Steeds vaker oververhitting van woningen

Geplaatst op 13 juli 2021 door Redactie

Temperatuur in huis loopt in de zomer te hoog op

We vinden het heerlijk die lange warme zomeravonden. Maar die warmte in huis willen we liever niet. De warmte blijft lang hangen in huis en het is daardoor lastig om het nog koel te krijgen. De warmst gemeten temperatuur in huis in de zomer is gemiddeld 29,1 graden, blijkt uit onderzoek van Jaga Climate Designers. En dat is verre van comfortabel. Vanaf 25 graden is het niet meer draaglijk vindt 77% van de bewoners.

Hoe houden we de woning koel?

Jaga vroeg ruim 500 woningeigenaren hoe ze de temperatuur in huis ervaren in de zomer. De woningeigenaren vonden het bijna allemaal te warm in huis afgelopen zomer, maar hoe zijn we die hitte tegengegaan? We bedenken allerlei oplossingen om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Iets meer dan de helft doet de gordijnen dicht, 51% zet een ventilator neer en 40% doet de ramen open. Er zijn ook behoorlijk wat mensen die een airco hebben aangeschaft (16%).

Oververhitting in woningen

Eén derde van de woningeigenaren kent echter de term ‘oververhitting’ niet, die de laatste tijd veel wordt gebruikt. Bij vragen hiernaar liepen de antwoorden uiteen van ‘de oververhitting op de woningmarkt’, ‘te warm in huis’ tot ‘dat de woning slecht geïsoleerd is’. We verstaan onder oververhitting dat het in huis lange tijd te warm is en het lastig koel te krijgen is, waardoor je minder goed gaat functioneren. Voor veel mensen is 24 graden de comfortgrens. Als het warmer is, kan dat gezondheidsrisico’s vormen.

Behoefte aan koeling

Van de ondervraagden geeft meer dan de helft aan dat ze het fijn vindt als ze de woning actief kan koelen. De toenemende behoefte aan koeling komt onder andere doordat huizen beter geïsoleerd zijn. In de winter gaat er geen warmte verloren, maar in de zomer komt er geen frisse lucht binnen. Als een woning eenmaal warm is, is het lastig de temperatuur omlaag te brengen. Bovendien zijn we de luxe van koelen in de auto of in een hotel gewend en willen dit comfort ook in huis.

Milieuvriendelijke warmtepompen

We kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een milieuvriendelijke warmtepomp om onze woningen te verwarmen. Een bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat deze kan koelen. De klimaatsystemen van Jaga werken perfect in combinatie met een warmtepomp. Je hebt dan één energiezuinig toestel dat kan koelen én ook kan verwarmen zoals de Strada Hybrid.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement