Zilveren jubileum Conpro

Geplaatst op 11 maart 2021 door Redactie

„We organiseren leuke dingen bij mijlpalen die ons bedrijf bereikt”, zegt René Ameling, DGA Conpro. „Maar nu ligt dat door corona anders en zijn we beperkt in wat we kunnen vieren. We bestonden op 1 februari 25 jaar, maar de festiviteiten rond dit jubileum staan nog even in de koelkast. Ons 20-jarig bestaan in 2016 hebben we op de VSK gevierd. Toen hebben we veel aanloop op de stand gehad. Deelnemen aan een grote beurs was een succes.”

Ameling heeft zijn bedrijf Conpro in 1996 gestart. Hij komt uit het vakgebied van waterbehandeling en chemische reiniging. Voordat hij met Conpro startte, werkte hij bij een bedrijf dat gespecialiseerd was in waterbehandeling. Ik zag meer in condensorbescherming”, geeft Ameling. „Daarom heb ik besloten om eigen ondernemer te worden. We konden meteen goede opdrachten scoren. We zijn begonnen op een huurlocatie met een werkplaats en een kantoor aan huis. In het begin was het belangrijker om een werkplaats te hebben dan een kantoor. Toen ging een kantoor vanuit huis nog prima. De volgende mijlpaal was in 1999. We hebben het huidige pand met werkplaats en kantoor laten bouwen. Dat is een goede beslissing geweest. We hebben het zo gebouwd dat we voldoende ruimte hadden om door te groeien.”

Oplosmiddelvrij

Conpro is in 2010 overgegaan op oplosmiddelvrije coating en is dit door blijven ontwikkelen. Eind 2017 was alle PROGREEN H2O-coating geheel oplosmiddelvrij. „Dat is goed voor het milieu, maar bovenal ook fijn voor ons personeel die met de producten werken”, laat Ameling weten. In 2012 heeft Conpro verbouwd en is er een uitbouw en een grote en energiezuinige, hoogefficiënte spuitcabine geplaatst.

Verdubbeling

De meest recente uitbreiding is van eind vorig jaar. Toen is er pal achter het eerste pand een extra pand met tweede spuitcabine bij het bedrijf betrokken. Het zijn twee identieke werkplaatsen. Hierdoor is de werkcapaciteit en de opslagruimte verdubbeld. Er kunnen nog meer condensorbatterijen, verdamperbatterijen, verwarmingsbatterijen, koelbatterijen en alle andersoortige lucht-/warmtewisselaars voorzien worden van de PROGREEN H2O-oppervlaktebehandeling.

„We bestonden op 1 februari 25 jaar, maar de festiviteiten rond dit jubileum staan nog even in de koelkast.”

„We zitten dicht bij elkaar, maar toch apart”, geeft Timon Bol, commercieel manager Conpro aan. „De werkplaats wordt steeds belangrijker. Dat heeft ook te maken met de opkomst van de warmtepomp voor verwarmen en koelen. Die gaan in grote series nu hele woonwijken door verduurzaming van het gas worden losgehaald. Daardoor voorzien wij nu hele series condensors van onze preventieve coating. In juni stond de tweede spuitcabine al te draaien. Dat was nodig, anders waren we tekortgekomen.”

Levensduur verlengen

Bij Conpro komen nieuwe warmtepompen binnen. De buitenunits, de condensors, worden zover mogelijk uit elkaar gehaald om gecoat te worden met de PROGREEN H2O-coating. „Met deze corrosieprotectie wordt de levensduur verlengd”, vertelt Bol. Zeker op plaatsen aan de kust en op de Waddeneilanden waar de zoute zeelucht voor extra corrosie zorgt. Maar condensors en luchtbehandelingskasten kunnen ook op locatie gecoat, gereconditioneerd en gereinigd worden. „Op bestaande locaties worden de installaties gereinigd met speciale apparatuur en dan wordt de Progreen-coating aangebracht om te beschermen tegen corrosie”, zegt Bol. „We gebruiken de Progreen-coating in de kleur groen, die is herkenbaar als ons product”, zegt Ameling. „Maar je ziet ook direct of de coating goed aangebracht is op het aluminium. Bij een latere controle is ook te zien of de coating nog goed is.” In de spuitcabines kan qua grootte alles gespoten worden wat over de weg getransporteerd kan worden. Ameling: „Op locatie is ons niets te groot. Denk hierbij aan datacenters. In onze spuitcabines coaten we 99 procent aluminium lamellen. Bij de luchtbehandelingskasten worden stalen onderdelen nu vaak door ons vervangen met een hoogwaardige kwaliteit rvs. Dit heeft geen coating nodig. Het rvs is minder gevoelig, waardoor de levensduur verlengd wordt.”

Airless spuittechniek

De coating gebeurt met hoge druk met een speciale airless spuittechniek. „Er wordt druk op het product zelf uitgeoefend”, legt Ameling uit. „Het is een bijzondere verneveling van coating met een goede dieptewerking. Het is geschikt voor de fijne lamellen van de condensor van de warmtepomp. Dergelijke coating aanbrengen is echt specialistenwerk.

„Het is een bijzondere verneveling van coating met een goede dieptewerking. Het is geschikt voor de fijne lamellen van de condensor van de warmtepomp.”

 De titaniumdioxide in de coating zorgt voor een goede warmtegeleiding. De warmteoverdracht wordt dus niet aangetast door de coating. In het beginstadium, in 1996, hebben we de coating ontwikkeld met TNO. Daarna hebben we het met grote coatingfabrikanten doorontwikkeld.”


Chemisch technisch reinigen

De hoofdactiviteit van Conpro is het coaten met Progreen-coating. „Dat kunnen we”, zegt Ameling. „Maar daardoor krijgen we een groot werkgebied dat daarbij hoort, zoals het chemisch technisch reinigen. Klanten kennen ons vaak door de coating, en ze horen dat ze voor de reiniging van kanalen ook bij ons terechtkunnen. Verder doen we proceskoelen. Het is eigenlijk een grote mix aan werkzaamheden. We zijn echt een aanvulling op de installateur. Ongeveer 25 procent van het werk vindt in de werkplaatsen plaatst en 75 procent is op locatie buiten, maar het percentage preventief coaten in de werkplaats groeit.”

Toekomst

„We zien de toekomst goed tegemoet”, zegt Ameling. „Schone lucht wordt steeds belangrijker. Er komt steeds meer aandacht voor het reinigen van luchtbehandelingskasten en voor schone kanalen. Voor het behoud van deze installaties is het noodzakelijk om de lucht-/warmtewisselaars regelmatig te laten chemisch technisch reinigen.

„Schone lucht wordt steeds belangrijker. Er komt steeds meer aandacht voor het reinigen van luchtbehandelingskasten en voor schone kanalen.”

De reiniging wordt uitgevoerd met deels biologisch afbreekbare industriële reinigingsproducten in combinatie met speciale reinigingsapparatuur. Hierbij wordt ook het diepere vuil verwijderd zonder dat de lamellen worden beschadigd. Als een installateur een project overneemt voor onderhoud, constateert hij vaak achterstallig onderhoud. Daar komen wij in beeld. Er komt meer aandacht voor schone lucht.”


Volgende generatie

Zoon Ferry Ameling werkt sinds 1 jaar bij Conpro. „Zijn eerste werkdag was op de VSK”, zegt Ameling. „Het voordeel is dat hij al veel mensen kent. Hij heeft goede commerciële vaardigheden. Hij kwam eerder al geregeld buurten. Aan het eind van de dag als iedereen weer binnenkomt, vond hij het gezellig om er ook te zijn. Ook kende hij al veel klanten omdat hij met mij mee ging. Hij dacht zijn droombaan als directiechauffeur gevonden te hebben. Maar hij ontdekte dat het werk hier bij Conpro dynamischer is en dat spreekt hem meer aan. Hij krijgt steeds meer taken en verantwoordelijkheden. Of hij de zaak overneemt is nog niet zeker. Je weet nooit hoe de toekomst loopt. Daar moet hij zelf zijn weg in kiezen. Het is wel heel leuk dat hij hier zijn draai gevonden heeft.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement