Energie besparen met ventilatie

Geplaatst op 09 mei 2016 door Redactie

Met de huidige ventilatietechnieken liggen er voldoende besparingskansen voor utiliteitsgebouwen. Een goed ventilatiesysteem is samen met een wind- en waterdichte schil een van de basiselementen van een energiezuinig gebouw.

Niet alleen goed voor de energierekening, maar ook voor binnenklimaat, productiviteit van medewerkers, schoolprestaties van kinderen en milieu.
We brengen 80 procent van onze tijd binnen door. Ons welzijn wordt beïnvloed door temperatuur, frisse lucht, licht en geluid. Voor een aangename luchtkwaliteit en in de zomer koeling, is ventilatie in gebouwen essentieel voor gezondheid en comfort.
Maatregelen om het binnenmilieu te verbeteren, hebben vaak ook een positieve invloed op de energiekosten. Met het treffen van de vijf erkende maatregelen op het gebied van ventilatie voldoet u al voor een deel aan de verplichtingen uit het Activiteitenbesluit. Ventilatie-eisen worden ook beschreven in het Bouwbesluit.

Ventilatiesystemen

Een gebouw kan natuurlijk, mechanisch en gebalanceerd geventileerd worden. Tegenwoordig komen hybride- en decentrale ventilatiesystemen veel voor. Balansventilatie met warmteterugwinning kan zorgen voor comfort, gezonde lucht en een gunstige energieprestatie. Meer hierover in de publicatie van het Lente-akkoord.

Scholen

Een gezond schoolgebouw leidt tot betere leerprestaties van kinderen en een lager ziekteverzuim. Ventilatie is een belangrijk onderdeel van het concept Frisse Scholen, dat is opgegaan in de Green Deal Scholen. Wat geldt voor scholen, geldt ook voor andere gebouwen.

Wet- & regelgeving

Het nieuwe Activiteitenbesluit per 1 januari 2016 bevat een aantal erkende maatregelen met betrekking tot ventileren voor utiliteitsbouw
Het energielabel is verplicht bij de bouw, verkoop of verhuur van utiliteitsgebouwen. Het energielabel laat de energieprestatie van een gebouw zien en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn, óók op het gebied van ventileren
Nieuwe utiliteitsgebouwen moeten voldoen aan de EPC-eisen.
Naast energieprestatie-eisen voor nieuwbouw gelden er ook eisen bij renovaties.

Innovatie

MONICAIR is het eerste gedetailleerde 12-maanden-durende monitoringonderzoek dat de Indoor Air Quality (IAQ) en energieprestatie van ventilatiesystemen in 60 woningen in kaart heeft gebracht. Dit onderzoek- en ontwikkelingsproject is geïnitieerd vanuit de Nederlandse ventilatie-industrie en wordt medegefinancierd door het ministerie van Economische Zaken

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement