Woningeigenaren van appartementen in kleine VvE’s kunnen moeilijk verduurzamen

Geplaatst op 19 januari 2022 door Redactie

De subsidies om huizen te verduurzamen zijn per 1 januari verhoogd. Dat is voor veel huiseigenaren welkom nieuws, want met de hard stijgende energieprijzen is je huis verduurzamen een verstandige investering. Toch kunnen een half miljoen appartementseigenaren nog onvoldoende stappen maken naar een groen energielabel.

"Deze appartementseigenaren zijn afhankelijk van de andere VvE-leden voor verduurzamingsmaatregelen en wegwerken van achterstallig onderhoud, omdat het gaat om de aanpak van de schil en de gemeenschappelijke delen van het wooncomplex. Voor deze collectieve aanpak kan een collectieve financieringsoplossing uitkomst bieden.

Voor kleine VvE’s die bestaan uit minder dan 8 appartementen biedt de markt geen financieringsoplossingen. Daardoor lopen een half miljoen woningeigenaren verhoogde risico’s op energiearmoede en betalingsproblemen door stijgende energiekosten, maar ook op waardeverlies van de woning op langere termijn, omdat woningen met een rood label minder aantrekkelijk worden door noodzakelijke investeringen in verduurzaming.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft in 2021 Motivaction onderzoek laten uitvoeren naar de verduurzaming van woningen in tijden van corona. Hierin zijn appartementseigenaren buiten beschouwing gelaten, omdat eigenaren afhankelijk zijn van andere VvE-leden en daarmee minder kansrijk zijn om energiebesparende maatregelen door te voeren. Om de afspraken uit het Klimaatakkoord na te komen is het van belang dat alle woningeigenaren goede mogelijkheden krijgen om te verduurzamen. Van belang is dus dat deze groep meer aandacht krijgt en betere mogelijkheden krijgt om te verduurzamen", aldus Arlette Arends, Adviseur verduurzaming woningmarkt, NHG.




Reacties

P.Tamerus

25 januari 2022 om 10.26 uur

Wij liepen als VvE ook te hoop tegen de subsidie regels , waarbij de regel bij meer dan 1 isolatie maatregel er pas recht op subsidie was. Ook de regel om die 2e maatregel uit te voeren was erg lastig en onzinnig door b.v. het niet halen in m2 isolatie per appartement van spouwmuur isoleren ( kleine oppervlakten gevelstenen). Wij hebben 1 maatregels toegepast en wilden perse niet "LENEN" onze VvE kreeg groen licht op de ALV van alle leden minus 1! Daar is 2 jaar werk aan voorafgegaan om uit te zoeken wat er allemaal mogelijk was! Dus zeer gedegen onderzoek en vooral de aanbod markt van leveranciers was een hopeloos iets. Leveranciers ( bedrijven) die heel slechte voorlichting gaven, niet of nauwelijks reageerden waarbij er prijs verschillen waren in offertes van 100-200% . Ook hier kunnen VvE's met onbekwaam bestuur de boot mee ingaan! Al met al een giga lastige klus!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement