Verplichte periodieke kennistoets bij SCIOS-certificeringen oliegestookte installaties

Geplaatst op 01 februari 2021 door Redactie

In het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer moeten ook oliegestookte installaties periodiek worden gekeurd om optimale en veilige werking te kunnen garanderen. Deze inspecties moeten worden uitgevoerd door SCIOS-gecertificeerde installatiebedrijven. Medewerkers van deze bedrijven moeten sinds juli 2019 om de zes jaar een kennistoets maken om hun SCIOS-certificering in stand te houden. Kiwa kan daarbij helpen, met examentrainingen voor én door professionals.

Voor een veilige en efficiënte werking van een stookinstallatie is het essentieel dat deze regelmatig goed wordt onderhouden. Dat geldt ook voor oliegestookte installaties, zoals die worden gebruikt voor de verwarming van woningen, scholen, kerken en in de tuinbouw of voor industriële toepassingen. Slecht onderhoud kan hierbij leiden tot hoger verbruik en dus tot economische en milieuschade. Ook kunnen bij een slecht onderhouden installatie onveilige situaties optreden, bijvoorbeeld als onverbrande olie onderin de ketel verdampt en een explosief mengsel vormt.

Periodieke keuring

Om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat stookinstallaties optimaal, milieuvriendelijk en veilig hun werk doen moeten deze periodiek, afhankelijk van het vermogen elke twee of vier jaar worden gekeurd. “Hierbij worden de installatie zelf en de brandstoftoevoerleiding geïnspecteerd en wordt er een emissiemeting uitgevoerd”, vertelt Johan Hazelaar, senior consultant bij Kiwa Technology. “Omdat de overheid de regulering rondom deze inspecties overlaat aan de branche zelf, is hiervoor een kwaliteitsstandaard vastgelegd: de SCIOS-certificatieregeling voor inspectie en onderhoud aan technische installaties.”

Opfriscursus

Vorig jaar werd in de SCIOS-certificatieregeling een periodieke kennistoets ingevoerd. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is volgens SCIOS de merkbare afname van de kennis van inspecteurs. “Om SCIOS-gecertificeerde installatieprofessionals die periodieke inspecties verrichten aan oliegestookte installaties te ondersteunen bij het behouden van hun certificaat, hebben we bij Kiwa een aantal speciale examentrainingen ontwikkeld. Tijdens zo’n opfriscursus, die worden verzorgd door Kiwa-medewerkers met veel expertise op dit gebied, kunnen vakmensen niet alleen hun theoretische kennis ophalen, maar ook gelijk in de praktijk brengen. Kortgeleden hebben we namelijk een stookinstallatie op aardgas omgebouwd naar dual-fuel, dus gas en olie.”

Regelgeving

Zowel in de examentraining als in de reguliere opleiding voor dit vakgebied wordt aandacht geschonken aan de theorie en de praktijk van oliegestookte verbrandingsinstallaties. Ook theoretische kennis over regelgeving verdient het volgens Hazelaar om herhaald te worden. “Oliestook was jarenlang een werkgebied waarvoor er in Nederland nagenoeg geen duidelijke regelgeving was. Er was alleen de NEN 2494 uit 1969, die per 31 oktober 2020 wordt ingetrokken. Die behandelt voorschriften voor de beveiligingsapparatuur van met olie gestookte ketels. Verschillende aspecten uit deze norm zijn overgenomen in andere normen als de NEN-EN 746-2, de NEN-EN 267 en de NEN-EN 226.”

Meer informatie

Verricht u periodieke inspecties aan oliegestookte installaties en moet u binnenkort uw SCIOS-certificering verlengen? Met een opfriscursus van Kiwa Training bereidt u zich optimaal voor op de periodieke kennistoets. Kijk voor meer informatie hierover op https://www.kiwa.com/nl/nl/service/trainingen-scios/. Voor meer informatie over de periodieke kennistoets kunt u terecht op de website van SCIOS: www.scios.nl/add-page/SCIOS_Periodieke_toetsen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement