Regelmatig en correct onderhoud van ventilatiesystemen tijdens coronacrisis

Geplaatst op 10 april 2020 door Redactie

Eurovent, de Europese branchevereniging voor technologieën voor binnenklimaat, proceskoeling en voedselketen,  heeft aanbevelingen gedaan voor apparatuurverzorging tijdens de coronaviruspandemie.

In dit ALGEMENE Document presenteert Eurovent algemene en basisaanbevelingen over de werking van ventilatiesystemen tijdens de coronavirus pandemie. Het volgende document biedt ook aanvullende informatiebronnen over COVID-19.

Huidige kennis over de verspreiding van coronavirus

Vanaf heden weten onderzoekers dat het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) wordt verspreid door druppeltjes die in de lucht worden afgegeven wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of praat. De druppels blijven niet in de lucht hangen, maar vallen over het algemeen op de grond of landen op andere oppervlakken op korte afstand van de geïnfecteerde persoon - daarom zijn sociale en fysieke afstand effectief om de verspreiding te voorkomen. Dit is informatie van de Johns Hopkins University, algemeen erkend en geciteerd als een bron van expertise op het coronavirus.

Er is momenteel geen bewijs dat het coronavirus zich kan verspreiden via ventilatie- of airconditioningsystemen. Voor zover Eurovent weet, hebben de autoriteiten nog geen richtlijnen opgesteld voor de werking van (mechanische) ventilatiesystemen.

Aanbevelingen

Het lijdt geen twijfel dat de concentratie van de kleinere druppeltjes in de lucht, die virussen kunnen bevatten, waaronder andere virussen dan SARS-CoV-2, zo laag mogelijk moet worden gehouden.

Dit kan effectief worden bereikt door correct werkende mechanische ventilatiesystemen.

Voorzorgsmaatregelen

Tegen deze achtergrond is de algemene aanbeveling van Eurovent om ventilatiesystemen goed te onderhouden en te bedienen in overeenstemming met de instructies en de toepasselijke hygiënenormen.

Als voorzorgsmaatregel tijdens de pandemische risicoperiode kunnen de volgende maatregelen nuttig zijn:

• Verhoog de ventilatiesnelheden en verhoog het percentage buitenlucht in het systeem
• Verleng de werkingstijd van het ventilatiesysteem
• Controleer of de ventilatie-units correct zijn opgesteld en of ze correct zijn onderhouden in overeenstemming met de instructies van de fabrikant
• Overweeg om de relatieve vochtigheid binnenshuis boven de 30% te houden (waar mogelijk)

Zodra nieuwe betrouwbare informatie over de ziekte en hoe deze zich verspreidt, beschikbaar is, zullen de aanbevelingen worden bijgewerkt.

Bron: Eurovent

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement