Efficiënt installeren met prefab

Geplaatst op 08 december 2021 door Redactie

Over het algemeen gaan we als Installatie Totaal met een installateur naar een project waar de producten van een leverancier/fabrikant zijn toegepast, maar deze keer zijn we bij het installatiebedrijf zelf. HEK Installatie Maatschappij heeft alle componenten voor vloerverwarming van hun leverancier Therminon in het eigen nieuwe pand toegepast. HEK is een paar maanden geleden verhuisd naar een nieuwe locatie aan Mangaan 1 in Den Bosch. „We hebben het meteen groots aangepakt om dit pand te verduurzamen”, zegt John van de Sande, commercieel directeur van HEK.

„Bij het vorige pand hadden we klachten van de werknemers over het binnenklimaat”, laat Van de Sande weten. „Daarom hebben we een compleet nieuwe installatie gemaakt in dit pand. We hebben hierbij gekeken wat het beste bij de werknemers aansluit en wat duurzaam is.”

Gebouw is de bron

„In het nieuwe pand zit tien kilometer van onze vloerverwarmingsbuis, verdeeld over vier zones met zestien van onze kunststof/composiet verdelers”, vertelt Dennis Dirks, directeur van Therminon. „De temperatuur van de zones is onafhankelijk van elkaar in te stellen”, laat Van de Sande weten. „Elke ruimte heeft fancoilunits in het plafond. Zo kan elke ruimte onafhankelijk van elkaar verwarmd en gekoeld worden. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met een lucht-water warmtepomp. Het systeem is zo ontworpen dat het gebouw zelf de bron is voor het onttrekken van warmte om te koelen. We hebben twee tanks voor verwarmen en koelen, één met water met een temperatuur van 6 graden en één met water met een temperatuur van 30 graden. Het systeem draait heel energiezuinig. We halen een SPF van 9,9 en dat is bijna twee keer zo zuinig als een standaard warmtepomp.”

Zichtbaar zijn

„We vinden het belangrijk om meer zichtbaar te zijn voor installateurs om het belang van composiet toe te lichten”, zegt Dirks. „We zijn pioniers op het gebied van duurzame kunststof vloerverwarmingssystemen. Ons bedrijf bestaat bijna 30 jaar. In de beginjaren werkten we voornamelijk met stalen vloerverwarmingsverdelers. Dat is een typische oplossing voor de Nederlandse markt. Er kwam in die tijd sporadisch wel eens een kunststof verdeler voorbij.” In 2009 is Therminon zich gaan richten op de eigen ontwikkeling en productie van kunststof/composiet verdelers.

„Bij het vorige pand hadden we klachten van de werknemers over het binnenklimaat. Daarom hebben we een compleet nieuwe installatie gemaakt in dit pand.”

Dit is vooral geschikt voor laagtemperatuurverwarming. Want bij warmtepompen en koeling zijn stalen verdelers ongeschikt vanwege de condensvorming. Die geeft snel corrosie. „Ook bij verwarmen is een composiet verdeler van toegevoegde waarde”, geeft Dirks aan. „We hebben recent een studie afgerond in samenwerking met instituut Kiwa. Zij hebben geconcludeerd dat composiet verdelers tot wel 40 % minder energie verliezen dan stalen verdelers.” Therminon produceert eigen composiet oplossingen en deze worden steeds verder doorontwikkeld. „We hebben inmiddels de derde generatie verdelers”, laat Dirks weten. „Zo hebben we modulaire verdelers en verdelers uit één solide geheel. Daarnaast hebben we een eigen kunststof push-fit aansluiting ontwikkeld. We zijn continu bezig met nieuwe mogelijkheden voor kunststof en het verbeteren van bestaande producten op basis van feedback van onze afnemers.”


Hoge, constante kwaliteit

HEK is een totaalinstallateur. „We installeren zo’n 1200 woningen per jaar waar we alle voorkomende e- en w-installaties realiseren”, geeft Van de Sande aan. „We zoeken de seriematige projecten op. De verdelers van Therminon zijn voor ons de perfecte oplossing. We weten precies welke verdeler waar komt te staan. De verdeler uit één stuk kunnen we het efficiëntste verwerken. We prefabriceren onze producten zelf in onze werkplaats. Deze werkplaats is in het nieuwe pand twee keer zo groot is als in het vorige. Hierdoor kunnen we meer prefab producten realiseren.” De kunststof verdelers van Therminon worden op een houten achterwand gemonteerd. Daar komt de regeltechniek voor de verdeler bij. „De maat van de achterwand is zo afgestemd dat er makkelijk een verdeleromkasting omheen gezet kan worden”, vertelt Van de Sande.

„Als je bedenkt hoeveel verbindingen we in een woning maken, dan schrik je ervan. Soms kan het iets simpels zijn als een o-ring die lekt.”

„Zo heb je 3 in 1. In de werkplaats hebben we alle ruimte en alle materialen bij de hand voor deze prefab montage. Zo behalen we met geconditioneerd bouwen een hogere, constante kwaliteit en dit geeft ook minder bewegingen en problemen op de bouw.” „Onze kunststof verdelers lenen zich voor veel vrijheid in de opbouw”, laat Dirks weten. „Zo kunnen we projectspecifieke oplossingen bieden. HEK gebruikt onder andere vloerverwarmingsbuis en verdelers van Therminon. „Per jaar wordt hier 1500 kilometer aan vloerverwarmingsbuis weggezet”, aldus Van de Sande. „De markt verschuift naar onze composiet verdelers, maar we produceren ook nog stalen verdelers”, laat Dirks weten. „Verder zijn we systeemleverancier, indien klanten het hele pakket wensen. Omdat wij het als Therminon belangrijk vinden dat we maximale grip hebben op kwaliteit van alle kritische componenten in een vloerverwarmingssysteem, hebben we tevens het initiatief genomen om zelf 5-lagen vloerverwarmingsbuis te gaan produceren. Dit doen we vanuit onze hypermoderne fabriek in Bladel.”


Van elkaar leren

HEK en Therminon kennen elkaar al sinds 1999. „We zijn als installateur heel loyaal aan toeleveranciers”, zegt Van de Sande. „We hebben een goede relatie opgebouwd met Therminon. Door de samenwerking leer je ook van elkaar. Als je steeds een nieuwe leverancier hebt, moet je elke keer opnieuw het wiel uitvinden. We zijn niets zonder een goede fabrikant. Je hebt elkaar nodig.” „Gewoonlijk koopt de installateur bij de groothandel”, laat Dirks weten. „Maar HEK heeft specifieke vragen, die wij kunnen oplossen.

„Per jaar wordt hier 1500 kilometer aan vloerverwarmingsbuis weggezet.”

We krijgen zo ook feedback uit de praktijk. Zo kunnen we zien waar verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. Het is heel prettig samenwerken.” „We hebben een ruime ervaring met de producten van Therminon”, zegt Van de Sande. „We hebben aan een half woord genoeg. De lijnen zijn kort en dat werkt prettig. Eventuele problemen zijn snel opgelost. Voor ons is het belangrijk om te kunnen sparren met fabrikanten. Het direct schakelen tussen twee maakbedrijven is heel prettig.”

Robotiseren

„Om de hoogste leverbetrouwbaarheid en een constante kwaliteit te kunnen garanderen, is de productie en assemblage van onze composiet verdelers volledig gerobotiseerd”, laat Dirks weten. „Kwaliteit is inderdaad heel belangrijk, want met leidingwerk in vloeren is lekkage een risico. Dat wil je zo klein mogelijk houden”, vervolgt Van de Sande. „Als je bedenkt hoeveel verbindingen we in een woning maken, dan schrik je ervan. Soms kan het iets simpels zijn als een o-ring die lekt, maar bij een project komt dat dan wel bij iedere woning terug. Hoe meer je geconditioneerd kun maken, hoe meer je de risico’s op problemen verkleint. We assembleren nu nog een hulpstuk op de verdelers. Hiervoor zoeken we nog een betere oplossing. Daar denkt Therminon over mee. Dit kan alleen als je overlegt met de fabrikant.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement