ton per jaar gemoeid, vergelijkbaar met het energiegebruik van 400 huishoudens.

Deelnemers

Naast de provincie en het Rijk (de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken) ondertekenden de gemeente Hengelo en de private partijen: Fudura, Alliander, High Tech Systems Park, Ennatuurlijk en AkzoNobel de Green Deal. RVO.nl levert de secretaris.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement