Geen kunstje leren maar kennis bijbrengen

Geplaatst op 26 mei 2020 door Redactie

Prikkelende doelstellingen uit het Klimaatakkoord worden niet zo maar werkelijkheid. Want voor het klimaat nieuwe stijl zijn veranderingen nodig. Grote veranderingen zelfs: een overgang naar een energieneutrale en milieuvriendelijkere samenleving. Dat lukt alleen als er voldoende ‘handjes’ beschikbaar zijn. Aan die handjes werkt Opleidingscentrum GO°.

Nederland moet van het gas af. Dat is de boodschap van het kabinet en talloze andere organisaties. Inmiddels worden er op alle mogelijke terreinen grote inspanningen geleverd om zover te komen. De ‘gasloze’ ambitie lijkt naadloos aan te sluiten op de klimaatinspanningen die wereldwijd worden geleverd. In Nederland heeft dat gestalte gekregen in het Klimaatakkoord; maatschappij- en industriebrede afspraken over hoe het beter kan en moet. Los van het gas wordt daarbij zoveel mogelijk gecombineerd met minder energieverbruik.

Praktisch kennen en kunnen

Hoe je ook over het Klimaatakkoord denkt of welke gevolgen de plannen voor de eigen business hebben, één ding is duidelijk: Het ombuigen van ‘plannen’ naar realiteit kan alleen met behulp van de installatiebranche. Die branche is dan ook bezig met een enorme tussensprint: om de ambitieuze klimaatplannen vóór 2050 te verwezenlijken, is praktisch ‘kennen en kunnen’ een eerste vereiste. Opleidingscentrum GO°, hét opleidingscentrum voor de koude- en klimaattechnische branche, maakt zich daar sterk voor.

Monteurs en installateurs opleiden – daar draait het om bij Opleidingscentrum GO°. Niet gewone monteurs of installateurs maar vakmensen met een plus. Installateurs die niet alleen de klus klaren, maar ook over de kennis beschikken om een gedegen advies te kunnen geven. Het opleidingsbedrijf biedt daarmee een oplossing voor het probleem van het personeelstekort in de branche. Door de bewezen en toegankelijke manier van onderwijs biedt het opleidingscentrum niet alleen een antwoord op de snelle technische ontwikkelingen maar zorgt het ook voor aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

De aanpak volgens de Beroeps Begeleidende Leerweg is daarbij even pragmatisch als efficiënt. Verspreid over het jaar volgt de leerling zes weken per jaar de opleiding bij het opleidingscentrum, terwijl de andere weken wordt gewerkt bij een leerbedrijf. De opleidingen en trainingen worden daarbij verzorgd in het Expertisecentrum Koude-, klimaat- en warmtepomptechniek van Aeres Tech. Door de combinatie van theorie- en praktijkonderwijs worden leerlingen getraind in de dagelijkse werkomgeving, waardoor de opgedane kennis direct in de praktijk kan worden gebracht. De nadruk ligt daarbij op de praktijk. Zo krijg je vakmensen die hun vakgebied tot in de kleinste details kennen én kunnen.

Speciaal voor warmtepompen

Met de energietransitie die is ingezet, neemt ook de belangstelling voor warmtepompen in snel tempo toe. Belangstelling die ook zorgt voor een toegenomen vraag naar deskundige installateurs. Voor hen wacht er een grote klus met de isolatie van miljoenen woningen en panden, het afschakelen van fossiele brandstoffen en het installeren van milieuvriendelijke en energieneutrale alternatieven. Opleidingscentrum GO° biedt hiervoor een breed en gevarieerd opleidingsprogramma. De aandacht richt zich daarbij nadrukkelijk op installatiebedrijven – zij zijn immers de partij die voor goed functionerende warmtepompen moeten gaan zorgen. Wie kiest voor Opleidingscentrum GO° weet zich verzekerd van trainingen van dé warmtepompexperts. En ook hier geldt dat theorie en praktijk nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd.

De warmtepompopleidingen worden verzorgd aan de hand van de nieuwste systemen en installaties. De groepen zijn bescheiden van omvang zodat de meest recente kennis zo efficiënt mogelijk kan worden overgebracht. De trainers die daarbij worden ingezet beschikken over een schat aan kennis er ervaring zodat ook die aan leerlingen kan worden doorgegeven. En waar mogelijk en nodig wordt kennis op verschillende terreinen zo mogelijk gecombineerd.

De kracht van de combinatie

Zo biedt dit opleidingscentrum een gecombineerde opleiding basismonteur warmtepompen én F-gassen categorie 1. Met deze bijzondere combinatie speelt de opleider in op de vraag van de markt en biedt het leerlingen de mogelijkheid om versneld beide diploma’s te halen. Op die manier leggen zij de basis voor een succesvolle toekomst in de installatietechniek. Opmerkelijk daarbij is de mogelijkheid voor leerlingen om zich via e-learning alvast online voor te bereiden op de praktijkdagen. Dit blended learning contact geeft leerlingen de vrijheid om hun eigen studietempo en studiemomenten vast te stellen.

Overzicht warmtepomptrainingen
Omdat de vraag naar warmtepompen snel toeneemt en deskundigheid op verschillende niveaus vereist is, biedt Opleidingscentrum GO° een gevarieerd pakket trainingen. Ontwerp, montage, onderhoud – voor ieder fase van het warmtepompgebruik is een opleiding voorhanden. Het totaaloverzicht ziet er als volgt uit:
• F-gassen categorie 1 incl. Basis monteur warmtepompen (blended learning)
• Basis monteur warmtepompen incl. F- gassen cat.2 (blended learning)
• Warmtepompen voor niet technici
• Basistraining warmtepompen
• Waterzijdig inregelen van afgiftesysteem warmtepompen
• Lucht/water warmtepompen voor woningen
• Service- en onderhoudsmonteur warmtepompen en warmteboilers
• Warmtepompen basistraining voor aspirant ontwerpers
• Collectieve warmtepompen in woningen
• Individuele warmtepompen voor woningen en kleine utiliteit
• Ontwerpen en installeren van lucht/lucht warmtepompsystemen voor utiliteit
• Grondgebonden warmtepompen in de utiliteitsbouw

Voor deze trainingen op het gebied van warmtepomptechniek beschikt Opleidingscentrum GO° over InstallQ accreditatie (https://installq.nl/) en kunnen officiële CITO-examens worden afgenomen.


Opleidingscentrum GO°
Zandlaan 29, 6717 LN Ede
T+31(0)88 - 020 64 19
info@opleidingscentrum-go.nl
www. opleidingscentrum-go.nl