Vacatures technische sector binnen half jaar vervuld

Geplaatst op 18 mei 2016 door Redactie

68 procent van de Nederlandse technische organisaties heeft gemiddeld nul tot twee vacatures per jaar uitstaan. Een opvallend laag aantal, gezien het stijgende tekort aan technici de afgelopen jaren.

68 procent van de Nederlandse technische organisaties heeft gemiddeld nul tot twee vacatures per jaar uitstaan. Een opvallend laag aantal, gezien het stijgende tekort aan technici de afgelopen jaren. Van alle technische vacatures wordt driekwart (75%) binnen een half jaar ingevuld. Bij slechts 8 procent duurt de invulling langer dan één jaar. Dit toont ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, aan in de eerste editie van de TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1231 respondenten uit de technische branche. Het rapport geeft inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

De ideale techneut

Het hebben van werkervaring is geen harde eis als het gaat om het aantrekken van uitvoerende technici op MBO-niveau. Soft skills staan daarentegen wel hoog op het wensenlijstje. Zo wordt betrokkenheid (39%) genoemd als zwaarstwegende eigenschap. Motivatie volgt op de voet met 31 procent. Een diploma op zak staat met slechts 12 procent op een derde plek.
John Huizing, algemeen directeur van ROVC: “Het is goed om te zien dat persoonlijke eigenschappen steeds belangrijker worden bij de selectie van technici. Technische kennis is immers altijd bij te spijkeren. Het feit dat iemand graag voor je wil werken of passie heeft voor zijn vak is vele malen belangrijker. Dit straalt af op de uitstraling van het bedrijf. De kans dat de techneut binnen afzienbare tijd het bedrijf verlaat is daardoor kleiner. Dat is mooi meegenomen, want alle tijd die de HR-afdeling niet hoeft te besteden aan het invullen van twee vacatures per jaar, komt ten goede aan andere werkzaamheden.”

Het rapport

De eerste editie van de ROVC TechBarometer geeft inzicht in alle relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via de volgende link: www.rovc.nl/techbarometer.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement