Nieuwe hulpmiddelen van RVO voor verduurzamen met energieprestatiecontracten

Geplaatst op 15 maart 2021 door Redactie

Energieprestatiecontracten zorgen voor verduurzaming en energiebesparing. Om te stimuleren dat meer van deze contracten worden afgesloten, ontwikkelde RVO, samen met PIANOo en Invest-NL, handige hulpmiddelen. Deze zijn nu beschikbaar, speciaal voor het maatschappelijk vastgoed.

RVO, PIANOo en Invest-NL trokken samen op in het project Impuls EPC om de markt van energieprestatiecontracten (EPC) een impuls te geven. Zo werkten zij aan een vernieuwde Handreiking Aanbesteden Energieprestatiecontracten, een voorbeeld energieprestatiecontract, een financieel rekenmodel en aan het Stappenplan EPC.

Waar zijn de tools voor?

Het Stappenplan EPC is gaandeweg het project toegevoegd om te zorgen voor onderlinge samenhang tussen de producten. Het helpt de opdrachtgever de verduurzaming in stappen te doen, van de onderzoeksfase tot aan de aanbestedingsfase. Het voorbeeldenergieprestatiecontract helpt om zo standaard mogelijk een energieprestatiecontract op te stellen. En met het financieel rekenmodel kan de impact van de verschillende maatregelen worden vergeleken.

Energieprestatiecontract

In een EPC maken de opdrachtgever en uitvoerder van energiediensten afspraken over energiebesparing en binnenmilieu. Denk bijvoorbeeld aan de garantie dat het aantal gebruikte kWh per jaar daalt na bijvoorbeeld het installeren van specifieke technische installaties. Beide partijen garanderen in een energieprestatiecontract de energiebesparing in het project en hebben hetzelfde belang: zoveel mogelijk energiebesparing.

Impuls EPC

In rapporten die RVO in het verleden uitbracht, blijkt hoe kansrijk het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is door energieprestatiecontracten. Toch komt deze markt moeizaam van de grond. Duidelijk is dat opdrachtgevers bij verduurzaming en de gewenste versnelling daarvan enige hulp kunnen gebruiken.

Meer weten?

• Energieprestatiecontracten – RVO
• Handreiking Aanbesteden Energieprestatiecontracten
• Stappenplan EPC
• Garantie op uw energieprestatie met een EPC – groep op website Energieslag

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement