Installatiebedrijf uit de provincie…..Overijssel

Geplaatst op 15 februari 2016 door Redactie

In 2012 nam Aris de Bruin met zijn compagnon Jos Diender Installatiebedrijf Jan Diender in Kampen over: “Wij willen de gemoedelijke uitstraling van het familiebedrijf voortzetten. Ons gaat het om het persoonlijke aspect en contact met de klanten.”

Wij hebben vier installatiemonteurs langs de weg voor onderhoud cv-ketels, aanleg van W-installaties, dakgoten, rookkanalen voor houtkachels, cv-installaties, enzovoort. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om verbouw en renovatie.

Kiest u in de huidige economische situatie voor specialisatie of juist verbreding van uw dienstenpakket? Wij zijn eigenlijk niet van ons patroon geweken. Ons vak was al heel breed en heeft niet echt gevraagd om specialisme. Door de crisis is de vervanging minder geworden maar reparatie juist toegenomen – wat ook weer werk heeft gegenereerd.

Waarom hebt u gekozen voor de installatietechniek? Het is me met de paplepel ingegoten, ik heb er altijd een passie voor gehad. Na LTS/MTS heb ik avondopleidingen gevolgd voor gas, water en installatiewerk. Het mooiste van dit vak is het opleveren aan het einde van een klus; dat de klant tevreden is en alles naar behoren werkt.

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? Hij moet weten wat er te koop is voor zijn klanten. En een eerlijk advies kunnen geven t.b.v. de klant en niet zijn portemonnee.

Hoe houdt u uw kennis up-to-date? Vooral door wat via mail en post aan informatie wordt toegestuurd, gesprekken met vertegenwoordigers en lezen van vakbladen.

Hoe moeilijk is het om te overleven in de installatiebranche? Dat is een strijd: er moet steeds maar weer economischer worden gewerkt. Dat legt een druk bij ons als ondernemers en het personeel. Je zult als kleine installateur echt een markt erbij moeten hebben om te overleven – in ons geval bijvoorbeeld verkoop uit onze showroom.

Waar loopt u tegenaan in de markt? Vooral de veranderingen op de werkvloer, zoals niet meer op hoogte mogen werken. Er wordt meteen van ons verwacht dat we voor het kleinste klusje steigers en hoogwerkers laten aanrukken, wat veel tijd en geld kost. En de klant – met name in de particuliere sector – betaalt dat liever niet. Wat mij dan steekt, is dat dit niet verplicht is voor de zzp’er. Hij mag zijn werk op hoogte eenvoudig doen zonder beveiligingen en er wordt nergens over gepraat.

Wat heeft de installatietechniek jongeren te bieden? Eigenlijk heel veel, maar ik weet niet of jongeren daar nog wel bij stilstaan. Wij zijn op zoek naar een jonge collega; die heb je echter niet voor het oprapen. Ik heb zelf het idee dat jongeren de handen niet vuil willen maken en liefst meteen een baan vinden waar ze op kantoor kunnen zitten achter hun pc.

Is het vak van installateur de laatste tien jaar veel veranderd? Natuurlijk is de techniek veranderd: de ketels, kunststofbuis, EPDM dakbedekking. Maar bij ons binnen het bedrijf vind ik dat nog wel meevallen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement