Nieuwste tool Masterplan Ventilatie: Indicator besmettingskansen via aerosolen

Geplaatst op 10 december 2020 door Redactie

Voor de derde maal heeft het Masterplan Ventilatie een gratis tool ontwikkeld die professionals helpt de ventilatie in gebouwen te optimaliseren. Dit keer gaat het om de rekentool Indicator besmettingskansen via aerosolen. Daarmee kunnen professionals de invloed van ventilatie inschatten op besmettingskansen in onder andere kantoren, scholen en verpleeghuizen. Het gaat daarbij specifiek om besmetting met ziekteverwekkers via aerosolen. De indicator kan ook bijdragen aan het maatschappelijk discours over het belang van ruimteventilatie.

De rekentool Indicator besmettingskansen via aerosolen berekent de invloed van de ventilatiehoeveelheid op de besmettingskans in binnenruimten, zoals kantoren, scholen, horeca, verpleeghuizen en winkels. De tool gaat ervan uit dat alle andere maatregelen tegen het coronavirus van de rijksoverheid worden opgevolgd [https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/gezondheidsadviezen ]. De indicator is gebaseerd op het Wells-Riley-model. Dit model heeft als uitgangspunt dat, bij gelijktijdig verblijf in een ruimte met één besmettelijk persoon, een virus via uitademing gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid en via ventilatie ook gelijkmatig wordt verdund.

Invloed van ventilatie

De indicator maakt een schatting van de invloed van ventilatie op de besmettingskans, gebaseerd op informatie die op dit moment beschikbaar is. Als deze informatie verandert, wordt dit verwerkt in een volgende versie van de rekentool. Met name de ordegrootte van de uitkomsten en de afhankelijkheid van de hoeveelheid luchtverversing zijn van belang; het doel is om een handelingsperspectief te bieden om de besmettingskans te verkleinen. De rekentool kan ook bijdragen aan de maatschappelijke discussie over de invloed en het belang van ventilatie en de overdracht van infectieziekten in binnenruimtes. De tool pretendeert niet exact te zijn, echter wordt door de expertgroep gezien als bruikbaar voor vergelijkingen van diverse situaties.

Andere producten Masterplan Ventilatie

Eerder dit najaar bracht het Masterplan Ventilatie al de Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren en de Quickscan ventilatie in scholen uit. Het Masterplan Ventilatie is een initiatief van ISSO, TVVL, Binnenklimaat Nederland (voorheen VLA) en VCCN. Het consortium ontwikkelt kennis en tools die professionals helpen de juiste keuzes te maken als het gaat om ventilatie.

Achtergronddocument

Voor een uitgebreidere beschrijving, de gehanteerde uitgangspunten, het toepassingsgebied en de beperkingen van de rekentool verwijst het Masterplan Ventilatie naar het bijbehorende achtergronddocument. Dit document is te raadplegen via de rekentool.

Disclaimer

Gezien de aard van de rekentool en het onderliggende model is de rekentool niet een door de Raad van Begeleiding van ISSO gevalideerd kennisproduct. Het is een product van het Masterplan Ventilatie. Kijk voor meer informatie op http://www.masterplanventilatie.nl

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement